Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2012.02.25 17:27
Bögötén tanácskoztak Vas megye polgármesterei
Nyomtatható verzió

A Szolidaritás a Vidékkel Mozgalom vendége volt az elmúlt héten Dr. Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A házigazda Patyi Elemér polgármester és a Szolidaritás a Vidékkel Mozgalom elnöke bevezetőjében elmondta, hogy az elkövetkezendő időszak legfontosabb teendői közé tartozik a megszületett önkormányzati, valamint a köznevelési törvény - még el nem fogadott - végrehajtási rendelkezéseinek véleményezése. A szövetség közreműködésével el kell érni, hogy az „érintettek” véleménye, álláspontja is érvényesüljön a törvényekben. Ezért teremtettek lehetőséget arra, hogy az egyik legnagyobb önkormányzati szövetség elnökével konzultáljanak a megye polgármesterei.

Dr. Gémesi György a MÖSZ elnöke tájékoztatta a szép számban megjelent polgármestereket, hogy a szövetség a törvény elfogadását megelőzően több mint 1000 polgármesterrel folytatott konzultációt, s ennek köszönhetően néhány területen sikerült az érdekegyeztetés során eredményt elérni. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége fontosnak tartja, hogy az önkormányzati rendszer a jövőben is hatékonyan működjön, a települések feladatukat biztonsággal el tudják látni. Szövetségük számára alapvető kérdés, hogy a településen élő lakosság minél magasabb színvonalú szolgáltatásban részesülhessen, melyhez erős önkormányzatokra s az önkormányzatiságban meglévő értékek megőrzésére van szükség.
Gémesi bejelentette, hogy a kihirdetett új önkormányzati törvény várható következményeiről, a változtatás lehetőségeiről az idei év első felében minden megyében tartanak konzultációt, szakmai fórumot. A tapasztalatokat, véleményeket összefoglalva készítenek anyagot a területekért felelős minisztériumok számára. Rendkívül izgalmas kérdés lesz a járási hivatalok kialakítása, amelynek következtében a települések jegyzőitől, polgármestereitől az összes államigazgatási feladatokat a járási székhelyekre viszik. Aggasztónak tartja, hogy az eddig részben helyben, vagy legfeljebb 3-4 kilométeren belül intézendő dolgok - köztük az anyakönyvi ügyintézés is - 20-30 kilométerre kerül, amely a lakosság részére kényelmetlenséget és többletköltséget jelent.
A jelen lévő polgármesterek elmondták, hogy igen nagy nehézségekbe ütközik az aprófalvas településszerkezet miatt a 2000 fő feletti közös hivatalok létrehozása. Sajnos még ma sem lehet tudni, hogy ezeknek a hivataloknak a finanszírozásában mekkora szerepet vállal az állam. Az eddig helyben maradó bevételek egy része központosításra kerül, arra pedig nincs további lehetőség, - még ha ezt a törvények meg is engednék - hogy a lakosságot további adókkal terheljék. Ennek következtében kétséges, hogy honnan lesz pénz a működésre.
A tanácskozáson résztvevők arra sem találtak magyarázatot, hogy miért kell megszüntetni a kistérségi társulásokat, amelyek az elmúlt időszakban a térségek településeinek hasznos együttműködési fóruma volt. A törvényi változások után is marad nagyon sok olyan teendő, amelyet egy-egy település képtelen maga ellátni; például a gyermekjóléti szolgálat, orvosi ügyelet, belsőellenőrzés, turisztikai desztinációs menedzsmentek kialakítása, illetve számtalan együttműködést igénylő feladat. Ezért többen felvetették, hogy valamilyen egyesületi formában együtt kellene maradni a kistérség (járás) településeinek.
Elhangzott, hogy az államigazgatási feladatok központosításával komoly létszámleépítések lesznek, az eddig 3-4 települést érintő körjegyzőségek tekintetében. Kérdésként merül fel, hogy a felmondásokra, végkielégítésekre honnan lesz pénz, amely egy-egy hivatal esetén tízmillió forintos nagyságrendet is jelenthet. Mi lesz azzal a kiválóan képzett, nagy tapasztatokkal rendelkező köztisztviselői gárdával, amelynek nagy része várhatóan utcára fog kerülni?
Dr. Gémesi György zárszavában kifejtette, hogy a települések polgármestereinek – pártállástól függetlenül – össze kell fogni és szakmai érvek mentén kell véleményünket kifejteni és azokat eljuttatni a mindenkori kormányhoz. A gondjaink azonosak, de felvetéseinknek csak akkor tudunk hatékonyan érvényt szerezni, ha a belső viták, konzultációk lefolytatása után egységet mutatunk – hangzott el.

Forrás: Szolidaritás a Vidékkel MozgalomLátogatottság: 1512
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision