Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2013.11.29 19:47
Ifj. Lázár Zoltán legjobb magyarként végzett a Gravír Díjugrató kupán
Nyomtatható verzió

A Lovas Világkupa második versenyszámában a Gravír Díjugrató kupán ifj. Lázár Zoltán legjobb magyarként a 7. helyen végzett. A gödöllői lovas a verseny legfiatalabb indulója volt.

 


A Kincsem Nemzeti Lovasprogramban megfogalmazott célok tekintetében a lovas ágazat valamennyi területén sikerült eredményeket elérni Lázár Vilmos, a Magyar Lovasszövetség (MLSZ) elnöke szerint.
A fogathajtóként kilencszeres világbajnok sportvezető a Papp László Sportarénában pénteken kezdődött Lovas világkupa keretében megrendezett Országos Lovas Fórumon azt nevezte a legnagyobb eredménynek, hogy sikerült visszaállítani a lovassportok, a lovaglás és az egész lovas társadalom presztízsét. Ugyanakkor úgy vélte, bizonyos területen, így például a lovas oktatásban nem elégséges az előrelépés.

Lázár Vilmos kiemelte, nyugaton gazdaságilag is hasznot termel a lovas ágazat, akár az agráriumban, akár a turizmusban, s hosszútávon ez a cél Magyarországon is.

"Magyarországon ezer lakosra hat ló jut, ezzel messze el vagyunk maradva az Európai Unió átlagától. Például Hollandiában ez a szám huszonkettő. Pedig a lovas ágazatnak komoly munkahelyteremtő hatása is van, minden harmadik lóra jut egy munkahely. Ez azt jelenti, ha a magyarországi lóállomány elérné az uniós átlagot, akkor húszezer új munkahely létesülhetne" - mondta Lázár Vilmos, aki azt is megjegyezte, hogy a magyarországi lovaknak csak mintegy 20-25 százaléka sportló.

A lovasprogram különböző területeinek eredményeiről beszámolva Lázár kiemelte még a szövetség strukturális átalakítását, az edzőképzés fontosságát, illetve hogy minden szakágban nőtt a versenyek és az igazolt versenyzők száma, fogathajtásban például állítása szerint megduplázódott hajtók száma.

Az MLSZ elnöke beszélt arról is, hogy sikerült megnyerni a kormány támogatását (65 millió forint) a szövetség sportágfejlesztési koncepciójához, amely elsősorban az utánpótlás- és szakemberképzésre helyezi a hangsúlyt. Szintén fontosnak tartotta megjegyezni a lovasprogramban meghatározott törvényi feltételek megvalósulását, amely a lovardákra és a tereplovaglásra vonatkozik, illetve hozzátette, tervezik egy olyan törvényjavaslat benyújtását is még, amely alapján a lóverseny fogadások játékadójának 85 százaléka kerülne vissza a lovas ágazatba, amely így állandó és biztos forráshoz juthatna.

Szintén az előrelépések között említette az idei sporteredményeket, azaz a 12 világ- vagy Európa-bajnokságon nyert érmet, vagy a szövetség saját magazinjának, a Pegazusnak a létrehozását, illetve azt a sportdiplomáciai sikert, hogy Fugli Károly révén van magyar tagja a nemzetközi szövetség (FEI) vezetésének.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) politikai államtitkára hangsúlyozta, a kormány szívén viseli a lovas ágazat sorsát, ezt mutatja az az infrastruktúrafejlesztés, amelyről a kormány korábban döntött. Ennek keretében megújul a szilvásváradi lovasközpont 2014 szeptemberéig 1,6 milliárd forintból és Budapesten a Nemzeti Lovarda 2015-re 2 milliárdból. Utóbbival kapcsolatban kijelentette, kiemelt állami beruházásnak nyilvánították a projektet. Szintén bejelentette, hogy január elsejétől a mezőhegyesi és a bábolnai ménesbirtok felügyelete a Magyar Fejlesztési Banktól a VM-hez kerül.

Lázár azzal egészítette ki a fideszes politikus beszédét, hogy az egyik legpozitívabb előrelépés, hogy a Nemzeti Lovarda 2011 decemberében a szövetség vagyonkezelésébe került, s ez megnyugtató biztonságot adott az egész lovas társadalomnak.

A Lovas Fórumot Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg. Ő arról beszélt, hogy Kassai Lajos lovasíjász technikája és az általa képviselt szellemiség hungarikum lett, s ez az egész lovas társadalom sikere. Kiemelte, a lovasprogramban megfogalmazott célok eddig részben valósultak meg, s elsősorban a lovasoktatás területén van hiányérzete, noha így is 45 intézmény 1740 tanulója vett részt lovas foglalkozáson. Ezzel kapcsolatban Lázár Vilmos kijelentette, hamarosan megállapodást kötnek a VM-mel, hogy a lovasoktatás szakmai részére új koncepciót dolgoz ki a szövetség, a nagyobb siker reményében.

Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pedig a lovasterápia és az úgynevezett "erdőtörvény" fontosságát emelte ki, utóbbinak köszönhetően 1140 km-es útvonalon "átlovagolható" az egész ország, s ez nagyban segíti a lovasturizmust.

 
Látogatottság: 1627
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision