Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2013.04.24 13:00
II. Magyar és Kínai Önkormányzatok Partnerségi Konferenciája
Nyomtatható verzió

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitotta meg a II. Magyar és Kínai Önkormányzatok Partnerségi Konferenciáját, Gödöllőn a kastély lovardájában április 24-én. Az eseményen Gödöllő képviseletében részt vett Pecze Dániel alpolgármester és dr. Fábián Zsolt korábbi alpolgármester.


A magyar–kínai kapcsolatok már nem csupán a protokolláris keretekre szorítkoznak, a gazdasági és kulturális együttműködésen túl szoros barátság is összeköti a két országot – hangsúlyozta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a konferencia megnyitóján.

A második alkalommal megrendezett tanácskozáson – amelyre 170 kínai és 240 magyar önkormányzati vezető, illetve üzletember regisztráltatta magát – a közigazgatási és igazságügyi miniszter egyebek mellett azt mondta: az együttműködés mélyülését, sikerességét jelzi, hogy az első, 2008-as hasonló rendezvényre kínai részről csupán fele ennyien jöttek el, míg a magyar önkormányzatoktól a most megjelenteknek mindössze egyharmada képviseltette magát.  Ez a felfokozott érdeklődés részben az évek során kialakult személyes kapcsolatoknak tudható be – tette hozzá Navracsics Tibor.

Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára szerint sem a tudatlanság, sem pedig a nyelvi, megértési nehézség nem lehet akadálya az egymás felé nyitásnak, amihez jó alap a kínai és a magyar önkormányzatok között már meglévő számos kapcsolódási pont. A szerdai tanácskozás hat témája közül a jó állammal, az oktatással, a gazdasággal, illetve a mezőgazdasággal összefüggő eszmecserét emelte ki az államtitkár.

A kínai és a magyar nép múltjában, illetve természetében meglévő azonosságokról beszélt köszöntőjében Li Csien-ping, a tanácskozás egyik szervezőjének, a Kínai Külföldi Baráti Társaságok Szövetségének alelnöke. Olyan "feltaláló" népek kapcsolatépítéséről van szó, melyek külön-külön megvívták már a maguk harcát, s kultúrájukban is sok a közös pont – fogalmazta meg az együttműködés gyökereit az alelnök.

Hsziao Csien, a Kínai Népköztársaság nagykövete köszöntőjében hangsúlyozta: Magyarország 63 évvel ezelőtt épített ki kapcsolatot Kínával. Azóta a partneri viszony elmélyült, számos magas szintű látogatással színesedett, gazdagodott, miközben 23 testvérvárosi kapcsolat jött létre. A két ország közötti kereskedelmi forgalom fellendülése is jelzi, hogy Magyarország Kína egyik legfontosabb partnerévé vált – hangsúlyozta a nagykövet.

A Magyar és Kínai Önkormányzatok Konferenciája lehetőséget ad az önkormányzatok közötti kapcsolatok ápolására, új kapcsolatok építésére, szakmai együttműködések kialakítására, a legjobb gyakorlatok megismerésére.
A magyar-kínai kapcsolatrendszer a politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatokon nyugszik, ezt erősíti meg az önkormányzatok hasonló területeken végzett együttműködése.
MTI

A konferencia plenáris ülését követően testvérvárosi megállapodást írtak alá Pécs és Jingzhaden között. A tanácskozás délután szekcióülésekkel folytatódott.

 

 

 

 

 


Látogatottság: 1642
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision