Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2012.04.22 12:37
Járások: az önkormányzatok aggódnak, a minisztérium nyugtat
Nyomtatható verzió

A járásokról szóló törvénytervezet még az általános vitánál tart, van idő és kormányzati szándék a további egyeztetésekre, reagált az aggodalmakra Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkár. Többszintű kormányzás címmel nemzetközi önkormányzati konferenciát szervezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Gödöllői Királyi Kastélyban. A tanácskozáson az európai tapasztalatokról és a hazai államigazgatási reformokról is szó esett.



Az önkormányzati vezetők legfőbb aggodalma jelenleg az, hogy pártpolitikai megbízottak kerülhetnek a 2013-tól működő járási hivatalok élére. A járásokról szóló törvénytervezet még az általános vitánál tart az Országgyűlésben, van idő és kormányzati szándék is a további egyeztetésekre, így reagált az aggodalmakra a konferencia előadójaként Zöld-Nagy Viktória, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára.
Az önkormányzati rendszer átalakításának célja a takarékos és hatékony működés és a sokkal jobb szolgáltatások biztosítása. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, az elmúlt időszakban nagyon sok új elképzelés látott napvilágot, folyamatban van a járásokkal kapcsolatos jogszabálytervezet kialakítása, amely az 1990 előtti állapothoz tér vissza, újraosztásra kerülnek a feladatok az önkormányzatok és az állam között. Vannak ugyan olyan feladatok, mint például a személyigazolvány, a jogosítvány vagy az útlevél, amelyet az államnak joga van saját struktúrájában ellátni, Gémesi György szerint azonban ezek a szolgáltatások jelenleg hatékonyan működnek az önkormányzatok irányítása, a jegyzők vezetése alatt, és kevésnek érzi az átalakításra szánt fél évet.
Szabó Erika államtitkár egy interjúban azt mondta, nem eldöntött, hogy parlamenti képviselők, pártpolitikai céloknak megfelelő emberek vagy hozzáértő szakemberek kerülnek a járások élére. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének véleménye szerint azonban mindenképpen pártpolitikához nem kötődő, szakmai gyakorlattal rendelkező emberekre van szükség, akik élvezik a járás területén működő polgármesterek többségének támogatását. Gémesi György a másik fontos kérdésnek azt tartja, hogy az átkerülő feladatokra elvitt források után mennyi pénz marad az önkormányzatoknál a helyi feladatok ellátására. Az átalakítás másik célja a pazarlási lehetőségek csökkentése, a hitelfelvételek ellenőrzése és szigorítása, az önkormányzatok ösztönzése az egyéb források bevonására. Ezzel kapcsolatban Gémesi György úgy reagált, az uniós források bevonásához önrész szükséges, amely 2014-től a jelenleginél is nagyobb lesz, a lakosság teherbíró képessége pedig lecsökkent. Hiába szeretné inspirálni a kormány az önkormányzatokat a többletbevéelek megszerzésére, ha több forrást vesz el, mint amennyi feladatot elvisz, az működésbeli problémákhoz fog vezetni.
Zöld-Nagy Viktória, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, érthetőek az átalakítással kapcsolatos félelmek, épp ezért széles körű egyeztetést folytattak. Hangsúlyozta, a járások kialakítása nem jár új intézmények létrehozásával, a meglévő feladatokat fogják más rendszerben ellátni. Az államigazgatásnak jelenleg is vannak helyi szervei, a polgármesteri hivatalokban dolgozó köztisztviselők végzik ezeknek a feladatoknak az egy részét. Nem új embereket alkalmaznak, ezek a köztisztviselők kerülnek majd át a járási hivatalhoz, akik jelenleg is ellátják ezeket a feladatokat. Minden eddigi feladat megmarad az önkormányzatoknál, a jegyző azonban nem állami feladatot lát majd el, hanem az önkormányzat munkáját segíti, rendelettervezetet készít, végrehajtja a döntéseket, elkészíti a költségvetés tervezetét.
Zöld-Nagy Viktória hangsúlyozta, a benyújtott törvényjavaslat még tárgyalási alap, az érdekszövetségekkel, polgármesterekkel, jegyzőkkel egyeztetnek. Az aggodalmak az önkormányzati rendszer kialakításával kapcsolatosak, nem pedig a járásokkal.

forrás: hirado.hu



Látogatottság: 1634
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision