Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
       1  2  3  4
 5  6  7  8  9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Önkormányzati hírekKeresés:   
2011.09.30 15:00
Polgármesteri elismerések és helyzetértékelés - Tanácskozással ünnepeltek az önkormányzatok
Nyomtatható verzió

Közös szervezésű konferencián ünnepelte szeptember 30-án  a Helyi Önkormányzatok Napját a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége.A Gödöllői Királyi Kastélyban megtartott rendezvényen a közigazgatási reformmal kapcsolatos kérdésekről hangzottak el előadások, majd átadták a TÖOSZ által alapított Köllner Ferenc – Emlékdíjat, valamint a MÖSZ által 2000-ben alapított Polgármesteri Ezüstlánc-díjat és az Aranygyűrű-díjakat.

 Gémesi György, a MÖSZ elnöke köszöntő beszédében elmondta, az önkormányzati törvény tervezett változtatása kapcsán még sok területről nincsenek pontos információk, ezért is szerették volna, ha a tanácskozáson az érintett tárcák vezetői, valamint a különböző településtípusok képviselői is felszólalnak. Sajnálatát fejezte ki, hogy a Belügyminisztériummal hosszas egyeztetések után sem tudtak megállapodni a részvételt illetően, így az nem képviseltette magát.
A rendezvényen a TÖOSZ részéről Schmidt Jenő, a szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki értékelte az önkormányzatok helyzetét, majd felajánlotta az egyesülést a MÖSZ részére, mivel mint mondta, egy új típusú szövetségben erőteljesebben lehet érvényesíteni az önkormányzati érdekeket.
Gémesi György válaszában kijelentette, ez a lehetőség nem először vetődik fel, a MÖSZ nyitott az együttműködésre.

Az előadások sorát dr. Virág Rudolf, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta, aki a tervezett közigazgatási reformról szólt, majd Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetsége társelnöke, Kaposvár polgármestere beszélt az önkormányzati rendszer átalakításával szemben támasztott önkormányzati elvárásokról. Elmondta, három évvel ezelőtt, amikor úgy gondolták, hogy az önkormányzatok rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak, az alábbi pontokban fogalmazták meg kéréseiket az akkori kormány felé:
- Történjen meg a feladatok újraosztása;
- A z önkormányzatokhoz telepített feladatokat vagy finanszírozzák, vagy vegyék vissza;
- Differenciálják a különböző települések esetében a feladat telepítést;
- Változtassanak a finanszírozási rendszeren;
- Vállaljon nagyobb szerepet az állam a közfeladatok ellátásában.
Most is ezeket kérjük – mondta Szita Károly, aki kijelentette: A települések identitásához hozzátartozik az oktatás. Ne vegyék el ezt a tőlük!

Dr. Dietz Ferenc, a TÖOSZ társelnöke, Szentendre polgármestere is egyetértett azzal, hogy az oktatás a településeknél van a legjobb helyen, és fontosnak nevezte, hogy helyben is maradjon. Mint mondta, ez a rendszer a legtöbb önkormányzatnál jól működik, bár tény, hogy a kistelepüléseken vannak problémák. Beszédében felhívta a figyelmet arra is, hogy az önkormányzatok sokat emlegetett hitelállományának a jelentős része fejlesztésre fordított hitel, ami a települések javát szolgálta.

A községek képviseletében Sipos Jánosné, Rózsaszentmárton polgármester tartott előadást, aki - csatlakozva a korábban elhangzottakhoz – szintén úgy foglalt állást, hogy az oktatás helyben van a legjobb kezekben. Mint mondta, a pedagógus bérek finanszírozásával jelentős teher kerülne le az önkormányzatok válláról, az azonban nem lenne szerencsés, ha az igazgatók kinevezésére nem helyi szinten kerülne sor, mint ahogy az sem, ha az alsó tagozatot elvinnék a településekről. Egyúttal felhívta a figyelmet az iskolák népességmegtartó erejére, ami különösen fontos a kistelepülések számára.
A tanácskozást ünnepi program zárta, aminek során polgármesterek vehettek át kitüntetést.
A  Köllner Ferenc- Emlékdíjat az idén Szilágyi Menyhértnek, Csorvás polgármesterének ítélték oda, aki a TÖOSZ társelnökeként is kiérdemelte ezt az elismerést.
A MÖSZ 2000-ben alapított Polgármesteri Ezüstlánc-díját Nagy Sándor, Kistelek polgármestere vehette át.
Az Aranygyűrű-díjban György Istvánt, Budapest főpolgármester-helyettesét részesítette a MÖSZ azért a munkáért, amit korábban Kőbánya polgármestereként végzett. Ezt a rangos szakmai díjat Lehóczki István, Emőd polgármestere is átvehette a Helyi Önkormányzatok Napjának ünnepi konferenciáján.  

 

 

 

 

 

 

 

(c) Tatár Attila felvételeiLátogatottság: 2548
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision