Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2013.10.29 20:57
Katona Szabó Erzsébet és Őriné Nagy Cecília kapta a Körösfői-Kriesch Aladár Emlékplakettet
Nyomtatható verzió

1863. október 29-én, 150 esztendővel ezelőtt született Körösfői-Kriesch Aladár, a gödöllői művésztelep alapítója. Az évforduló alkalmából a művész szobránál és a kastélyban tartottak megemlékezést. Ennek keretében adták át a Körösfői-díjakat is.


A megemlékezés a városi múzeum előtt kezdődött, ahol a Fréderic Chopin Zeneiskola népzenész növendékei és tanáruk, Pertis Szabolcs adtak ünnepi műsort, majd megkoszorúzták Körösfői-Kriesch Aladár szobrát. Az önkormányzat nevében dr. Gémesi György polgármester és Pecze Dániel alpolgármester helyezte el a tisztelet virágait.
Ezt követően hagyományosan, a királyi kastély dísztermében ünnepi műsor keretében adták át a Körösfői-Kriesch Aladár Művészeti Alapítvány díjait. A megjelenteket Körösfői László, az alapítvány elnöke köszöntötte, aki röviden összefoglalta az elmúlt több mint másfél évtized tevékenységét, majd az idei esztendő eseményeiről szólt. Az alapítvány a jeles évforduló alkalmából jelentette meg a Tűzőrzők című könyvet, amiben többek között bemutatják az eddigi kitüntetetteket, és ami tartalmazza valamennyi eddigi rendezvényükön elhangzott tudományos előadást.
Kiemelten szólt arról, hogy az önkormányzat Körösfői-Kriesch Aladár születésének 150. évfordulója alkalmából az idei kulturális tematikus évet a Szecesszió évének nyilvánította, a városi múzeum pedig egy csodálatos időszaki kiállítással és ehhez kapcsolódó rendezvényekkel emlékezett, s a GIM-Ház is számtalan nívós kiállítást és programot rendezett ennek jegyében.

A kitüntetettekről szólva úgy fogalmazott: mivel az alapítvány egyik kiemelt célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a névadó munkásságát ezért két olyan személyt részesítettek az elismerésben, akik Gödöllőn az elmúlt években a legtöbbet tették ennek érdekében. A díjat Őriné Nagy Cecília, a Gödöllői Városi Múzeum művészettörténésze, és Katona-Szabó Erzsébet textilművész, a Gödöllői Iparművészeti Műhely vezetője vehette át. A kitüntetetteket Gaálné dr. Merva Mária, a Gödöllői Városi Múzeum nyugalmazott igazgatója és Remsey Flóra kárpitművész méltatták.

Őriné Nagy Cecíliáról szólva Gaálné dr. Merva Mária felhívta a figyelmet arra, amellett, hogy számos rangos kiállítás fűződik a nevéhez, neki köszönhető a városi múzeum művésztelepi anyagának gyarapítása, és több, ebbe a körbe tartozó műtárgy védetté nyilvánítása, valamint pályázati pénzből történő restaurálása is. Munkái közül kiemelte az egykori művésztelep centenáriumi kiállítását, az ahhoz kapcsolódó katalógust és tudományos konferenciát, valamint az idei Körösfői emlékkiállítást és az ahhoz kapcsolódó múzeumi programok megvalósítását.

Katona-Szabó Erzsébetet Remsey Flóra méltatta, aki – ahogy ő fogalmazott - „személyes hangvételű, szubjektív” beszédben elsöprő egyéniségnek nevezte őt, aki képes arra, hogy nagyvonalú gondolataival magával ragadja a körülötte lévőket. Mint mondta, ennek köszönhető, hogy megvalósult a GIM-ház, ahol ma a kortárs művészek színe-java vonultatja fel munkáit. Nem elég szépet, nagyot gondolni, hihetetlen aprólékos háttérmunkával meg is kell valósítani, s ezt meg is teszi Katona-Szabó Erzsébet, aki jelentős szerepet vállal abban is, hogy a mai művészekben tudatosodjon az egykori szecessziós művésztelep jelentősége. „Nem kívánok neki sikert, mert a siker a homlokára van írva nagy betűkkel” – zárta gondolatait Remsey Flóra.

A rendezvényen dr. Keményfi Róbert egyetemi tanár, néprajzkutató, az MTA doktora tartott előadást „150 – emlékbeszéd Körösfői-Kriesch Aladár festőművész felett” címmel, amelyben kísérletező, egyéni látásmódú, sokoldalúságával egyedülálló művésznek nevezte, aki – mint mondta – nem csak nemzeti művészetünk egyik láncszeme, hanem az egyetemes művészetnek is része. Összefoglalójában a kor művészeti hátteréről és az egykori művésztelepről is átfogó képet adott. Keményfi Róbert Körösfői-Kriesch Aladár és művésztársai tevékenységének számtalan eredménye közül a legjelentősebbnek azt nevezte, hogy a népművészet szín- és formavilága a magas színvonalú képzőművészet részévé vált.
Az est ünnepi műsorában Benedek Krisztina és gyermekei: Benedek Rubinka Róza, Széphalmi Júlia és Széphalmi Pál; Szelba Szabolcs, Madarászi László, Szkordiliszné Dr.Czitrovszky Ilona, Szkordilisz Emília, Nguyen Hong Phuc és Gungl Ábel közreműködésével ének, zenei és irodalmi művek hangzottak el.




 

 

 

(c) Korondi Judit felvételei


Látogatottság: 3589
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision