Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.11.21 18:25
„Autonómiacsökkenést okoz az önkormányzati törvény”
Nyomtatható verzió

Ha a jelenlegi formájában fogadják el az önkormányzati törvényt, akkor az autonómiacsökkenést okoz – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke hétfőn Tamásiban, ahol Tolna megyei polgármesterekkel folytatott megbeszélést a törvényjavaslatról. A szövetség elnöke eddigi, több mint ezer polgármesterrel folytatott konzultációját összegezve azt mondta: a településvezetők szerint erős centralizációs folyamat zajlik.



"Nagy a bizonytalanság és az elkeseredettség, a polgármesterek szerint annyira leértékelődik az önkormányzatok presztízse, hogy a minőség hihetetlen visszaesésével kell számolni" - fogalmazott.
Gémesi György a tamási konzultációt követő sajtótájékoztatón leszögezte: a MÖSZ ragaszkodik korábbi álláspontjához, nem ért egyet az alapfokú oktatás államosításával. Mint mondta, az általa tartott polgármesteri fórumok ezt visszaigazolják; a települések vezetői úgy gondolják, hogy ha lenne forrás és biztos háttér, az önkormányzatok továbbra is működtetnék az iskolákat. Az egészségügyi intézmények, kórházak és rendelőintézetek állami működtetésével egyetértenek - tette hozzá.
A járási hivatalok felállításával kapcsolatban elmondta: az államigazgatás rendszerének átalakítása túl gyors, átgondolatlan és előkészítetlen. A jövő év közepétől a járási hivatalok keretében történik a feladatok ellátása, egy ilyen átalakítást fél év alatt nem lehet lebonyolítani, több évet kellene adni rá - mondta. Az önkormányzati szövetség elnöke elfogadhatónak nevezte, hogy az állam egy kézben akarja tartani feladatainak ellátását, más kérdés, hogy ha a kormány- és járási hivatalnak politikus a vezetője, megvan a veszélye annak, hogy politikai irányítás lesz, ami nem szerencsés - jegyezte meg.
Mint mondta, nincsenek háttérszámítások arra, hogy milyen megtakarítással jár a 2000 főnél kisebb lélekszámú települések hivatalainak összevonása; a MÖSZ szerint a több ezer települést érintő átszervezés egymilliárd forintnál kevesebb megtakarítást hozna.
Gémesi György kitért arra, hogy a törvényjavaslatban nem szerepel a víz- és hulladékgazdálkodás, illetve a távfűtés mint önkormányzati feladat. Hozzátette: nem tudni, hogy az állam hogyan tudja ellátni a hulladékgazdálkodási feladatokat, amikor ma a tevékenység 60 százalékát a magánszféra végzi, és az is kérdéses, hogyan gondolja a döntéshozó több mint kétszáz távfűtőmű működtetését.
Az MTI kérdésére kifejtette: a MÖSZ azt szeretné elérni, hogy az önkormányzatok az önkormányzati rendszer eredeti szellemiségének megfelelően kapják meg azokat közoktatási és államigazgatási feladatokat, amelyeket el tudnak látni. A szövetség elnöke úgy fogalmazott: a közigazgatás átszervezése sok feszültséget fog okozni, és kérdés, hogy "amikor ennyire rezeg a léc a magyar gazdaságban, ilyen mennyiségű konfliktust érdemes-e magára húznia a kormánynak".
MTI



Látogatottság: 1780
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision