Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2013.10.29 21:27
Állásfoglalás a kötelezően ellátandó hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellehetetlenüléséről
Nyomtatható verzió

Az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás Tanácsa a következő állásfoglalást fogadta el

Állásfoglalás a kötelezően ellátandó hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellehetetlenüléséről

Az állásfoglalást a Társulási Tanács 16/2013. (X.28.) számú határozatával, egyhangú szavazással fogadta el.

A 109 Észak - Kelet Pest és Nyugat Nógrád megyei települési önkormányzatot képviselő Társulási Tanács, a kötelező hulladékgazdálkodási önkormányzati feladatot veszélyeztető sorozatos jogalkotási lépések okán, az alábbiakban hívja fel a Magyar Országgyűlés és Magyarország Kormánya figyelmét.

Az Önkormányzati Társulás, valamint a 100%-ban önkormányzati tulajdonban lévő, 2010 óta non-profit alapon működő, Európai Uniós, Magyar Állami és Önkormányzati finanszírozás mellett megvalósított regionális hulladékgazdálkodási rendszert üzemeltető Zöld Híd Régió Kft. napról napra nehezebb finanszírozási helyzetbe kerül.

A helyzet kialakulásáért - az érthető és elfogadható társadalmi célok mellett -, a 2012. évi hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjkorlátozás, díjstop, valamint az újonnan bevezetett hulladéklerakási járulék, felügyeleti díj, e-útdíj, egyéb új adók, a háztartásokat kényszerűen megkülönböztető díjszabályozás, továbbá az e tekintetben végiggondolatlan rezsicsökkentés a felelős.

Ezek alapján a Társulási Tanács az alábbiakat állapítja meg:

1) Megszűnt a köztulajdonú regionális hulladékgazdálkodási rendszer, itt élők hosszú távú érdekeinek is megfelelő, felelős, környezettudatos és az EU támogatáspolitikájából is következő fenntarthatósága. A jelenleg már elfogadott jogszabályi előírások, rendelkezések, valamint azok hatósági kikényszerítése egyre nagyobb mértékben lehetetleníti el a közszolgáltatás gyakorlati ellátását, mely környezeti, közegészségügyi veszélyekkel is jár. Az így kialakuló helyzet az átalakítás alatt álló hazai hulladékgazdálkodási rendszerhez is méltatlan.

2) A jelenlegi szabályozás szembeállítja a közszolgáltatót, a lakosságot és a hatóságokat, melynek eredményeként fokozatosan romlik az együttműködés színvonala, a kiszámíthatóság nagyfokú hiánya súlyosan veszélyezteti az európai együttműködésből fakadó, Magyarország hazai jogszabályaiban is rögzített hulladékgazdálkodási kötelezettségeinek teljesítését.

3) A Magyar Állam, mindeddig számos szektornak juttatott működési, fenntartási támogatást, kompenzációt. A hulladékgazdálkodási ágazattól mindeddig csak elvonások történtek, érdemi kompenzációs tárgyalások és a szükséges egyeztetések meg sem kezdődtek.

4) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási terület esetén drámaian megnőtt a felesleges bürokrácia, mely a valós hatásvizsgálatok nélküli jogalkotással párosulva rendkívüli módon megnehezítik a közszolgáltatók helyzetét, emberi erőforrásokat vonnak el a lakosság színvonalasabb kiszolgálásától és bizonytalanságok sokaságát idézik elő nap, mint nap.

A Társulási Tanács felhívja a Magyar Országgyűlést és a Kormányt, hogy teremtsenek kiszámítható, környezeti értelemben is felelős, politikai érdekektől mentes, szakmailag és gazdaságilag valós és helytálló díjszabályozási környezetet, egyúttal intézkedjenek a jogalkotásból származó pénzügyi hiány sürgős kompenzálása ügyében!

A kialakított jogi környezetben az önkormányzatoknak sem a díjak meghatározására, sem a jogalkotásból eredő költségnövekedések megállítására nincs érdemi ráhatása, ilyen körülmények között a felelős és szakszerű gazdálkodás, a kötelező feladatellátás alapvető jogi, társadalmi garanciái is hiányoznak. 2

A Társulási Tanács rögzíti, hogy az önkormányzati társulási és tagönkormányzati vagyonából a folyamatosan növekvő pénzügyi hiányt pótolni nem képes.

A közszolgáltatást addig és olyan mértékben tudja fenntartani, amíg a közszolgáltató Zöld Híd Régió Kft. drámaian romló pénzügyi helyzete ezt lehetővé teszi.

Ezt követően a 230 főt foglalkoztató, közel 300 ezer lakost ellátó önkormányzati tulajdonú, non profit alapon működő közszolgáltató kényszerűen fel kell, hogy függessze tevékenységét!

Gödöllő, 2013. október 28.

Szavazás: egyhangú

Dr. Gémesi György s.k               Terman István s.k

elnök                                         titkár

Gödöllő polgármestere                Romhány polgármestereLátogatottság: 1631
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision