Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2012.04.25 11:42
Titkok, bálok, utazások – Erzsébet királyné és magyar udvarhölgyei
Nyomtatható verzió

Június 8-án új időszaki kiállítással jelentkezik a Gödöllői Királyi Kastély. Olyan tárlatot nyit a nagyközönség előtt, ahol a látogató eredeti, sok esetben eddig ismeretlen, vagy még soha ki nem állított tárgyat fedezhet fel Erzsébet királyné használatából.



Erzsébetet magyarországi reprezentációi alkalmával számos magyar udvarhölgy és palotahölgy vette körül. Az udvarhölgyek egy része világjáró utazásain is elkísérte, együtt élték át a kimerítő hajóutakat, gyalogoltak vele hosszú órákon át. Kik voltak ezek a hölgyek és mi mindent tudhattak Erzsébetről? Hogyan éltek, s miről mondtak le azért, hogy a királynét szolgálhassák? Gödöllőn a Hölgyek Évében június elején nyíló időszaki kiállítás ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A királyné környezetének egyik első magyar tagja a köznemesi származású Ferenczy Ida volt, aki nagyon hamar barátnőjévé vált. Ferenczy Ida hagyatékából több, eddig még soha ki nem állított tárgyat is bemutatnak: csipkék, kesztyűk, kesztyűtartó ládika, illatszeres doboz… 

Erzsébet 1863-ban férje és anyósa akarata ellenére kezdett el magyarul tanulni. A magyar hamarosan titkos nyelvvé vált közte és felolvasónője, Ferenczy Ida között. „Idának főleg a fésüléskor és hajmosáskor kellett jelen lennie - hogy az idő hasznosan teljék a magyar nyelvű társalgással, amit az ott lévő komornák és fodrásznők nem értettek” -írja  Brigitte Hamann. Titok, hogyan kerülhetett fel a kisnemesi származású Ferenczy Ida neve a császárnénak ajánlott arisztokrata társalkodónők listájára, de tény, hogy hamarosan Erzsébet egyik leghűségesebb barátnője, bizalmas ügyeinek kezelője lett.

Erzsébet királyné gyorsan tudatára ébredt saját szépségének, és az abban rejlő hatalomnak. Saját környezetét is szerette ennek jegyében alakítani: szolgálattevő udvarhölgyei kivétel nélkül a szép hölgyek köréből kerültek ki.

A vitrinekben elhelyezett tárgyakat szemlélve, a kiállított levelek másolatait böngészve a látogató elképzelheti, milyen is lehetett ennek a titkos, zárt udvari világnak a részese lenni.

A kiállítás helye a gödöllői kastély Rudolf-szárnya, amely nemcsak hiteles történelmi helyszín (Rudolf trónörökös és udvartartásának lakosztályai) hanem új színfolt is egyben.

További információ: informacio@kiralyikastely.hu



Látogatottság: 1564
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision