Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2013.04.25 11:59
Hetedhét országból - Jamboree emlékkiállítás
Nyomtatható verzió

Hetedhét országból címmel nyílik emlékkiállítás a Jamboree 80. évfordulója alkalmából április 27-én 16 órakor a Királyi Váróban. A jubileumi kiállításon számtalan különlegességet, érdekességet láthatnak a látogatók.


Az 1933-as Jamboree nem csak városunk, hanem hazánk számára is mind a mai napig jelentős esemény, bár egyre kevesebben vannak azok, akik személyes emlékeket őriznek róla.

A Gödöllői Városi Múzeum állandó kiállítását is rendszeresen keresik fel az egykor itt jártak, rokonaik, az ifjú cserkészek és az érdeklődők, így várhatóan nagy érdeklődésre tarthat számot a Királyi Váróban megnyíló jubileumi kiállítás is.
A bemutatásra kerülő anyag egyik különlegessége lesz Teleki Pál, egykori miniszterelnök, főcserkész Gödöllőn is használt tábori ágya, amit dr. Teleki Gézától kapott ajándékba a városi múzeum. A relikvia az Egyesül Államokból került haza, tudtuk meg dr. Czeglédi Noémi történésztől, a kiállítás egyik kurátorától.
Az 1933-as Jamboree egyik legnagyobb attrakciója volt a Karakán vitorlázó repülő, amit Rotter Lajos mérnök kifejezetten erre az alkalomra tervezett és épített meg. A gép több hazai rekordot ért el és döntött meg a Jamboree ideje alatt, s most – igaz csak darabjaiban – visszatér Gödöllőre. A II. világháború alatt megsérült repülő megmaradt részei magántulajdonból és a Közlekedési Múzeum gyűjteményéből érkeznek a kiállításra.
Szintén a Közlekedési Múzeum gyűjteményének része az 1928-as gyártású, Méray-féle oldalkocsis motorkerékpár, amit a cserkész világtalálkozó idején is használtak a különböző helyszínek közötti közlekedésre. Most ez is a kiállítás részét képezi majd, mint ahogyan egy korabeli kerékpár, és a Postamúzeum segítségével megelevenedő egykori tábori főposta is.
Természetesen a kiállítást rengeteg fotó és filmhíradó részlet színesíti, amit három monitoron, valamint digitális képkereten kísérhetnek majd figyelemmel az érdeklődők. A modern technika azonban nem csak ebben a formában lesz jelen a kiállításon. Egy magáncég felajánlásával elkészült egy számítógépes program, amivel az egykori Jamboree teljes térképét megtekinthetik a látogatók, s az egyes helyszínekhez tartozó eseményeket archív fotók segítségével követhetik nyomon. Ezt az „interaktív fotóalbumot” meg is vásárolhatják majd az érdeklődők.

Köszöntőt mond: dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere és Buday Barnabás, a Magyar Cserkészszövetség elnöke
A tárlatot dr. Szakály Sándor történész nyitja meg.Rotter Lajos és a Karakán (Rotter balról a második fehér ruhában)Látogatottság: 1443
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision