Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.07.19 14:17
Energetikai megújulás a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpontban
Nyomtatható verzió

Befejeződött a gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont épületének energetikai felújítása. A projektet az intézet több mint 220 milliós vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg.



Az áprilistól június végéig tartó munkák során mintegy 250 elavult nyílászárót cseréltek ki, az épület új hőszigetelő réteget kapott, valamint a korszerűsítették hűtési rendszerét. Ennek eredményeként az új klímarendszer már olyan hűtőközeggel működik, amelynek nincs ózonkárosító hatása.
A felújítás eredményeként a téli hónapokban jelentősen csökken az épület hővesztesége, a nyári időszakban pedig kisebb lesz az átmelegedés, s így kevesebbet lesz szükség klímaberendezések használatára. Mindezekkel éves szinten akár 18-20 millió forintos megtakarítás is elérhető.
Az intézmény vezetése egy modern, energiatakarékos kutatóközpont létrehozásán dolgozik, és már eddig is jelentős lépéseket tett a környezettudatos működés érdekében. Egyebek mellett már korábban felújították az épület árnyékolórendszerét, valamint napkollektorokat szereltek az épület homlokzatára, ami a melegvíz-ellátást segíti. További terveik között szerepel, hogy csatlakoznak a gödöllői geotermális rendszerhez, aminek a kialakítása jelenleg folyamatban van.
Mint azt az ünnepélyes átadón dr. Burgyán József főigazgató elmondta, ez a felújítás jó példa arra, hogy nehéz gazdasági körülmények között is lehet sikeres projektet végrehajtani. Kitért arra is, hogy a jövőben szeretnének az eddiginél nagyobb mértékben bekapcsolódni Gödöllő életébe, szorosabb kapcsolatot kialakítani a helyi oktatási intézményekkel.
Ez a projekt jól illeszkedik a város fejlesztési stratégiájába is, aminek a része a geotermális energia hasznosítása is – jelentette ki dr. Gémesi György polgármester az ünnepségen. Mint elmondta, nem ez az egyetlen gödöllői környezettudatos program: hasonlóan fontos törekvés, hogy a belső buszhálózat jelenlegi gépjárműveit elektromos buszokra cseréljék, valamint megemlítette, hogy a városban már folynak kísérletek a szélenergia hasznosítására is.



Látogatottság: 2182
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision