Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2013.11.20 19:03
Testvérvárosaink részvételével rendezték meg a gyermekjogi konferenciát
Nyomtatható verzió

Nyitott szemmel a gyermekek védelmében - Gyermekjogok, gyermek- és ifjúságvédelem a V4 országaiban címmel rendezett tanácskozást az Ergo (Európai Regionális Szervezet) november 20-án, a Gyermekjogok világnapján.  A parlament üléstermében megtartott konferencián a gyermekjogok és a gyermekbántalmazás hazai és nemzetközi tapasztalatait tekintették át a résztvevők. A rendezvény részeként adták át az Ezüst liliom díjakat, az elismerésben olyan személyek részesültek, akik tevékenységükkel a gyermekjogok érvényesüléséért kiemelkedően sokat tettek. A tanácskozáson, Gödöllő két testvérvárosa, Dunaszerdahely és Zywiec  képviselői is előadást tartottak.


A hazai helyzetről Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára tartott tájékoztatót. Többek között elmondta, jelenleg 21500 főt tartanak nyilván a gyermekvédelmi rendszerben, köztük 18287 fiatalkorút, de a veszélyeztetett gyerekek számát közel 200 ezerre becsülik a szakemberek.
A lengyel tapasztalatokról többek között Jolanta Mrowiec, Żywiec önkormányzatának munkatársa beszélt. Mint előadásában elhangzott, testvérvárosunkban 16 főből álló szakértői csoport dolgozik a gyermekeket érintő problémák megoldásán, s több mint 150 szervezettel tartanak ennek érdekében szoros kapcsolatot. Egy önkormányzati felmérés szerint a legtöbb esetben az alkohol áll a problémák hátterében, de a drog és a munkanélküliség is nagy szerepet játszik.  Emiatt az elmúlt években megelőző programokat indítottak  az iskolákban, amibe a szülőket is bevonták.  Beszédében felhívta a figyelmet a tömegkommunikáció, elsősorban az internet veszélyeire. Mint mondta, igyekeznek alternatívákat adni a gyerekeknek a szabadidő hasznos eltöltéséhez, s ebbe a programba bevonták a családokat is.
Dunaszerdahelyről Stevkovic Patasi Ágnes, a Dunaszerdahelyi Munkaügyi, Szociális és Családügyi Hivatal munkatársa tartott előadást, aki Dunaszerdahely régiójának tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.  Mint mondta, sajnos az ő tapasztalataik szerint is nő a veszélyeztetett gyerekek száma. Szakosztályukon négy gyermekjogi képviselő látja el a feladatokat, s mindegyikük 300 családdal foglalkozik. Mellettük pszichológusok és családasszisztensek segítik a gyermekvédelmi munkát. A legutóbbi adatok szerint 2588 gyermeket kellett bevonniuk a rendszerbe.
A nap folyamán sok szó esett az internet veszélyeiről, valamint a gyermekprostitúció és a gyermekpornográfia terjedéséről. Ez  utóbbi elleni küzdelmet kiemelt feladatnak nevezte Ékes Ilona, országgyűlési képviselői, az ERGO elnöke.
A konferencia végén Schmittné Makrai Katalin és Ékes Ilona adták át az Ezüst Liliom díjakat a gyermeki jogok védelme érdekében kimagasló munkát végzőknek, többek között Jolanta Mrowiec, Żywiec önkormányzata munkatársának.




 

 

(c) Korondi Judit felvételei


Látogatottság: 2192
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision