Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2013.03.24 19:00
Besnyői Passió
Nyomtatható verzió

A Besnyői Passió március 24-i előadását a fagyos időben is megtartották. A játék Mel Gibson Passió című filmjére, valamint boldog Emmerich Anna Katalin látomásaira épül. Zenéjét a Passió és a Gladiátor c. filmek anyagából válogatták össze.


"A passiójátékok a XIII – XIV. századtól terjedtek el Európa szerte. A terjedés ösztönzője volt 1264 és 1316 között több pápai rendelet, amely az úrnapi körmenet és ünnepség rendjét szabályozta, engedélyezte bibliai jelenetek élőképszerű bemutatását.
A Besnyői Passiót 2007. április 1-jén, Virágvasárnap mutattuk be első ízben. Szereplői egyházközségünk tagjai közül kerültek ki. Jelmezeink és kellékeink nagy részét mi magunk készítettük. Szándékunk szerint minden előadást valami újítással, fejlesztéssel szeretnénk különlegesebbé tenni. Minden évben Virágvasárnap mutatjuk be, hiszen egy passiójátéknak Nagyböjt idején van igazán mondanivalója. Az előadás megtekintése ingyenes!
Jézus utolsó 12 óráját elevenítjük fel passiójátékunkban, a Getszemáni kertben történő elfogásától kereszthaláláig. A passiójátékot Mel Gibson Passió című filmjére, valamint boldog Emmerich Anna Katalin látomásaira támaszkodva készítettük el. Fontos eleme a zene, melyet a Passió és a Gladiátor c. filmek zenéiből válogattunk össze.
A nézőközönség is részese lehet a játéknak! A Máriabesnyői bazilika udvara, valamint tere, és a passiójáték fonala lehetővé teszi, hogy a nézők különleges élményben részesüljenek. Az előadás elején szövegkönyv kivonatokat osztunk szét, melyben ki vannak emelve azok a részek, ahol a nézők bekapcsolódhatnak a játékba. A közönség nem foglal helyet az előadás idején, hanem állva marad, mintha maguk is ott lennének Kaifás főpap házában, és Pilátus palotájának udvarán. A tömegnek követelnie kell Kaifástól és Pilátustól Krisztus kereszthalálát. Több jelenet is a közönség sorai közt játszódik: Péter tagadása, Jézus megostorozása, első elesése a kereszttel és találkozása Máriával. Ezáltal a nézők belső szemszögből követhetik végig Jézus kálváriáját, mintha maguk is ott lettek volna azokban a szomorú órákban... Ezután elkísérhetik Jézust keresztútján, mint ahogyan a nép tette, Jeruzsálem utcáin egészen a Golgotáig. Testközelből megtapasztalhatják a kivégzőosztag katonáinak durvaságát, Krisztus értünk felajánlott kínszenvedését, és kereszthalálát."
forrás: besnyoipassio.hu(c) Merényi Zita felvétele
Bemutató Benke István (c) felvételeiből


Korábbi képeinkből
Látogatottság: 1878
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision