Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2013.10.22 22:07
Milliók megspórolhatók az értékteremtő közmunkával
Nyomtatható verzió

Nyírcsaholyon drótfonatot, Encsencsen térköveket készítenek a közfoglalkoztatottak.




Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében igen magas a közfoglalkoztatottak száma, a helyi polgármesterek pedig szinte szakembereknek számítanak a közmunkaprogramok lebonyolításában. Persze azért ők is hallhattak újat egymástól, illetve az érintett minisztériumok képviselőitől a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 2013. október 22-én, Nyírcsaholyban rendezett vidékfejlesztési konferenciáján.
Kovács Sándor, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei alelnök és Pelyhe József MÖSZ-titkár köszöntője után Lőrincz Leó, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási főtanácsadója tartott előadást a közmunkaprogramokról, különös tekintettel a hátrányos helyzetű településeken népszerű startmunka mintaprogramokra, amelyeket Szabolcsban is jól ismernek, illetve a november 1-jén kezdődő téli átmeneti közmunkaprogramokra, amelynek keretében 200 ezer fővel létesítenek majd közfoglalkoztatotti jogviszonyt.
A Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat részéről Baracsi Endre, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei referens mutatta be az immár több mint 9000 tagot számláló MNVH szerkezeti felépítését, valamint a jelenleg futó, illetve hamarosan megjelenő pályázatait. Mindemellett bepillantást nyújtott a megye stratégiai terveibe, amelynek célja, hogy Szabolcs-Szatmár- Bereg zöld, proaktív, képzett és fejlődő megyévé váljon.
Hanusi Péter, Nyírcsaholy polgármestere települése tavalyi és idei közmunkaprogramjait ismertette. Mint elmondta, a 2400 fős településen 2012-ben a mezőgazdaságban, illetve a belvíz elvezetés, a bioenergia-termelés, az útkarbantartás és a drótháló készítés területén tudtak közalkalmazottakat foglalkoztatni, nem kis eredménnyel. A program során termelt zöldségeknek köszönhetően érezhetően javult a közétkeztetés minősége, a belvíz-elvezető árkoknál kitermelt gallyakból tüzelőanyagot készítettek, amivel teljes mértékben sikerült kiváltani a gázfűtést az önkormányzati intézményekben. Idén folytatták, fejlesztették, kiegészítették a bevált programokat, a zöldségtermesztés mellett például már baromfit is tenyésztenek. Két év alatt, tizenegy program során ötmillió forint értékű zöldséget és hárommillió forint értékű fűtőanyagot sikerült előállítani Nyírcsaholyban, nem is beszélve arról mennyit sikerült spórolni mindezzel – tudhatta meg a hallgatóság.
Ha nálunk valaki dolgozni szeretne, csak be kell jönnie a polgármesteri hivatalba és fel kell iratkoznia – kezdte beszámolóját a 2050 fős Encsencs polgármestere. Szedlár János elmondta, a településen – ahol nagy számban élnek idősek, szegények és romák – a nyírcsaholyihoz hasonló programok futnak. Legeredményesebb a betonelem gyártó üzemük, ahol napi 50-60 négyzetméternyi térkövet tudnak előállítani a közfoglalkoztatottak, s az értékteremtő közmunkával éves szinten 5,7 millió forintot spórolnak meg a segélyezéshez képest. Szedlár János nem hallgatott a problémákról sem. Mint kifejtette, a közmunkások közül nehéz brigádvezetőket találni, vannak emberek, akik nem hajlandóak együtt dolgozni, folyamatosan ellenőrizni kell a munkakezdést, a munkavégzést és az adminisztrációnak is mindig napra késznek kell lennie. Mindehhez egy kiemelt fizetésű, polgármester által kijelölt munkavezetőre, illetve adminisztrátorra lenne szükség.

MP



 
 
 

 

 




Látogatottság: 2499
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision