Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2013.01.22 18:59
Új hulladékgyűjtési rend - Első tapasztalatok
Nyomtatható verzió

Az év első hetében a Zöld híd Régió Kft. átszervezte a lakossági kommunális hulladékgyűjtés és szállítás rendjét Gödöllőn. A változtatásokra a lakosság még jobb kiszolgálása, a társaság megnövekedett szállítási feladatainak hatékonyabbá tétele érdekében volt szükség, de indokolttá tette azokat a december végén elfogadott új hulladékgazdálkodási törvény is.


- Annak ellenére, hogy a lakosságot már jó előre felkészítették a változásra, nem mondhatjuk, hogy zavartalan volt az új rendszer bevezetése. Miből adódtak a problémák? – kérdezte a Gödöllő Szolgálat Gyenes Szilárdot,  a Zöld híd Régió Kft. igazgatóját.
- Bár a lakosságot a novemberi közmeghallgatáson, a 2012. decemberi számlalevelünkben, valamint a Gödöllői Szolgálatban is több alkalommal is tájékoztattuk az új rendszer bevezetéséről, mégis sokan elsiklottak felette, ami sok problémát jelentett az elmúlt hetekben. Az ünnepi időszakban termelődött nagyobb mennyiségű hulladék miatt ez érthetően nagyobb feszültséget okozott.
Ugyancsak sok probléma volt a szelektív gyűjtés területén. Bár a szelektív szigetekről megkezdtük a sárga és kék konténerek beszállítását, mivel – mint azt szintén jeleztük - a gyűjtőszigeteken történő papír- és műanyaghulladék-gyűjtést a családi házas körzetekben a házhoz menő gyűjtés bevezetésével folyamatosan megszüntetjük, sokan otthagyták a papír és a műanyag hulladékos zsákokat az üres szigeteken.  A helyzetet nehezítette, hogy az első házhoz menő gyűjtési napokat a 2. (azaz páros) hétre hirdettük. Szerencsére a szelektív gyűjtőzsákok jól vizsgáztak; a tiszta hulladékot tartalmazó, gondosan bekötött zsákok sok helyen 2 hetet is kibírtak és megcáfolták a korábbi riadalmat, miszerint a kóbor kutyák kibontják a zsákokat. Természetesen igyekeztünk megoldani a kialakult helyzetet, és minden többlethulladékot elhoztunk, ügyfélszolgálatunk pedig folyamatosan tájékoztatta a telefonáló, hozzánk forduló ügyfeleket.
- Hogyan változott a gyűjtés a korábbi gyakorlathoz képest ?
- A korábbi gyűjtési rendszerben 9 családi házas és 1 lakótelepi gyűjtési terület volt a hét minden napjára elosztva. A lakótelepi járat heti 3 alkalommal végezte a feladatát, így naponta 2-3 különböző településrész került legyűjtésre. Ez a rendszer kevésbé biztosította a területek közötti átjárhatóság rugalmasságát, azaz pl. egy gyűjtőautó műszaki hibája esetén más településről kellett erőforrást átcsoportosítani, vagy a lakosság értesítése mellett másik napot kijelölni a szolgáltatás teljesítésére. Emiatt a zöldhulladék gyűjtés időnként késett, vagy elmarad, vagy más napra került. Január 1-jétől  két részre osztottuk a várost, a hétfő és szerdai napon 4 és 5 körzetben mind a vegyes háztartási, mind a szelektív, mind a biohulladék gyűjtését megoldjuk. Bármely területen változik a hulladék mennyisége, a napi 6-8 gyűjtőautó között könnyebb átcsoportosítani a feladatokat, nem marad ki terület, és vélhetően a lakosság megelégedettsége nő.
Az eddigi tapasztalatok alapján a járatok útvonalait úgy terveztük át, hogy az adott napi munkaidőre a gyűjtőjármű maximális teherbírásának megfelelő területet jelöltünk ki és minden terület utcáin a lehető legrövidebb útvonalat írjuk elő a gyűjtőautóink személyzete részére. Az új rendszert úgy alakítottuk ki, hogy minden körzetben heti 1 gyűjtési napot szükséges csupán megjegyezni. Annak érdekében, hogy a szállítás hatékonysági mutatóját növeljük, két heti periódusra ritkítottuk a szelektív hulladék gyűjtés rendszerességét. A hulladék mennyiségekhez igazítva előre meghatároztuk, hogy áprilistól november végéig minden páratlan héten elvisszük a zöldhulladékot és egész évben minden páros héten a szelektív hulladékot.
A szelektív hulladékos zsákba kerülhet ásványvizes, üdítős PET palack, kupakkal, címkével (összelapítva) kozmetikai és tisztítószeres flakonok (kiöblítve), tiszta műanyag zacskó, szatyor, zsugorfólia, alumÍnium italdoboz (összelapítva), fém konzervdobozok (kiöblítve), újságpapír, reklámkiadvány, kisebb papírdoboz (összehajtva), tiszta papír csomagolóanyag, (a nagyobb kartondobozokat a zsák mellé helyezhetik), valamint tejes, gyümölcsleves italoskarton doboz (kiöblítve, összelapítva). Kérjük a lakosságot, hogy csak a gyűjtési napon helyezze ki a zsákjait az ingatlanok elé.
- Pontosítsuk, hogyan változik a szelektív hulladékgyűjtő szigetek működése a következő időszakban, mert úgy tűnik, sokaknak ez sem egyértelmű!
- A szelektív gyűjtőszigetekkel is sok probléma volt, egyesek illegális szemétlerakóvá váltak, ami egyaránt sok gondot okozott a lakosságnak, az önkormányzatnak és nekünk. A házhoz menő szelektív gyűjtés rendszeressé tételével a gyűjtőszigeteken történő papír- és műanyaghulladék-gyűjtést a családi házas körzetekben fokozatosan megszüntetjük. Az üveggyűjtő konténerek azonban továbbra is rendelkezésre állnak. Ettől a hasznosítható hulladék mennyiség növekedését, valamint a tisztaságának javulását várjuk, másrészről a lakosság számára is kényelmesebb. Ez a  változás a lakótelepeken üzemeltetett szelektív gyűjtőszigeteinket nem érinti, ott továbbra is valamennyi konténert üzemeltetjük.
- Ezzel véget ért a változások sora, vagy fel kell készülni egyéb újdonságokra is a közeljövőben?
- A hulladékgazdálkodással kapcsolatos új jogszabályi háttér miatt számos új kihívással kell szembenéznünk. Legfontosabb változás, hogy a véglegesen lerakott hulladék minden tonnája után 3000 Ft adót (lerakási járulék) kell fizetnie társaságunknak. Ezt jelentős többletköltséget a szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladék arányának növelésével, valamint a házi komposztálás ösztönzésével kívánjuk csökkenteni. Előbbi érdekében az önkormányzat támogatásával, a helyi képviselők és önkéntesek segítségével meglátogatjuk a háztartásokat és segítünk megértetni a lakossággal a szelektív hulladékgyűjtés rendkívüli fontosságát. A házi komposztálás ösztönzése érdekében is számításokat végzünk, és vizsgáljuk a lehetőségeket. Az önkormányzat javaslatát támogatva tervezzük a folyamatos iskolai/óvodai papír és PET palack gyűjtés bevezetését, illetve folytatását. Számítunk a lakosság partnerségére.


Látogatottság: 2502
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision