Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2012.06.24 17:49
Mádl Dalmát tüntették ki a Magyar Szabadságért díjjal
Nyomtatható verzió

A Magyar Szabadság Napja Alapítvány képviseletében dr. Gémesi György polgármester és Koltay Gábor filmrendező adták át június 24-én a Magyar Szabadságért díjat Mádl Dalma asszonynak a Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett ünnepségen. A díjat a Magyar Szabadság Napja Alapítvány 2000-ben alapította. Az elismerést minden évben olyan személyiségek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez.



A díj átadása előtt Jókai Anna Kossuth-díjas írónő méltatta Mádl Dalmát. Bevezetőjében elmondta, ha olyan társaságba érkezünk, ahol feltűnik az ő ezüstszínű haja, tudjuk, hogy jó helyen vagyunk. Mádl Dalma azon politikusfeleségek ritka sorába tartozik, akik férjük politikai szerepvállalásától függetlenül is kiemelkedőt alkotnak, önértéket képviselnek a családjuknál tágabb közösség számára is. Mádl Dalma akkor sem vonult vissza a közéleti feladatoktól, amikor Mádl Ferenc köztársasági elnöki ciklusa véget ért, és férjének elvesztésekor még inkább a munkába menekült.
- Miért szeretem őt? Először is olyan ember, akihez bizalommal fordulnék, ha bajba kerülnék - mondta az írónő. - Törékeny alkatához erős gerinc társul. Fáradhatatlan szervező és tudja, hogy a fiatalokat is segíteni kell. Megőrizte a természetességét. Távol áll tőle az öndicséret, sohasem azért tett bármit is, hogy érte hálát vagy díjat kapjon. Nála szerényebb embert még nem láttam. Néha úgy tűnik, fel sem akarja ismerni a saját értékeit. Úgy érzi, hogy amit tesz, kötelessége megtenni. A legtömörebben fogalmazva: Mádl Dalma ezüsthajú, aranyszívű, gyémánt jellemű és vasakaratú kortárs példakép. S ilyen példaképekre nagy szükség van világunkban, amely időnként egészen eltorzult ideálokat mutat az embereknek.  
A Magyar Szabadságért díjjal kapcsolatban Jókai Anna elmondta, hogy a szabadság politikai fogalomként végig kíséri nemzetünk történelmét. Szinte folyamatosan azért küzdött a magyarság, hogy szabad országa legyen. A szabadságnak azonban van egy másik dimenziója is, ami kötődik az evangéliumi parancshoz. A teremtés különös hajnalán olyan teremtői akarat született, ami megengedi az embernek a szabad akaratot. Szabadon lehetünk jók, de szabadon lehetünk rosszak is.
- Rendkívül fontos, hogy legyenek igazi példát mutató emberek fiataloknak, középkorúaknak és időseknek egyaránt. Amikor Mádl Dalmát ezzel a díjjal kitüntetjük, Mádl Ferencre is emlékezünk – hangsúlyozta az írónő. - Mádl Dalma azok közé tartozik, akiknek élő Istenük van. Azt gondolom, Isten sokáig megtartja a tenyerén, mert tudja róla, mennyit tett az emberekért.
Mádl Dalma munkásságával mindig is segítette a határon túli magyarság megmaradását, kultúrájának őrzését. Mádl Ferenc volt köztársasági elnök feleségeként számos jószolgálati és jótékonysági kezdeményezésben vett részt. Az elnöki mandátum lejárta után munkásságát tovább folytatta. 2005-ben vette át a Polgári Magyarország kitüntetést, és azzal járó 1 millió forintból alapította meg az "Istenadta Tehetség" Kistelepülések Hátrányos Helyzetű Tehetséges Gyerekeiért Alapítványt. Ez lehetőséget nyújt néhány, nagycsaládban élő tehetséges gyermeknek, hogy bekerüljön középiskolába és kollégiumba. Az irgalmasság és a szolgáló szeretet elismeréseként a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Mádl Dalmának ítélte a Szent Erzsébet Rózsája díjat. A kitüntetést, amelyet 1999-ben alapítottak, Erdő Péter bíboros adta át a Szent Erzsébet jubileumi év záróünnepségén, Sárospatakon 2007-ben. A Katolikus Caritas jószolgálati nagykövete. Elnöke a Nemzeti Együvé Tartozás Alapítványnak.
A Magyar Országgyűlés 2001-ben nyilvánította emléknappá június utolsó szombatját. A Magyar Szabadság Napját Gödöllőn 22. alkalommal ünnepeljük meg idén, arra emlékezve, hogy nincsenek idegen, megszálló csapatok az ország területén, mondta dr. Gémesi György. Ezzel ugyanis évszázados álmunk valósult meg. A Magyar Szabadságért díj átadása ennek előünnepe. A polgármester azt is elmondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés a napokban Budapest díszpolgára címmel tüntette ki Jókai Annát.
Koltay Gábor többek között arról szólt, hogy Mádl Dalma és Mádl Ferenc mindig figyelemmel kísérték a magyar kulturális műhelyek értékteremtő alkotómunkáját.  Bízik benne, hogy ez előbb-utóbb szélesebb körben követésre talál.
- Nagyon szépen köszönöm a kitüntetést – szólt a résztvevőkhöz Mádl Dalma. - Most is azt mondom, nem tudom miért kaptam. Hosszú névsor tudtam volna felolvasni, kikből lehetett volna választani. Azt gondolom, hogy amikor az Úristen elküld minket a földre, akkor feladatot ad nekünk. Ez a feladat a szolgálat. Szolgálni őt, a nemzetet, a hazát, a családot és mindannyiunkat.
Az ünnepségen Annus Réka énekelt moldvai népdalokat.
Befejezésül dr. Gémesi György adott tájékoztatást arról, hogy a Magyar Szabadság Napja idei, június 30-i műsorát követően megalakul a Magyar Szabadság Napja Egyesület. Az Alsóparkban 20 óra 30 perckor kezdődő ünnepi műsorban a Világfa előtt a Koltay Gábor által rendezett „A szeretet breviáriuma” című előadást mutatják be.
A Magyar Szabadság díj átadásán részt vett a díj korábbi kitüntetettje, özv. dr. Antall Józsefné valamint Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője, Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész, Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó és a londoni olimpiára készülő Tóth Krisztina asztaliteniszező.


 


  


 


 



(c) Tatár Attila felvételei



Látogatottság: 3187
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision