Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2013.01.31 22:44
Magyar polgármesterek előterjesztéseit fogadták el Brüsszelben
Nyomtatható verzió

Az előterjesztések az uniós polgárok választójogának támogatásával, valamint az európai politikai pártok és az európai politikai alapítványok alapszabályával és finanszírozásával foglalkoznak.



Két magyar polgármester, a néppártiak politikai csoportjához tartozó Gémesi György, valamint a liberális Sértő-Radics István előterjesztését is elfogadta csütörtökön Brüsszelben az Európai Unió mellett működő Régiók Bizottságának plenáris ülése. A gödöllői polgármester az uniós polgárság erősítéséről, az uniós polgárok választójogának támogatásáról dolgozott ki állásfoglalást, Uszka első embere pedig azt az uniós tervezetet véleményezte, amely az európai politikai pártok és az európai politikai alapítványok alapszabályáról és finanszírozásáról szól. Gémesi György saját előterjesztésének ismertetésekor egyebek közt hangsúlyozta: a szubszidiaritás elvének tiszteletben tartása mellett megfogalmazódott az a javaslat, hogy az uniós tagállamok vizsgáljanak meg olyan intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a helyi és regionális önkormányzati választások időpontjának összekapcsolását az európai parlamenti választásokkal.
A gödöllői polgármester beszámolt arról, hogy Magyarországon már megkezdődtek az eszmecserék az európai parlamenti és a helyi önkormányzati választások összekapcsolásáról. Gémesi szerint az uniós polgárok választójogának támogatása szempontjából - vagyis azt a célt szem előtt tartva, hogy minél többen éljenek választójogukkal - külön hangsúlyt kap az ifjúság, amelynek az uniós szakmai nyelvet "polgárközeli nyelvre" lefordítva kell elmagyarázni a különböző választások tétjét. Sértő-Radics István azt az európai bizottsági tervezetet véleményezte a Régiók Bizottsága szemszögéből, amely az európai politikai pártok és európai politikai alapítványok uniós szintű szabályozását módosítaná. A véleményben helyet kapott: a Régiók Bizottsága szerint csak azokat az európai politikai pártokat kellene jogosultnak tekinteni uniós finanszírozásra, amelyeknek - amellett, hogy legalább egy taggal képviseltetik magukat az Európai Parlamentben - legalább egy tagjuk van a Régiók Bizottságában is.
A tervezet szerint európai politikai párt jogállásra - és ebből fakadóan anyagi támogatásra - csak az a szerveződés pályázhatna, amely tiszteletben tartja az európai alapértékeket. A Régiók Bizottsága az európai uniós helyi és regionális hatóságokat képviselő tanácsadó szerv. Az a feladata, hogy az uniós jogszabályokkal kapcsolatos helyi és regionális álláspontokat érvényesítse, az európai bizottsági javaslatok véleményezése révén. A Régiók Bizottságának jelenleg 344 tagja (és ugyanennyi póttagja) van, akik az EU 27 tagállamát képviselik. A tagokat és a póttagokat a tagállami kormányokat képviselő Tanács nevezi ki ötéves időtartamra olyan személyek köréből, akik saját régiójukon belül a helyi vagy a regionális hatóságok megválasztott tagjai vagy fontos szerepet betöltő tisztviselői. A Régiók Bizottsága évente öt plenáris ülést tart.

forrás: MTI



 



Látogatottság: 1526
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision