Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2013.03.25 16:11
Megújulnak a Gödöllői Királyi Kastély oroszlános mellvédjei és őrbódéi
Nyomtatható verzió

A gödöllői kastély főhomlokzata előtt 1743 körül készült el a kőoroszlánokkal díszített kőkorlát, amely a kétágú, ívesen futó kocsifelhajtókat köti össze a kastély főbejáratával.


A mellvédeket legutóbb a kastély 1996 augusztusi újranyitása előtti esztendőben restaurálták. Ekkor a korlátot szétszedték, felújították, majd ismét a helyére rakták. Az azóta eltelt több mint másfél évtizedben jelentős állagromlás következett be a mellvédek állapotában. A sóskúti típusú durva mészkőből faragott emlék így újból restaurátor szakember után kiáltott.
A bekövetkezett állagromlás annak a következménye, hogy a korlát mind alulról, mind felülről állandó nedvességfelvételnek van kitéve. A víz mindenfajta kőromlási folyamat katalizátora. Jól látható, hogy a kőkorlát lábazati része van a legrosszabb állapotban. Ez egyértelműen arra utal, hogy az alulról felszivárgó nedvesség tartósabban van jelen, mint a felülről öntöző csapadék. A leírtak alapján tehát a legfontosabb feladat a kövek vízmentesítése. A kőkorlát felületét növényi szennyezők fedik (algák, gombák, mohák). Ezek szerepe ellentmondásos, egyrészt károsítják a követ (pl. növényi savak termelésével), ugyanakkor védik is, tompítják a fizikai hatásokat, eltömik a pórusokat. (A felújítás során elvégzett tisztítást követően felületük durvábbá válik.) A kőoroszlánok is restaurálásra szorulnak, felületüket biológiai szennyeződések borítják, tépőfogaik kiegészítései elporladtak, az egyik oroszlán farka eltörött. Az őrbódék esetében megállapítható, hogy talapzatuk nincs rosszabb állapotban, mint az épület egésze; a tetejük a legszennyezettebb.
A munka során a kőkorlátot ismét elbontják. Egyrészt, hogy megfelelő szigetelést kapjanak, másrészt, hogy összecsapolásukat megerősítsék, harmadrészt pedig csak így lehet a talpköveket fejjel lefelé fordítani, s minden oldalról megszilárdítani. A munka végeztével a kiegészített elemeket újra elhelyezik a megfelelően szigetelt alapra, hogy ezáltal megakadályozzák az alulról való felszivárgást.
A restaurátor csapatot Varga Zoltán Zsolt, gödöllői kőrestaurátor vezeti. A városban több jelentős épület, emlék restaurálását végezte már, így pl. a gödöllői Kálváriát, a Grassalkovich síremléket, és a gödöllői Nepomuki Szent János szobrot is az ő irányításával újították fel.
A mellvédek és az őrbódék az NKA Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma támogatásának köszönhetően újulnak meg idén tavasszal. A felújítás 7 millió forintba kerül, melynek 50 %-ra nyert pályázati úton támogatást a Gödöllői Királyi Kastély 2012-ben. A mellvéd felújítása május elejére készül el.

Látogatottság: 1402
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision