Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2013.05.25 21:27
Új tavasz a Gödöllői Arborétumban: kinyílt az ArboFest
Nyomtatható verzió

Gödöllő turisztikai vonzerőkben páratlan gazdagságnak örvend – ezt igazolta a május 25-én a Gödöllői Arborétumban első alkalommal megrendezett ArboFest program is, amire – bár nem volt nagy hírverés körülötte – olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy parkolni is alig lehetett a kert bejárata körül. A látogatók sokasága mégis eloszlott a több száz hektáros területen. Bár az Arborétum máskor is látogatható, most színes programokkal zárta magát azok szívébe is, akik talán még sosem jártak itt.


2012. szeptemberében egy évre szóló megbízást kapott a Pilisi Parkerdő Zrt. a Gödöllői Arborétumban szükséges erdészeti és fenntartási munkák elvégzésére. A kültéri színpad, az esőbeállók és a játszótér biztonságossá tétele valamint a 15 km hosszú úthálózat karbantartása, a belógó ágak nyesése befejeződött. Az arborétum épületeinek felújítása és a kerítés kijavítása megkezdődött. Az erdőgazdaság közel 200 tonna zöldhulladékot szállított el, és 100 tonna szemetet szedett össze az arborétumból és környezetéből, tudtuk meg az ArboFestre kiadott sajtóközleményből. A munkák eddigi költsége közel 7 millió forint, amit a Pilisi Parkerdő Zrt. saját költségvetéséből finanszírozott.

Az erdészeti arborétum telepítését a Gödöllői Erdőigazgatóság 1902-ben kezdte meg az akkori földművelésügyi miniszter rendeletére. Létesítésének eredeti célja a nálunk állományokat nem alkotó fafajok, főleg fenyők honosítása volt. A világháborúk viszontagságai után 1960-ban az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) kutatóinak irányításával egy új, nagyszabású telepítési program indult. Ennek eredményeként alakult ki a jelenlegi állománykép, a kutatási céllal kialakított 154(!) erdőtípussal. A Gödöllői Arborétum az ország egyetlen olyan erdészeti növénygyűjteménye, ahol a fafajokat a velük kialakult társulásokban, erdőszerűen, a jellemző lágyszárú szint, cserjeszint, lombkoronaszint kíséretében láthatjuk. Az arborétum a természetben megtalálható fafajok és a nemesített erdészeti fajták génbankjaként is működik. Erdeifenyő, kocsányos tölgy, akác, vörösfenyő és sok egyéb faj jól dokumentált törzsültetvényei élnek itt máig. Az erdészeti kutatások folyamatosan zajlanak a területen az ERTI-vel kötött együttműködési megállapodás alapján.

Az arborétum jelenlegi teljes területe 350 ha, amiből 130 ha az öreg arborétum, amely folyamatosan díjmentesen látogatható terület. Ennek mintegy 15%-a park jellegű, főleg rekreációs célokat szolgál. Az arborétum területén jelenleg 147 fenyő és nyitvatermő, illetve 875 lombos fa és cserje található.

A főváros környéki erdőterületet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. a terület tulajdonosától, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől egy éves megbízást kapott az arborétum növényállományának fenntartásához szükséges erdészeti kezelési és fenntartási feladatok elvégzésére, melyet a Parkerdő hosszútávon is szívesen vállal. 2012 októberétől kezdődően az arborétumba látogatók érdekében folyamatos helyreállítási, takarítási és fenntartási munkákat végez a Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészete.

Az arborétum épületeinek felújítása és a kerítés kijavítása is megkezdődött. Az arborétum rendbetételét az erdészetnél dolgozó 24, jellemzően a térségben élő közfoglalkoztatott is segíti.

A parkerdő gazdálkodásban közel 50 éves szakmai tapasztalattal, stabil pénzügyi háttérrel és magas szintű vállalati kultúrával rendelkező Pilisi Parkerdő Zrt. célja, hogy a Gödöllői Arborétumban újra színvonalas pihenési és sportolási lehetőséget nyújtson a lakosság számára. A gödöllői civil szervezetekkel közösen szervezett ArboFest ökofesztivál és családi nap célja a helyi lakosság természettudatosságának erősítése, az arborétum bemutatása volt a nagyközönségnek. Az előadók között a Szent István Egyetem szakemberei is szerepeltek.

Mit tehetnénk hozzá mindehhez? Állunk elébe, szívesen jövünk máskor is! – olvastuk ki a látogatók tekintetéből.

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=M3wAj_wcnW0&feature=youtu.be

 

 

 

 

 

 



(c) Balázs Gusztáv felvételei


Látogatottság: 2651
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision