Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2014.01.19 17:59
A Gödöllő Kultúrájáért díj idei kitüntetettjei Danis János és Liskáné Fóthy Zsuzsanna
Nyomtatható verzió

Díjátadóval és kiállítás megnyitóval ünnepelte Gödöllő városa a magyar kultúra napját, amin 1989 óta arról emlékezünk meg, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban, január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Városunkban hagyományosan ekkor adják át a Gödöllő Kultúrájáért díjat azoknak a személyeknek, akik értékteremtő tevékenységükkel a város művészeti és kulturális életében kiemelkedő eredményeket értek el. Az idei esztendőben a képviselő-testület döntése értelmében Danis János EFIAP fotóművész és Liskáné Fóthy Zsuzsanna, Gödöllői Városi Könyvtár igazgató-helyettese vehette át az elismerést.

Az ünnepség ez alkalommal kiállítás megnyitóval vette kezdetét, a magyar kultúra napja alkalmából ugyanis a Művészetek Háza konferenciatermében a kitüntetett Danis János EFIAP fotóművész munkái láthatók „Lét szeletek” címmel. Az összeállítás több témát dolgoz fel, jórészt gödöllői eseményeket: a Magyar Szabadság Napján bemutatott Honfoglalás című előadást, Zene és tánc címmel kulturális életünk pillanatait, de azt is megörökítik a felvételek, ahogy a diákok a 2013-as tematikus évhez kapcsolódva szecessziós festést készítenek az aluljáró falára. Több kép Székelyföldön készült, a csíksomlyói búcsút, az erdélyi emberek mindennapjait mutatják be, míg mások a hagyományápolást,valamint egy különleges világot, a szénégetők munkáját tárják a szemlélő elé. A tárlatot dr. Krassay László erdőmérnök nyitotta meg, aki úgy fogalmazott: Danis János képei az Isten felé fordulást, a hagyományok tiszteletét és az értékes emberi élet megannyi színárnyalatát mutatják be.

Az ünnepségen dr. Gémesi György polgármester mondott beszédet, aki nem csak a két kitüntetettről szólt méltatóan, hanem a városunkban működő kulturális műhelyekről is. Mint mondta, a gödöllői kulturális életnek közel ezer aktív szereplője van, akiknek munkáját az igényesség jellemzi. Ennek az eredménye, hogy az elmúlt évben Gödöllőn 60 százalékkal nőtt a kulturális programokra eladott jegyek száma, s egyre több azoknak a száma, akik a térségből, sőt a fővárosból látogatnak ide egy-egy rendezvény, előadás kedvéért.

A polgármester egyúttal gratulált Fülöp Attilánénak, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatójának abból az alkalomból, hogy az intézmény miniszteri elismerésben részesült: MINŐSÍTETT KÖNYVTÁR címet kapott. Kijelentette: az ott dolgozók kiváló közösséget alkotnak, az ő munkájuknak köszönhető az is, hogy Gödöllőn nem csökken az olvasók száma.
Gémesi György ezt követően adta át az elismerést Danis Jánosnak és Liskáné Fóthy Zsuzsannának.

„Büszke vagyok arra, hogy egy olyan városban élhetek, ahol a kultúra kiemelten támogatott érték” – jelentette ki Liskáné Fóthy Zsuzsanna, a díj átvétele után.  Gödöllő kulturális életének gazdagságát úgy jellemezte: néha szabályos közelharcot kell vívni azért, hogy egy programnak időpontot találjanak. Mint mondta, példaként tekint Gloserné Szabó Györgyire, a könyvtár nyugalmazott igazgatójára, és Fülöp Attilánéra, az intézmény jelenlegi vezetőire, de a legfontosabb számára az a kiváló csapat, akivel együtt dolgozhat.
Danis János úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetésnek tartja a díjat, amit egy olyan városban kapott meg, ahol a kultúra legkülönbözőbb ágait, magas színvonalon művelik. A Művészetek Házában látható összeállítással szeretne köszönetet mondani az elismerésért.
A kitüntetetteket a Talamba Ütőegyüttes Gödöllő, a Cantus Ludus énekegyüttes és a gödöllői városi könyvtár munkatársai különleges, személyes hangvételű, sok humorral átszőtt műsorral köszöntötték.
Danis János nyugdíjas villamosmérnök. Tíz éven át egy japán autóipari beszállító cég gyárát vezette Ploieşti-en. A középiskolában, majd az egyetemen is fotózott. 1999 óta foglalkozik intenzívebben a fényképészettel. A természet- és tájfényképezésen keresztül jutott el az ember- és a környezetábrázolásig. Inkább fotóriporternek, mint fotóművésznek tartja magát. Öt földrészen mintegy 300 nemzetközi pályázaton állították ki képeit és ezeken 150 különböző díjat nyert.
2012-ben Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség Kiválósága (Excellence FIAP / EFIAP) minősítést szerzett. Egyéni kiállítást Szentegyházán, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Gyergyóremetén, Bukarestben, Ploieşti-en, Budapesten, Gödöllőn, Gyöngyösön, Bicskén, Csáktornyán és Veszprémben mutatott be. Tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének. 2012-től a gödöllői Duflex Fotográfiai Stúdió művészeti vezetője. Ebben az évben ő nyerte a MAFOSZ „Év fotográfusa” kitüntetést.

Liskáné Fóthy Zsuzsanna 1992. 07. 01-én kezdett dolgozni a Juhász Gyula Városi Könyvtárban. A könyvtár már gimnazistaként megérintette, és a latin-könyvtár fakultációt választotta, később az ELTE Tanárképző Főiskolán pedig a magyar szak mellé párosította a könyvtárat. Már a gyakorlati idejét is a városi könyvtárban töltötte, a diploma megszerzését követően pedig itt, a felnőtt olvasószolgálatban kapott munkát. 1994 márciusától megbízást kapott ennek a részlegnek a vezetésére. 2011 januárjától a könyvtár szakmai vezető helyettese. 2013 szeptemberétől a könyvtár igazgatóhelyettesi feladatait látja el. Mivel a könyvtár, klasszikus és információszolgáltató feladatai mellett közösségi térként is funkcionál, sok olyan rendezvényt valósít meg, melyeknek az értékek közvetítése, a gödöllői hagyományok megőrzése a célja. Liskáné Fóthy Zsuzsanna ezeknek a szervezésében is részt vállal.
Szakmai munkája középpontjában az olvasásfejlesztés áll. A program 5 éve zajlik a városi könyvtárban, aminek leglátványosabb elemei, a Gyermeknapra és a Belvárosi Napokra könyvtári programokkal megjelenő Könyvtáros Kommandó, vagy a Művészetek Házában működő „Könyv és Kávé” könyvajánló, illetve a GIKSZER ifjúsági klubban kialakított könyvtársarok. A Kulturális Kerekasztal – a város közművelődési és közgyűjteményi intézményeinek, művészeti csoportjainak, szervezeteinek kulturális programegyeztető fóruma – a könyvtár kezdeményezésére indult 15 évvel ezelőtt. Liskáné Fóthy Zsuzsanna egy évtizede szervezi, összefogja ezt a programegyeztető fórumot. A nagy léptékű városi kulturális programok szervezésében is aktívan jelen van: Ilyen a „Fa ága rügyével” Kárpát-medencei Magyar Népmesemondó Találkozók megszervezése, lebonyolítása, az „Így írunk mi…” irodalmi pályázat, és az Erzsébet királyné emlékére rendezett vers- és prózamondó verseny egyik fő szervezője is, ami immár 18 éve a város rangos kulturális rendezvénye.

Video

Video

 

 


 

 

 


 

 



(c) Reményi Krisztián felvételei




Látogatottság: 1979
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision