Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2011.12.31 17:35
Sissi, Léda és Blaha Lujza sem hiányozhat Gödöllőről
Nyomtatható verzió

Közel harminc kulturális eseménnyel készül Gödöllő a 2012-es évre. A Híres hölgyek Gödöllőn elnevezésű tematikus rendezvénysorozat középpontjában a nők állnak. Péterfi Csaba, a polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a városhoz köthető híres nőalakok sorában Erzsébet királyné mellett megjelenik Blaha Lujza, Kriesch Laura és Léda is.Erzsébet királynénak és udvarhölgyeinek állít emléket a Gödöllői Királyi Kastély nyáron megnyíló, új időszaki kiállítása. „A Sissit körülvevő magyar udvarhölgyek közül többen, így Ferenczy Ida vagy Sztáray Irma is fontos szerepet töltöttek be a királyné mindennapjaiban” – emlékeztetett Péterfi Csaba.
A 19. század végén több mint egy évtizedig volt Gödöllőn nyaralója Blaha Lujzának, akinek nevét ma városrész viseli. A Gödöllői Tavaszi Napok nyitó rendezvényét jelentő, új kiállításon a tárgyak mellett fényképeken és filmeken elevenedik meg „a nemzet csalogányának” élete. Gödöllő szolgált állandó lakhelyéül élete utolsó szakaszában Brüll Adélnak, aki visszavonultan élt az ősparkkal körülvett, nagypolgári ízléssel berendezett villában. Alakját a Léda koncert – Múzsák, asszonyok a művészetben című, zenés, szabadtéri előadáson idézik fel, ahol Ady Endre Lédához írt verseiből is hallhat a közönség.
Az alkotó nőket többek között Frey Vilma, Remsey Ágnes és Kriesch Laura képviselik, akik a 20. század első két évtizedében működő és a város életében jelentős szerepet játszó Gödöllői Művésztelepen éltek. A magyarországi szecesszió kiemelkedő műhelyében létrejött műveiket tavasztól tekinthetik meg az érdeklődők a Művészetek Házában.
2012. november 20-án, Habsburg Ottó születésének 100. évfordulóján hangversennyel emlékeznek az utolsó magyar király fiára és feleségére, Zita királynéra a Gödöllői Királyi Kastélyban. Péterfi Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy első alkalommal kerül sor a gödöllői Erzsébet bálra, „a királyi kastély történelmi díszletei között megrendezésre kerülő nagyszabású eseménnyel hagyományt kívánunk teremteni”.


Látogatottság: 1820
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision