Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2013.12.21 10:27
Év végi interjú dr. Gémesi György polgármesterrel
Nyomtatható verzió

A Gödöllői Szolgálat hagyományosan minden év végén egy összegző, értékelő interjút készít dr. Gémesi Györggyel, Gödöllő város polgármesterével. Az interjút honlapunk is átveszi.


– Jó napot kívánok Polgármester Úr! A 2014-es év is hoz olyan nagy változást az önkormányzatok részére, mint a 2013-as? Illetve, hogy látja így, egy év elmúltával az átalakulást?
– 2013-ban az önkormányzatokat érintő döntések következtében létrejöttek a járási hivatalok és megtörtént az iskolák államosítása. Bizonyára emlékeznek, hogy én egyik döntéssel sem értettem egyet, és ezt a véleményemet ma is fenntartom. Azok az aggályaim, amelyek ennek kapcsán megfogalmazódtak, teljes mértékben beigazolódtak. Ennek ellenére, természetesen, nem az volt a cél, hogy az átalakulásokat akadályozzuk, hanem hogy segítsük minél zökkenőmentesebben, és problémamentesen megoldani. Az iskolák esetében, az oktatásban részt vevő gyerekek, pedagógusok és szülők érdekében mindent megtettünk és megteszünk, hogy az állam mint fenntartó, munkáját segítsük. A járási hivatalokban ügyeiket intéző polgárok érdekében szintén minden tekintetben együttműködtünk a hivatal vezetőjével, hogy folytatni és biztosítani tudja a hozzá tartozó, korábban általunk, magas színvonalon ellátott szolgáltatásokat.
Ismereteim szerint az önkormányzatok feladat- és hatáskörében újabb változások nem várhatóak, de azt már tudjuk, hogy 2014-ben az újfajta feladatfinanszírozás következtében, közel 150 millió forinttal több feladatot kell finanszírozni a saját bevételeinkből, azaz, az állami részvétel ennyivel csökken.
– Ugyanakkor a kormány bejelentette, hogy az önkormányzatok teljes adósságát átvállalja.
– Szoktam mondani, igen, ez nagy könnyebbség, hiszen 2013-ban 3 milliárd forint adósság éves törlesztőrészletének felét már nem kellett kifizetnünk – körülbelül 120 millió forintról van szó – és a maradék közel 4 milliárd forint adósságot pedig, a mostani információink szerint 2014. február 28-ig konszolidálják. Így körülbelül 15 év alatt kerülnek kifizetésre az általunk korábban, természetesen csak fejlesztésekre felvett hitelek. Hogy mindenki jól értse: a 7,7 milliárdos költségvetés éves kiadási oldalán a teljes konszolidáció átlagosan évi 450 millió forint kiadáscsökkenést jelent 2014-től. Nem ismert még az, hogy ezeket a forrásokat pontosan mire lehet felhasználni, mert a bejelentés során elhangzott, hogy kifejezetten csak a helyi gazdaság fejlesztésre fordítható ez a pénz, de erről még semmilyen konkrét információval nem rendelkezünk.
Itt jegyzem meg, hogy a Gödöllő városa által felvett hitelek visszafizetésének garanciái a felvétel időpontjában megvoltak, nem tartozunk a felelőtlenül gazdálkodó önkormányzatok sorába, mert ebből kötelező feladatként jelentkező fejlesztéseket valósítottunk meg és olyan beruházásokat, amelyek vagy kiadást csökkentettek, vagy bevételnövekményt eredményeztek, és olyan pályázatok önrészét fedezték, amelyek jóval több fejlesztési forrást eredményeztek számunkra.
– Ha már a fejlesztéseknél tartunk, az elmúlt évben is nagyon sok mindennel gazdagodott a város. Sokan mondják, hogy Gödöllő egy dinamikusan fejlődő település. Lesz folytatás?
– Néhány nappal ezelőtt írtam alá, a közel 1,5 milliárd forintos szennyvíztisztító rekonstrukciós beruházás kiviteli szerződését, mely nagyban hozzájárul Gödöllő ökovárossá válásához, mivel ennek eredményeképpen iparivíz tisztaságú szennyvíz hagyja el a tisztítót. A másik nagy tervünk a városi uszoda építése, amelynek szeretném, ha alapkőletétele legkésőbb jövő év szeptemberében megtörténne. Úgy néz ki, hogy az építkezéshez szükséges pénzeszközök addigra rendelkezésre állnak és a határidő tartása nagyobb részt a hatósági engedélyek beszerzésének függvénye. Ha minden sikeresen alakul, akkor 2015 második felében megnyílhat egy 33 méteres és egy tanmedencét is magában foglaló, minden igényt kielégítő uszoda, melyben szauna és jacuzzi is lesz. Szeretném, hogy minden általános iskolás gyermek megtanuljon úszni és akár hetente a testnevelés óra keretein belül úszhasson. Lesz a délutáni órákban gyermekek és fiatalok számára vízilabda és este pedig felnőtteknek szabad úszás, amire még a hajnali órákban is lesz lehetőség.
Természetesen folytatódik az út- és járdaprogram, a Gödöllő kerékpárosbarát város program, valamint a Testőrlaktanya pályázata is készül, mert tudomásunk szerint pár hónapon belül kiírásra kerül a Norvég Alap következő fordulója, amin indulni szeretnénk. Mindez nem megy a megszokott magas színvonalú működés rovására, abból nem tervezünk visszalépést. 2014-ben is gazdag kulturális és sportprogramok színesítik a város életét.
– A főtér után, ami tavaly elnyerte a Magyarország legszebb főtere címet, idén elkészült a Mária-kert és a korábbi Rézgombos helyén épült szolgáltató központ. Azonban van számos olyan épület itt a főtér közepén, ami már nem illenek ide. Konkrétan a Városházára gondolok.
– Igen, sajnos, a városházára önhibánkon kívül nem tudtunk a felújításra pályázni. Mindenféleképpen több részletben szeretnénk az épületet renoválni, aminek az első nagy része a homlokzat felújítása és a nyílászárók cseréje. Reményeim szerint, ennek első ütemére 2014-ben sor kerülhet, de erről konkrétabban csak akkor tudok nyilatkozni, ha teljes mértékben látjuk a költségeket.
– Néhány héttel ezelőtt Ön megkongatta a vészharangot, hogy a kormány jelenlegi finanszírozási döntései miatt leállhat a hulladékszállítás. Nemcsak Gödöllőn, hanem akár országos szinte is. Mi a helyzet most?
– Mint azt említettem, a kormány több döntésének következtében csökkentek a Zöld Híd Régió Kft. bevételei. Ilyen döntés volt a 2013. január 1-jétől bevezetett díjstop, majd később a rezsicsökkentés. Ezzel párhuzamosan többletfizetési kötelezettségek növelték a kiadásokat, így a tonnánként 3000 forintos lerakási illeték, útdíj, amit Európában egyedül csak Magyarországon fizetnek a közszolgáltatók, vagy a felügyeleti díj. Egy non-profit gazdasági társaságnál, amennyiben csökkennek a bevételek és növekednek a kiadások, előbb utóbb kialakul a finanszírozhatatlanság. Az ország több területén már megszűnt a szolgáltatás, a katasztrófavédelem jelöli ki azokat a társaságokat, amelyeknek kötelezően át kell vegyék a kieső szolgáltatók helyeit. A Zöld Híd kormány által is ismert igen nehéz helyzete ellenére a katasztrófavédelem kijelölte tizenkettő, Pilisvörösvár környékén lévő település ellátására, ami a jelenlegi helyzetben teljességgel lehetetlen. Hiszen ilyen kialakult pénzügyi nehézségek miatt a saját feladatellátásunk is veszélybe került. A Zöld Híd eredeti áraiban, amit uniós
beruházásból valósítottunk meg, az Európai Unió, a kormány és az önkormányzatok aláírt szerződései alapján, az amortizációs költségeket is be kell számolni, és ezt külön alapon kell gyűjteni a rendszer újraképzési feladataira. Az elmúlt egy évben a kialakult helyzet miatt ez a közel 200 milliós összeg nincs befizetve, és ehhez járul még a közel 300 milliós lakossági kintlévőség. Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy a nagyon szakszerű és takarékos gazdálkodás eredményeképpen a következő hónapokban a szolgáltatás biztosítva lesz, és
bízom benne, hogy ezalatt az idő alatt a kormány a korábbi ígéretét betartva kompenzálja a kieső bevételeket és a többletköltségeket. Sajnálatos, hogy azok, akik egykor együttműködésükkel támogatták és segítették ennek a nagyívű beruházásnak a megvalósulását, most egy szakmai kérdésből politikai kérdést csináltak.
– Ha már a politikánál tartunk. Lesz Önből miniszterelnök-jelölt?
– Nem. Már több nyilatkozatban is elmondtam, hogy amennyiben megkapom a bizalmat, polgármesterként szeretném folytatni pályafutásomat. Rengeteg terv megvalósítását kell közösen véghezvinnünk, úgy érzem, hogy ehhez van erőm és kedvem és nem kívánok a mai nagy politikai csatározásokban részt venni. Szeretném, ha Gödöllő továbbra is egy nyugodt, békés, mégis mozgalmas és élhető kisváros maradna a jövőben is. Természetesen a lokálpatrióta csapattal készülünk az önkormányzati választásra, ami várhatóan októberben lesz.
Úgy gondolom, hogy a munka és a hitelesség az, ami Gödöllőn számít. Mi nem két hónapig kampányolunk látványosan és nem bújunk egyik vagy másik politikai párt népszerűsége mögé, hanem folyamatosan tesszük a dolgunkat. Igyekszünk minél nagyobb nyilvánosság előtt átláthatóan vinni a város ügyeit. A lokálpatrióta csapat tagjaival ott vagyunk a rendezvényeken, nem keveset magunk szervezünk. Fórumokon konzultálunk a gödöllőiekkel nagyobb és kisebb közösséget érintő kérdésekben. Egyszóval: a vezetés és a döntés felelősségének a tudatában éljük közösen a város életét, igyekszünk együtt tudásunk és a lehetőségeink szerint jobbá tenni azt, bízom abban, sokak örömére.
– Végül egy személyes kérdés... Hol és hogyan tölti a karácsonyt?
– Természetesen családi környezetben. Két és fél hónapja eggyel többen vagyunk, megérkezett Titusz nevű unokám, így már kétunokás nagyapának számítok. Büszke nagyapaként jó érzés, hogy teli vagyok energiával és alkothatok. Az ünnep nekünk mindig az egymásra jobban odafigyelést is jelenti. Együttlétet és időt, amit egymásra szánunk és belülről táplálkozó érzést és nem csak hangulatot. Ezt már nagyon várom és kívánom Mindenkinek. Legyen békés, meghitt karácsonyuk és eredményekben gazdag új esztendejük!


Látogatottság: 1909
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision