Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2012.02.28 11:12
Készül a Blaha Lujza kiállítás
Nyomtatható verzió

Az időszaki kiállítás ez alkalommal Blaha Lujzát állítja a középpontba, akinek városunkkal való kapcsolatába és színészi pályafutásába egyaránt bepillantást enged. A tárlat segítségével az érdeklődők megismerhetik a személyéhez kapcsolódó gödöllői emlékeket, színpadi és filmes pályafutását.

Kerényiné Bakonyi Eszter muzeológus érdekes, különleges anyagot állított össze, melyben festmények, fényképek, színházi plakátok mellett többek között a Budapesti Történeti Múzeum Blaha hagyatékából láthatják majd a színésznő több személyes tárgyát.
A kiállítás több ritka darabbal büszkélkedhet. Így például felépítik az egykori Nemzeti Színház egy korabeli színpadképét, megcsodálhatjuk a művésznő eredeti ruháját, sőt, egy makett segítségével az egykori legendás színházat is. A tárlat egyik különlegessége lesz az 1916-ban bemutatott „A nagymama” című film megmaradt mindössze néhány perces részlete, aminek segítségével ma is élvezhetjük Blaha Lujza játékát.
A kiállítás részét képezi majd a színésznőt ábrázoló mellszobor, ami február 27-én érkezett meg városunkba a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének székházából.
Bory Jenő szobrászművész alkotásának eredetije Blaha Lujza szülővárosa, Rimaszombat főterén áll. A 63 cm magas alkotás Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színművész, városunk díszpolgára segítségével került Gödöllőre. Pécsi Ildikó egyébként több relikviával gazdagította a kiállítás anyagát, s a március 10-i megnyitón az ő tolmácsolásában szólalnak meg Blaha Lujza saját szerzésű dalai. A tárlatot dr. Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója nyitja meg.
Az esemény kísérőrendezvényeként itt mutatják majd be a gödöllői híres hölgyek tiszteletére készített tortákat, amiket a Solier Étterem cukrászata álmodott meg.
A tortakülönlegességek megalkotását hosszas kutatómunka előzte meg. Ennek során áttanulmányozták az érintett korok sajátosságait, korstílusát, szakácskönyveket, történelmi leírásokat, az érintett századok receptúráit, íz-világát, valamint az ünnepelt Hölgyek kedvenc édességeit. A Blaha Lujza, Mária Valéria, Léda (Brüll Adél), Erzsébet királynő torták feltehetően szintén akkora sikert aratnak majd, mint a múlt évben bemutatott Mária Terézia tiszteletére alkotott különlegesség.


Látogatottság: 2098
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision