Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2012.05.29 00:31
Kezdődhet a porta mustra – Tiszta udvar – rendes ház
Nyomtatható verzió

Gödöllő önkormányzata április 21-én, a Föld Napján két részből álló akciótervet hirdetett városunk tisztaságának, gondozottságának és fenntarthatóságának megőrzése és továbbfejlesztése érdekében. Ennek egyik meghatározó eleme a „Tiszta udvar – rendes ház” program.



A sokak számára ismerősen hangzó kezdeményezés célja, hogy egyrészt ösztönözze a lakosságot szűkebb környezetük rendben tartására, másrészt, ez egyfajta elismerés is lehet azok részére, akik nagy gondot fordítanak arra, hogy házuk és annak környezete, a kert, a kerítés, az ingatlan előtti közterület szép és ápolt legyen.
A felhívás azonban ennél többről szól, az esztétikai szempontok mellett ugyanis – illeszkedve az ökováros koncepcióhoz - fontos szerep jut a fenntarthatóságnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy előnyt élveznek a legmodernebb, korszerű berendezésekkel felszerelt épületek, hiszen egy-egy egyszerű elképzelés, vagy jól ismert technológia (pl. komposztáló, esővízgyűjtő) kialakításával is sokat tehetünk környezetünk fenntarthatóságáért, ökológiai lábnyomunk csökkentéséért.
A szervezők célja, hogy a programba minél szélesebb körben kapcsolódjanak be az itt élők, s ne csak a szakemberek szempontjai határozzák meg, mit tekintünk mintának: hiszen egy a múlt század elején épült tornácos ház, hagyományos kerttel, és egy néhány éve a legkorszerűbb technológiával megépített ingatlan, amit kerttervező által megálmodott parkosított környezet vesz körül más-más értékeket hordoz, de mindkettő megfelelhet az elvárásoknak, mindkettő szolgálhat példaként az itt élők, és az ide látogatók számára! Emellett nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik lakótelepen élnek, s ott igyekeznek a lehető legtöbbet megtenni a szép, élhető környezetért: korszerűsítik otthonaikat, gondozzák a társasházak előtti kerteket, díszítik a lépcsőházakat, balkonjaikat.
Első lépésként a program szervezői arra kíváncsiak, mit is díjaznának, milyen szempontokat tartanak a legfontosabbnak az itt élők.

Felhívás

Gödöllő Város Önkormányzata az ökováros-koncepció keretében – civil kezdeményezésre, és
a civil szervezetekkel szoros együttműködésben – meghirdeti a „Tiszta udvar - rendes ház” programot.
A program célja, hogy a lakosság aktív részvételével városunk a környezeti fenntarthatóságot szem előtt tartva egyre gondozottabb és esztétikusabb képet mutasson, és a gödöllőiek mind többen érezzenek személyes felelősséget környezetük állapotáért. Ennek érdekében mintaként állítanánk a közösség elé azokat a portákat (családi házas és társasházas környezetben egyaránt) amelyek hozzájárulnak a közös értékrendünkben kialakuló vonzó és környezettudatos városképhez.
Első lépéseként a következő témákban várjuk javaslataikat:
1. Legyen-e a programnak eltérő elnevezése, és ha igen, mi legyen az?
2. Mik legyenek a bírálat szempontjai a családi házaknál, és mik a társasházaknál? (tisztaság, gondozottság, változatos növényzet, virágosság, gondozott közterületi rész a porta előtt, fenntarthatóság? …)
Javaslataikat 2012. június 6-i várjuk a tisztaudvar@godollo.hu e-mail címen, vagy a Városháza portáján elhelyezett gyűjtőládába.

Résztvevő civil szervezetek: Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület, Gödöllői Fészek Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete, Gödöllői Lokálpatrióta Klub, Gödöllői Kertbarát Kör, Gödöllői Városvédő Egyesület, Greendependent Fenntartható Megoldások Egyesülete, Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Gödöllői Szervezete.

 



Látogatottság: 1845
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision