Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2012.06.30 22:07
XXII. Magyar Szabadság Napja
Nyomtatható verzió

1991. június 19-én hagyta el hazánk területét az utolsó szovjet katona. Abban az esztendőben, június 30-án országos rendezvény keretein belül először adott helyt Gödöllő a Magyar Szabadság Napja ünnepi műsorának. Azóta minden évben június utolsó szombatján emlékezünk arra, hogy Magyarország szabad független állam, területén nincsenek idegen, megszálló csapatok. 2000-ben az Országgyűlés törvényt fogadott el Salamon László, Orosházi György és Gémesi György kezdeményezésére, melyben június 19-ét, a kivonulás napját nemzeti emléknappá, június utolsó szombatját pedig a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította. 


Az  Alsóparkban, a  Világfánál immáron huszonkettedik alkalommal rendeztek ünnepi műsort.  „ A SZERETET  BREVIÁRIUMA„ címmel, Koltay Gábor készített összeállítást, Bedőcs Imre, Bodnár Vivien, Csurka László, Miller Zoltán, Varga Klári, Pethő Zsófia, Rutkay Laura, Sipos Imre, Teszári Mátyás, valamint a Bartók Táncegyüttes közreműködésével. 
A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel Mádl Ferencné Dalma asszony, aki az ez évi Magyar Szabadságért díj kitüntetettje, és Antall Józsefné Klára asszony, valamint a Magyar  Polgármesterek IX. Világtalálkozóján részt vett anyaországi és határon túli polgármesterek.
A műsor előtt dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere mondott beszédet:
„Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
A szovjet hadsereg 1991. júniusi kivonulása után itt ünnepeltük először azt, hogy hosszú évszázadok után először nincsenek idegen megszálló csapatok Magyarország területén, hazánk szabad és független állam. Azóta minden esztendő június utolsó szombatján ünnepeljük a 2000-ben törvénybe is iktatott Magyar Szabadság Napját. Azt a szabadságot, mely évszázados vágya volt a magyar nemzetnek és amiért oly sokan áldozták egzisztenciájukat, családjukat, és adták oda életüket. 
A vér nélkül ölünkbe hullott szabadságot soha nem politikai megnyilvánulásokkal, transzparensekkel és szónoklatokkal ünnepeltük, hanem a magyar kultúra értékeinek bemutatásával kerestük meg a Magyar Szabadság aktuális üzeneteit. 
Tesszük ezt idén is „A SZERETET BREVIÁRIUMA” előadás bemutatásával arra is emlékeztetve, hogy vannak olyan egyetemes értékei életünknek, melyek nem az éppen aktuális politikai kurzus függvényei, nem kommunikációs műhelyekben sokszor látvány és show elemekkel megtűzdelt hatásvadász, vagy gazdasági érdekeket is kiszolgáló legyártott projektek, nem is hatalmi törekvések hátszeléül, annak eszközeként, értékekre hivatkozó de valójában egyre inkább kiüresedő, elkoptatott jelszavakkal bővelkedő megnyilvánulások. Nem. Ezek vagy valóban elmozdíthatatlanul bennünk vannak, alapjait képezik mindennapi életünknek vagy csak felületesen érintkezve velük eljelentéktelednek, hiteltelenné válnak.
Életünk egyik ilyen megkérdőjelezhetetlen értéke a szeretet, ami ha a szívünkből jön, őszintén és tisztán hihetetlen csodákra képes. 
Csak az adni tudó, érdek nélküli, önzetlen és tiszta szeretet lehet hiteles és képezheti egy hosszú távú gondolkodás alappillérét. De ilyen érték kell legyen a tisztesség, a becsület, az igazság vagy akár a szabadság. Ahogyan Rostand Cyránója mondja...
" Erkölcsömben van eleganciám, 
Piperkőc járhat szebb ruhában
Ám a tisztaságra én jobban vigyázok, mert
Istenemre,
Nem mennék mások elébe egy félig lemosott gyalázattal,
sem egy összefoltozott rongy becsülettel
sem dagadt meredt még félig alvó lelkiismeret piszkos szemével
Én Szabad vagyok, a lelkem tiszta, rajtam ez ragyog.
Derekamra nem adok sokat, arra igen, hogy derekasan éljek
És pótolják rajtam a szalagokat,
a bátor tettek , büszke szenvedélyek
S kackiás bajusz gyanánt fenem 
Szúrós hegyesre vidám szellemem
S amerre járok szerteszét e honban 
IGAZSÁG cseng sarkantyúként nyomomban."
Tisztesség, lelkiismeret, becsület, elegancia. Nincs könnyű helyzetben, aki meg kíván felelni a 17. századbeli költő által megfogalmazottaknak. Sokan azt mondanák, szép-szép, de ez egy kicsit ósdi és régimódi, haladni kell a korral, mai minket körülvevő lüktető világ már másról szól. Persze szerintük is fontos a tisztesség vagy a becsület látszata, de úgyis a színfalak mögött folyik az igazi játszma, mondják, ott dőlnek el a dolgok. És ott aztán nem kell még a látszatra sem adni és sokszor nincs válogatás az eszközökben sem. Hányszor és hányszor látjuk és tapasztaljuk, hogy akik eddig ezt mondták, most pont az ellenkezőjét állítják, vagy egyik nap ez hangzik el aztán ugyanattól 24 órán belül egészen más. Egyre többször tapasztalhatjuk kicsinyes, egyéni vagy szűk csoportérdekek megjelenését, amihez még jogszabályok is legyártásra kerülnek, hogy minden törvényes legyen. És akinek meg van hozzá a politikai hátszele annak van igaza. 

Hölgyeim és Uraim! 
A hírek mindennap szólnak a gazdasági válság okozta nehézségekről, a megnövekedett hitel törlesztő részletekről, magas kamatokról, vagy az IMF tárgyalások megkezdéséről vagy éppen az elhalasztásáról, szólnak eszközökben sem válogató politikai csatározásokról, a mindennapi életünket nagyban érintő átszervezésekről, de nem szólnak arról az életünket masszívan átitató mély morális válságról, aminek a felszámolása nélkül nem lesz stabil, kiszámítható gazdasági felemelkedés. Ahhoz viszont vissza kell nyúlni azokhoz az értékekhez, melyek lehetőséget adnak teljesen új alapokra építeni a jövőt. Mármint, ha ez egyáltalán igazán cél és nem csak hangoztatott üres szólam. Vissza kell nyúlni azokhoz az értékekhez, melyek nem aktuális politikai fuvallatok szabályoznak és csak ideig-óráig használhatók hatalmi törekvések hátszeleként.
Csak egy ilyen, értékekre épített országnak van hosszútávon jövője. Különben lehet, hogy ideig-óráig tudjuk tartani magunkat a világban a minket körülvevő gyilkos kíméletlen versenyben, de kódolt a vereség.
A kérdés persze rögtön felmerül," HOGYAN?"
A válasz nagyon egyszerű HITELESSÉG. 
A HITELESSÉG a megújulás egyik záloga. 
A hitelesség nem szónoklatokkal, nem politikai hatalommal vagy erőfölénnyel, nem a megszerzett kommunikáció adta lehetőségekkel, de nem is formális akár nemzeti konzultációnak nevezett akciókkal szerezhető meg. A hitelesség mögött mindig konkrét cselekvés és tettek, kiszámíthatóság, következetesség és alázat állnak. A hiteles ember a saját életével válik azzá. Rostand Cyránója hiteles ember, mert ahogyan beszél úgy is cselekszik. Számára fontos az adott szó és véleményének kialakítását nem aktuális érdekei formálják.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! 
Nem feladatom a Magyar Szabadság Napjának ünnepi pillanataiban véleményt alkotni a hitelesség szempontjából a mai közállapotokról, inkább csak vágyaimat fogalmazom meg, amikor azt mondom, hogy csak egy hiteles politika és egy hiteles kormány képes a mai nagyon nehéz helyzetből kivezetni az országot, csak egy hiteles politika és kormány képes hosszútávon kiszámítható és biztonságos jövőt építeni, csak egy hiteles politika és kormány tud versenyképessé válni Európában és a világban. 

És mit tehetünk mi ezért? Ez is nagyon egyszerű. Mindannyian tegyük a dolgainkat úgy, hogy mindig hitelesek tudjunk maradni szűkebb és tágabb értelemben, és ha így lesz, mindig tudni fogjuk mit kell tennünk.
Köszönöm, hogy meghallgattak.”

  

  

  

  
  
  

  

  

(c) Tatár Attila és Balázs Gusztáv felvételei


Látogatottság: 4762
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision