Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2012.06.28 13:11
Új állandó kiállítás a kastélyban a főúri és királyi lovaskultúráról
Nyomtatható verzió

A „Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tévő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése” projekt zárásával egy időben Főúri és Királyi Lovaskultúra címmel új állandó kiállítást mutatott be a kastélyban június 28-án dr. Gémesi György polgármester, dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka és Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója. A tárlat július 7-től látogatható a nagyközönség számára. A projektzáró eseményen mutatták be  Ragályi Elemér operatőri és rendezői munkájával elkészült 3D-s filmet a kastély történetéről.

Gémesi György köszöntőjében kiemelte, hogy a lovarda és a kastély további épületrészeinek páratlanul gyors felújítása az európai uniós elnökségi félév eseményeinek fogadásával Gödöllő presztízsét emelte a nagyvilágban. A beruházáshoz az önkormányzat 100 millió forinttal járult hozzá.  A lovardában holnaptól a Magyar Polgármesterek IX. Világtalálkozója zajlik.

Gönczi Tibor megköszönte a rekonstrukcióban résztvevők munkáját, a kivitelezők, a kormányzat és az önkormányzat projekt melletti elkötelezettségét. 

A folyamatosan megújuló Gödöllői Királyi Kastély júliusban újabb fejlesztésekkel jelenik meg a turisztikai piacon. Most záruló projektje keretében állították helyre a kastély lovardáját és az egykori barokk istállót. Ezen kívül számos új szolgáltatással bővül a turisztikai vonzerő- és termékfejlesztési paletta, többek közt 3D vetítő eleveníti meg a királyi család Gödöllőn töltött hétköznapjait, s immár 12 nyelven elérhető audio guide rendszer segíti a vendégek információhoz jutását – mely ma egyedülálló a hazai piacon!

A lovarda és a barokk istálló korabeli királyi pompáját is túlszárnyalva közel 1700 négyzetméteren újult meg. Előbbi helyszín 638 négyzetméteres egybefüggő, oszlop nélküli tere – különösen ilyen reprezentatív környezetben – nem csak Magyarországon, hanem Európa szerte is ritkaság, aminek köszönhetően hosszú távon is nemzetközi presztízsű kulturális – és többcélú rendezvényhelyszínné válhat. A mintegy egymilliárd forintos rekonstrukció, amelyet Gödöllő Város Önkormányzata 100 millió forint önerő biztosításával támogatott, lehetővé tette, hogy a magyar Európai Uniós elnökség kiemelt szintű tanácskozásainak nagy részét a kastélyban rendezzék meg.

A pályázat egyik elemeként július 7-től lesz látogatható a Királyi és főúri lovaskultúra című állandó kiállítás. A tárlat a lovas hagyományok és kultúra bemutatását célozza, középpontba helyezve a királyi család, az udvari lótartás tradícióját; eszközeinek, emlékeinek felvonultatását. A kiállítás helyszíne a barokk istálló felett elhelyezkedő szobák, melyek mindegyike dekoratív, a 18. század második feléből származó falfestéssel díszített. A kiállítás koncepciójának összeállításában, a műtárgyak, fotók kiválasztásában a téma legkiválóbb hazai szakértői vettek részt. A nyolc helyiségben egy-egy külön témát (pl. A magyar huszártiszt, A magyar nemesi testőrség, Dámalovaglás, Főúri, királyi vadászatok) mutatnak be, tájékoztatott Kovács Vilmos.

A kiállításhoz modern technológiát párosítanak: az egyes szobákban a korabeli műtárgyakat modern technikai eszközök egészítik ki, olyan szemüveg nélküli 3D-s monitorok, amelyeken az adott témához tartozó különböző ábrázolásokat láthatják az érdeklődők. A projektnek köszönhetően kialakuló multifunkciós térben úgy készült el főúri lovaskultúrát bemutató tárlat installációja, hogy gyorsan átrendezhető legyen kulturális és protokolláris térré.

A lovarda felújítása keretében két szekcióterem is épült annak szintje alatt, melyek egyikében - a projekt turisztikai fejlesztéseinek részeként - 3D vetítőtermet alakítottak ki. Itt a kastély történetét és a királyi család, elsősorban Erzsébet királyné Gödöllőn töltött napjait bemutató „Gödöllői Kastély egykor és ma” című film enged bepillantást a királyi család életébe és tájékoztatja látványos, szórakoztató módon az érdeklődőket. 

A film rendező-operatőrének Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőrt kérték fel, akinek filmjei számos díjat, köztük Oscar- és Emmy-díjat is nyertek. Az ő vezetésével zajlottak a korabeli eseményeket megörökítő munkálatok, vették fel a különböző jeleneteket a kastély főbejárata előtt, a gyönyörű belső terekben és a díszudvaron is. Felvonulnak a kastély épületének építési fázisai, valamint az egykori barokk kert is. Megjelenik a kastély építtetője, Grassalkovich Antal, akit 1751-ben Gödöllőn maga Mária Terézia látogatott meg. Szerepet kap a különleges barokk színház is.

Filmbe fogalmazták a királyi pár érkezését a tavaly felújított Királyi Váró előtt, a vasútállomáson. A kastély parkjában lovas jeleneteket rögzítettek. 

További turisztikai termékfejlesztésként háromnyelvű látogatóbarát honlap segíti a Gödöllői Királyi Kastély jelenében, tervezett jövőjében és múltjában való eligazodást. Az okos telefonokra és tabletekre is optimalizált verzió már elérhető a megszokott címen: www.kiralyikastely.hu

„A Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése (II. ütem – KMOP-3.1.1/E-09-2f-2010-0002)” 

Közreműködő Szervezet: Pro Régió Nonprofit Közhasznú Kft. www.proregio.hu

Irányító Hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.nfu.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg, összköltsége 1.000.000.000 forint volt, amelyből 1703 nm belső tér nyerte vissza régi pompáját.

 

 

 

 

 

   

 

 



Látogatottság: 2481
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision