Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2012.02.23 21:24
Behajthatatlannak tűnik az ingatlanadó a települések többségében
Nyomtatható verzió

Az önkormányzatok ugyan kivethetnék az ingatlanadót, de a lakosság anyagi helyzete miatt ez nem megoldás a településektől elvett források pótlására - véli Gémesi György.
Reálértéken idén is kevesebb állami forráshoz jutottak a helyhatóságok, a most rendelkezésre álló pénz nem vagy csak nagyon szűkösen elég az önkormányzati feladatokra – mondta a 180 percben Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke.



A helyhatóságok érdekképviseleti szervezetének vezetője hozzátette, bár az állam a megyei önkormányzatoktól minden feladatot, valamint adósságot átvett – és ezzel gyakorlatilag megszüntette őket –, a települési önkormányzatoktól azonban még egyetlenegyet sem. Az állam csak jövőre tervezi hatásköre kiterjesztését az eddig a településekhez tartozó közoktatásra vagy a járó- és fekvőbeteg-ellátásra – mondta Gémesi György. A MÖSZ elnöke – aki Gödöllő polgármestere is – hangsúlyozta, az önkormányzatoktól nem csak feladatokat vesz el az állam, hanem az azok ellátására eddig szántnál több pénzt is. Ennek következtében a települések forrásai úgy is kisebbek lesznek, ha figyelembe vesszük, hogy kevesebb lesz a feladatuk.
A forrásbővítés lehetőségeinek szánt ingatlanadó és ebadó semmiféle többletlehetőséget nem biztosít az önkormányzatoknak. A települések által kiszabható ingatlanadó ugyan jelenthetne többletösszeget, de tudomásul kell venni, hogy a lakosság nem terhelhető tovább – mondta Gémesi György. A MÖSZ elnöke szerint arról van szó, hogy az állam pénzt von el a településektől, és aztán rájuk bízza, hogy a kiesett összegeket a lakosságtól szedjék be maguknak adó formájában. „Persze nagy lehetőség, hogy további bevételekhez juthatunk, csak tessék megmondani, hogy ki fogja azt befizetni ilyen formában” – vetette fel az önkormányzati politikus.
Gémesi György elmondta, néhol ugyan – például a budapesti III. és XIV. kerületben – bevezették az ingatlanadót, de szerinte a fővárosban a gazdaság kicsit erősebb, több a munkahely, így nem kizárt, hogy a lakosság fizetőképessége jobb. Nem mondható azonban ez el több más vidékről, így Észak-Magyarországról, Kelet-Magyarországról, a baranyai Ormánságról vagy a nyugat-magyarországi őrségi kistelepülésekről sem. Ezeken a lakosság nem képes az újabb adó megfizetésére – mondta a MÖSZ elnöke. Gémesi György szerint a települések előtt két lehetőség van: vagy beszedik a pénzt a lakosságtól, vagy pedig nem tudják ellátni alapvető feladataikat.
Nem volt és ma sincs átgondolva, hogy az államhoz átkerülő közfeladatok után milyen források maradnak a településeknél. A kérdésről tárgyalni kellene, látni kellene a hatástanulmányokat, és ennek eredményeként kellene választ találni a problémára – mondta Gémesi György. Az önkormányzati vezető azonban arra a helyzet részletesebb elemzése után sem tenne javaslatot, hogy a polgároktól újabb összeget szedjenek be, mert ebben a tekintetben szerinte a lakosság nyolcvan-kilencven százalékának a teherbíró képessége ma már nulla.



Látogatottság: 2147
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision