Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2012.02.29 17:11
Árfolyamrögzítés: az önkormányzatok üdvözlik az OTP döntését
Nyomtatható verzió

Két önkormányzati tömörülés, a MÖSZ és a TÖSZ is üdvözli az OTP döntését, miszerint rögzített árfolyamon törleszthetik frankhiteleiket az érintett önkormányzatok.
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) is üdvözli az OTP Bank által bejelentett árfolyamrögzítéses konstrukciót; utóbbi bízik abban, hogy több pénzintézet is követni fogja a jó példát.



Az önkormányzati szövetségek vezetői azt követően nyilatkoztak, hogy az OTP vezető munkatársai szerdán bejelentették: a bank árfolyamrögzítéses konstrukciót indít a svájci frankban kibocsátott kötvénnyel rendelkező önkormányzatoknak. A bank ügyfélkörében az egyeztetések már elkezdődtek.
A programban részt vevő önkormányzatoknak 200 forint/svájci frank árfolyamon rögzítenék a kötvénytartozást, az afölötti adósságrész külön számlára kerül, amely 3 havi BUBOR plusz 1,5 százalékon kamatozik a kötvény futamidejének végéig. Az önkormányzatok 2014. december végéig, azaz három évig törleszthetik az OTP által felajánlott, kedvezményes 200 forintos árfolyamon a frankkötvényekben fennálló tartozásukat.
Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, aki egyben a Somogy megyei Tab polgármestere, örömét fejezte ki, hogy a döntésnek köszönhetően az érintett önkormányzatok gazdálkodása kiszámítható lehet a következő három évben. Közölte, azt remélik, hogy más pénzintézetek is hasonló döntést hoznak, és így a többi település gazdálkodása is tervezhető lehet. Schmidt Jenő arról is beszélt, a következő lépés a rövid lejáratú hitelek átstrukturálása kell hogy legyen, ehhez pedig - folytatta - a kormányzat döntése szükséges. A TÖOSZ elnöke már korábban is háromoldalú megállapodást szorgalmazott a kormányzat, az önkormányzati szféra és a bankszövetség között arról, hogyan lehetne átstrukturálni a hiteleket.
Gémesi György, a MÖSZ elnöke is azt közölte, üdvözlik az OTP Bank önkormányzatokat megsegítő "jelentős" bejelentését.
Arra hívta fel a figyelmet ugyanakkor, hogy a kezdeményezés átmeneti könnyebbséget nyújthat ugyan az árfolyamnövekedés következményeinek, de végleges megoldást nem jelent. Elmondta, a MÖSZ továbbra is az önkormányzati hitelállomány egységes konszolidációjának a híve, amihez - szavai szerint - szükséges a kormányzati szándék is.
Arra mutatott rá, hogy ha a települések bevételeit drasztikusan tovább csökkentik, akkor az adósságfizetési kötelezettség teljesítésében komoly fennakadások keletkezhetnek. Hozzátette: ezért fontosnak tartja a további tárgyalásokat a bankszövetséggel, valamint a többi meghatározó bankkal.

forrás: MTI



Látogatottság: 1851
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision