Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2012.11.27 14:08
Sportfejlesztések: Átfogó, megtervezett program
Nyomtatható verzió

Városunkban több olyan fejlesztés van folyamatban, amit a társasági adóból történő támogatás segítségével tervez megvalósítani az önkormányzat. A Petőfi Sándor Általános Iskola tornacsarnoka és a Táncsics Mihály úti sportcentrum új műfüves pályája már kivitelezés előtt áll, s ez a konstrukció ad lehetőséget a városi uszoda megvalósítására is. Mindhárom beruházás egy átfogó program része. A három jelenleg zajló sporthoz kapcsolódó létesítményfejlesztés szorosan kötődik városunk oktatási és sport koncepciójához, nyilatkozta a Gödöllői Szolgálatnak Pecze Dániel sportügyi tanácsnok.

– A munka már akkor elkezdődött, amikor elindult a mindennapos testnevelés bevezetésének kidolgozása, amivel megelőztük a hazai gyakorlatot - tájékoztatta a lapot Pecze Dániel.
– Mit kell tudni erről a lehetőségről?
– A jelenlegi törvényi szabályozás lehetővé teszi a társasági adót fizető vállalkozások számára, hogy ennek az adónemnek a 70 százalékát ne a költségvetésnek, hanem egyes sportágak támogatására, illetve ahhoz kapcsolódó létesítményfejlesztésre fordítsák. Ezek a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong. A támogatásra sportegyesületeken keresztül van lehetőség. Arról, hogy egy-egy egyesület mennyi támogatást kaphat, az adott sportág szakszövetsége dönt. Ezt a lehetőséget igyekeztünk összekapcsolni a városi fejlesztésekkel.
– Ezek egyike a Petőfi iskola tornacsarnoka…
– Nagy öröm számunkra, hogy a Petőfi iskola régen várt, 210 millió forintos tornaterem bővítésének kivitelezése tavasszal megkezdődhet. A fejlesztésre rendkívül nagy szükség van, hiszen városunkban ennek az iskolának van a legkisebb, mindössze 18x9 méteres tornaterme. A kosárlabda szövetség két ütemben, 2011-ben, és 2012-ben hagyta jóvá a támogatást, amihez az önkormányzat az önrészt és a szükséges területet adja. Bár nem volt kötelező – de mivel közpénzről van szó – a kivitelezőről közbeszerzés keretében született döntés. A csarnokot nem csak a Petőfi iskola diákjai és a kosárlabdázók használják majd, hanem a Szent János utcai Óvodába járó gyermekek is. Oda több mint 200 kisgyerek jár, s ez az egyetlen ilyen intézményünk, ahol még nincs megfelelő méretű tornaszoba. A munkát akár már most is megkezdhetnénk, de annak érdekében, hogy a téli időszakban is legyen hol megtartani a testnevelés órákat, csak tavasszal fogunk hozzá.
– Úgy tudjuk, tavasszal kezdődnek meg a műfüves pálya munkálatai is.
– Így igaz. Ez a 130 millió forintos beruházás a gödöllői labdarúgás utánpótlás nevelésében kap majd szerepet. A Gödöllői Sport Klubban jelenleg háromszáz gyerek focizik. A társasági adóból történő támogatásra itt is még 2011-ben adtuk be a pályázatot. A kezdés a közbeszerzési miatt tolódott ki tavaszra, de az előkészítő munkák, mint például a közműkiváltások és a tereprendezés, már megtörténtek.
– A sportcentrumot sokszor éri vád amiatt, hogy a jelenlegi műfüves pálya nem elég nagy ahhoz, hogy bajnoki mérkőzést lehessen játszani rajta. Ez a pálya mekkora lesz?
– A jelenlegi műfüves pályának valóban vannak korlátai, de nagyobb méretű pálya lefedésére már nem lett volna lehetőségünk. Márpedig télen sokaknak nyújt sportolási lehetőséget, hogy fedett, fűtött sátor fedi! Emiatt kompromisszumot kellett kötnünk. Azúj pálya méretei azonban megfelelőek lesznek ahhoz, hogy akár I. osztályú mérkőzést is játszanak majd rajta. A fejlesztés ezzel nem ér véget, a sportklub jövőre az öltözők építésére szeretne pályázni.
– A legtöbbeket az októberi képviselő-testületi ülésen bejelentett uszodaépítés foglalkoztat. Ez a lokálpatrióta képviselők által tartott fórumokon is szóba került.
– Ez a beruházás egy szakmailag rendkívül megalapozott koncepcióra épül, aminek a garanciája Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. A sportuszoda és vízilabdacsarnok tervei szerint a fedett létesítmény egy 33 méteres és egy 5x10 méteres tanmedencét foglal majd magában és strandterület is kialakítható a Spar Áruház mögött, az Ipolyság és Turóc utca sarkán található 1,7 hektáros ingatlanon. Lesz az épületben wellness részleg szaunával, jacuzzival és fitness teremmel. A beruházás, ami a vízilabda sporthoz kapcsolódik, egy regionális, hiánypótló központ lesz. A Kiss Gergely által létrehozott egyesület az egész régióból összefogja majd a vízilabdázókat.
A fejlesztés lehetővé teszi, hogy minden gödöllői gyerek megtanuljon úszni. Délelőtt elsősorban az iskolások használnák a létesítményt, más időpontokban egyesületi edzések lesznek, és szabadidős úszásra nyílik lehetőség. Itt a szakmai program különösen nagy hangsúlyt kap, ez segíti ugyanis az üzemeltethetőséget.
– Visszatérő kérdés: Miért nem az egyetemmel közösen? Elég furcsa, hogy a város és az egyetem külön pályázik.
– Ez bennünket is meglepett, mivel az egyetem nem tájékoztatott bennünket arról, hogy ilyen beruházásra készül. Csak szeptemberben tájékoztatták a polgármester urat, ekkor derült ki számukra, hogy az általuk kiválasztott helyen a helyi építési szabályzat nem teszi lehetővé az építkezést. Akkor módosították a tervezett helyszínt, a strand területére. De, hogy ott megvalósítható-e a létesítmény, az nem önkormányzati hatáskör, hanem hatósági. Ezt jelenleg a Hatósági Iroda vizsgálja. Mi ezzel párhuzamosan és függetlenül dolgoztunk.
– Mikorra várható döntés ez ügyben?
– A pályázatot tavasszal bírálják el, mivel a vízilabda szövetség jelenleg túllépte a keretét. Természetesen addig is dolgozunk, most folyik az engedélyes, és a kiviteli tervek készítése.
– Említette, hogy a jövőben is pályáznak majd ebben a konstrukcióban. Elképzelhető, hogy más sportágakat is bevonnak?
– Ez nem rajtunk múlik. Mint említettem, törvény szabályozza, hogy ez a támogatás mely látványsportokra fordítható. Amennyiben ez a keret bővül, mi örömmel állunk a bővítés elé.


Látogatottság: 1972
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision