Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2013.05.31 17:30
Királyi kastélyok vezetői Gödöllőn
Nyomtatható verzió

Múlt héten tartotta éves közgyűlését az Európai Királyi Kastélyok Szövetsége a gödöllői kastélyban. A szervezet elnöke, Catherine Pégard, aki a versailles-i kastély igazgatója.
Az elnök asszony elmondta, hogy az éves közgyűlést minden évben más helyszínen rendezik, tavaly a Rosenborg kastély Koppenhágában volt a házigazda, idén pedig a Gödöllői Királyi Kastély.



Nagyon örülök, hogy Gödöllőn tartottuk a tanácskozást, szép környezetben remek szervezés mellett zajlott a rendezvény – nyilatkozta. - Sikeres és eredményes volt az összejövetel, meghatároztuk az elkövetkező évek számos fontos szakmai találkozójának témáját, melyeken a tagok szakmai képviselői cserélik ki tapasztalataikat. Új taggal, a varsói királyi kastéllyal bővült a szervezet, és mivel tisztújító közgyűlés volt, új elnökséget is választottunk. Örömteli, hogy a gödöllői kastély aktív tagja a szervezetnek és igazgatója révén az elnökség munkájában is részt vesz.
A gödöllői kastély nagyon szép és látható, hogy mennyi munka van a felújításban, s hogy hová jutott az az elmúlt közel 20 év alatt. Jó lenne, ha jutna forrás a még fel nem újított részekre is – mondta Catherine Pégard, a szövetség elnöke.
Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója elmondta, hogy a rendezvényen az európai királyi kastélyok vezetői vettek részt, akik közül többen először jártak Magyarországon.
Megtisztelő, hogy a rendezvénynek a gödöllői kastély adhatott otthont. Mindenkinek nagyon tetszett a kastély, sokuk szemében a jó értelemben vett meglepettséget is fel lehetett fedezni. A közgyűlés a megszokott körülmények között zajlott, stílszerűen a lovardában tartottuk, így Európa vezető politikusai után Európa kiemelt kastélyainak vezetői is ott tanácskoztak.
Komoly elismerés, hogy mi lehettünk a házigazdák. Azt azért tudni kell, hogy a gödöllői kastély számos nagy, világhírű partner mellett kicsinek minősül. A nagy kastélyok több milliós látogatószámával nem is lehet vetekedni. Rendkívül hasznos, hogy egyenlő partnerként tudunk együttműködni ezekkel a kiemelt örökségvédelmi és turisztikai helyszínekkel. Mindig is azt hangoztattam, hogy nekünk nagyszerű lehetőség az együttműködés ebben a szakmai szervezetben arra, hogy tanuljunk tőlük. Ennek számos eredménye látható és elérhető a kastélyban és örömmel teszem hozzá, hogy vannak olyan elemek, amiben számos partner előtt járunk. Ilyen pl. az akadálymentesítés vagy az audio guide-unk 10-nél is több nyelvű kínálata.
Számos fontos témát áttekintettünk. A Kultúrpont Iroda - mely az EU kultúra programjának hivatalos magyarországi koordinátora – szakértői tájékoztattak bennünket az új 2014-2020-as költségvetési ciklus lehetséges kulturális, örökségvédelmi pályázatairól. A konkrét kiírások megjelenését követően a szövetség ismét nyújt be pályázatokat, mely a tagok kooperációját segíti, mint ahogy erre volt már példa az elmúlt években.”
Egyeztettük azoknak az ún. technikai találkozóknak a témáját, melyek köré a következő évek szakmai együttműködését építjük. Idén még két ilyen találkozó lesz, szeptemberben ismét itt Gödöllőn találkoznak azok a munkatársak, akik a közösségi média és az internet használat kapcsán osztják meg tapasztalataikat egymással. A dánok a múzeumi tereken belüli QR kód használatát mutatják be. A másik idei találkozón a látogató irányítás, a látogatói szokások elemzése lesz a téma, annak érdekében, hogy még magasabb színvonalú szolgáltatást tudjunk nyújtani. Ennek házigazdája a versailles-i kastély lesz, ahol ez kiemelten fontos, hiszen csak az épületben több mint 4 millió látogató fordul meg évente.
Megtisztelő, és a munkánk elismerése, hogy az elnökséget újraválasztották, és engem is ismét beválasztottak az elnökségbe. Ezáltal hazánk is képviselve van ennek a magas szakmai presztízsű szervezetnek a vezetésében.
Többen döbbenten szembesültek azzal, hogy milyen állapotból sikerült idáig jutni a felújításokkal. Ez óriási eredmény, de nagyon fontos lenne, hogy tovább tudjunk haladni a rehabilitációval.
Sokan nem is tudják, hogy a gödöllői kastélynak csak alig több mint a fele van felújítva jelenleg. Rengeteg lehetőség rejlik még benne, bízom abban, hogy a kormányzat képviselői is a fejlesztések folyatása mellett döntenek, és folytatódhat az a munka, melyet kiemelt projektként néhány éve megkezdtünk - mondta Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója.

Európai Királyi Kastélyok Szövetsége (Association des Résidences Royales Européennes - ARRE)

Európa legnevesebb kastélyai 1995-ben hozták létre az Európai Királyi Kastélyok hálózatát. A gazdag kulturális örökség fontosságának hangsúlyozása és megóvása, valamint a szorosabb együttműködés és tapasztalatcsere érdekében hívták életre 2001-ben az Európai Királyi Kastélyok Szövetségét.
A Gödöllői Királyi Kastély 2006 óta tagja a szövetségnek. A kastély a szövetség rendes tagjaként aktívan részt vesz közös projektekben, melyek egy része az Európai Bizottság által támogatott Kultúra program keretein belül valósult meg.
Az Európai Királyi Kastélyok Szövetségének 16 tagintézményének irányítása alá összesen 80 kastély-múzeum tartozik, amelyek az Európai Unió 14 országában valamint Oroszországban találhatóak.
A szövetség kastélyai évente közel 2 millió négyzetméternyi felújított műemléki térben, 16 000 hektárnyi parkban és erdőben több mint 30 millió látogatót fogadnak



Látogatottság: 1484
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision