Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2012.08.24 10:45
Híres Hölgyek Gödöllőn: a Sisi Baráti Kör őszi előadássorozata

2012. szeptember 8. (szombat) 14.00 óra – Királyi Váró
HÍRES HÖLGYEK GÖDÖLLŐN
Előadássorozat – a Sisi Baráti Kör szervezésében
Szeptember második szombatján, 8-án folytatódik a Sisi Baráti Kör előadássorozata a Királyi Váróban. Először a kastély építtetője, Grassalkovich Antal családjának hölgyeiről lesz szó. A dinasztiaalapító I. Antal  háromszor nősült, kétszer vett el özvegyasszonyt, két feleségét temette el. Fia és unokája házastársaival együtt összesen az öt Grassalkovich-feleségről lesz szó először, majd  Erzsébet királyné felolvasónőjéről.
Ferenczy Ida végakaratáról a dokumentum megtalálója és feldolgozója, Péterné Fehér Mária, a Bács-Kiskun Megyei Levéltár főlevéltárosa beszél majd.
A kávézót üzemeltető, a Monarchia Rétesház tulajdonosa, Köntös Sándor Grassalkovich III. Antal feleségéhez kapcsolódóan Esterházy-tortával kedveskedik a vendégeknek.
A részvétel ingyenes.

2012. október 13. (szombat). 14.00 óra – Királyi Váró
HÍRES HÖLGYEK GÖDÖLLŐN
Előadássorozat – a Sisi Baráti Kör szervezésében
Haynau szerette Damjanichné főztjét. Ez a meglepő állítás természetesen a szabadságharc előtti időre vonatkozik. Az aradi tizenhárom tábornoka, Damjanich János özvegye, Csernovics Emília, sokáig lakott Gödöllő-Máriabesnyőn. Az itt töltött évekről hallhatnak majd a program első részében.
Ezt követően két természetkedvelő hölgyhöz Esterházy Leopoldinához és Erzsébet királynéhoz kötődően a kastély 19. századi kertjéről és az Erzsébet parkról beszél dr. Krassay László erdőmérnök.
A kávézó üzemeltetője, a Monarchia Rétesház tulajdonosa, Köntös Sándor meglepetés finomsággal kedveskedik a vendégeknek.
A részvétel ingyenes.

2012. november 10. (szombat). 14.00 óra – Királyi Váró
HÍRES HÖLGYEK GÖDÖLLŐN
Előadássorozat – a Sisi Baráti Kör szervezésében
A három Mária. 1751-ben Mária Terézia megkoronázott királynőként vendégeskedett a kastélyban. A nevezetes látogatás mellett nem felejtkezünk meg, kedvenc leánya, Mária Krisztina és férje itt töltött napjairól sem. Az ifjú párt Grassalkovich gróf köszöntötte a legnagyobb alázattal, és 80 ezer lámpással díszített parkba vezette őket…
Menedékben a  királyné. Mária Ludovika  a napóleoni háború idején 1809. május 20 – június 17. között tartózkodott Gödöllőn, a pünkösdöt is itt ünnepelte. Ferenc császár és magyar király harmadik felesége a herceg Grassalkovich III. Antal és felsége vendégszeretetét élvezte a kastélyban.
„Lehettem volna császárné” (és természetesen királyné) címmel írta meg visszaemlékezéseit Rudolf trónörökös özvegye, aki szintén többször tartózkodott a kastélyban, sőt a két háború közt is járt Gödöllőn.
A kávézóban ezúttal Mária Krisztina kedvencét, a grillezett almát lehet majd megkóstolni.
A részvétel ingyenes.

2012. december 8. (szombat). 14.00 óra – Királyi Váró
HÍRES HÖLGYEK GÖDÖLLŐN
Előadássorozat – a Sisi Baráti Kör szervezésében
Zita az utolsó magyar királyné már, mint a trónörökös felesége is jótékonykodott Gödöllőn. 1918 novemberében férjével együtt, a gyerekeket a kastélyban hagyva kellett menekülnie. Küzdelmes életéből idézünk majd epizódokat.
Aki visszatért Gödöllőre. Ifj. Horthy Istvánné fél évszázadnyi szünet után 1994-ben  járt újra a kastélyban. A most 95 életében járó Ilona asszony, a férje 70 évvel ezelőtti tragikus halála utáni heteket is városunkban töltötte.
Az előadássorozat záró összejövetelén a Monarchia Rétesház a Zita királyné nevét viselő és neki ajánlott édességgel kedveskedik a résztvevőknek.
A részvétel ingyenes.



Látogatottság: 2001
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision