Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2014.01.22 17:44
Félmilliárdot fordít kulturális programokra Gödöllő
Nyomtatható verzió

Több mint félmilliárd forintot fordít éves szinten szellemi életének fenntartására Gödöllő, a befektetés pedig látható eredményekben térül meg: 6000 főre nőtt a városi könyvtár olvasói közönsége, a helyi Művészetek Háza pedig 60 százalékkal több jegyet adott el tavaly, mint 2012-ben. A várost érintő kulturális és turisztikai fejlesztésekről Gémesi György polgármester adott számot a Rádió Orient műsorában.

A kulturális terület esetén sok nem kötelező, ám a közösség által elvárt feladatkörről beszélhetünk. Bár néhány településen minderre minimális forrás, vagy éppenséggel semmilyen pénz nem áll rendelkezésre, Gödöllő szerencsésebb helyzetben van: állami részről 36 millió forintot, összességében pedig több mint 500 millió forintot fordíthat hasonló célokra átlagban évente.

“Ebben benne van egy nagyon jól működő városi könyvtár, egy művészetek háza, a volt művelődési központ, egy múzeum fenntartása, a GIM-Ház, a Gödöllői Iparművészeti Műhely, amely a művésztelephez hasonlóan gyűjt maga köré művészeket. És persze számos egyéb kulturális műhely működik, akik ugyan papírforma szerint amatőrök, de minden esztendőben professzionális előadásokat állítanak össze.” – részletezi a helyi viszonyokat az önkormányzati vezető, aki szerint a kultúra a település közösségének összetartó ereje, hiszen lehet bárki bármilyen politikai beállítottságú, a települési kultúra számára is élő kapcsolatot jelent.

Gémesi pozitívumnak nevezte, hogy a gödöllői kultúra aktív résztvevőinek és alakítóinak száma ezres nagyságrendű, ami jelentős szám a harminckét ezres lélekszámhoz képest. Másrészt pedig igen fontos érv, hogy a Művészetek Házának jegyeladása 60 százalékkal növekedett a tavalyi évben. “A kultúra persze bevételeket is hoz, ami azonban csak részben fedezi a költségeket; az igazán értékes kultúra mindenütt támogatott ágazat, hiszen nem profitértéke miatt van rá szükség' – magyarázza a vezető. Szerinte fontos, hogy a minőségi programért az ember fizessen. “Az ember igyekszik a kultúrára szánt pénzét jól felhasználni, azért jó ellenértéket kapni, hogy ne csak jegyet vegyenek, hanem úgy menjenek el a színházi programról, hogy ezért megérte eljönni.”

Gödöllő egyik legfőbb látványossága a Grassalkovich-kastély, amely tömegével vonzza a belföldi és külföldi látogatókat is. Az épület költségvetése bizony olyan komoly összeget jelent, amit csak komoly önkormányzati hozzájárulással és saját bevételekkel tudnak kitermelni, ami sajnos magas jegyárakat eredményez.

A Gödöllői Városi Könyvtár ráadásul nívós elismerésben is részesült a közelmúltban: a magyar kultúra napján Balog Zoltán miniszter adta át a Minősített Könyvtár címet. “Nálunk nem csökkent az olvasók száma, hanem nőtt; 4500 állandó olvasó van, és összesen több mint 6000 fő, ami egy ilyen kis városban óriási dolog. Egy olyan világban, ahol mindent el lehet érni már mobiltelefonokon és interneten, igen nagy eredmény. Még mindig van olvasó, ezt meg kell becsülni és meg kell tartani.” – mondja Gémesi György. A város életében minden év egyben kulturális tematikus év is; az idei évben a Kezdet és a Vég címen kulturális rendezvénysorozattal emlékeznek a 100 évvel ezelőtt kezdődött Nagy Háborúról. Lesz kiállítás, koncert és fesztiválok, amelyek az első világháborúra a kultúra megtartó eszközeivel emlékeznek. 2013 ad otthont immár kilencedik alkalommal a Magyar Polgármesterek Világtalálkozójának, ahova ezúttal a visegrádi négyek országainak képviselőit is várják.

Gémesi György azonban még nem teljesen elégedett: “Van egy belső kohéziós erő a kultúra kapcsán, ez már városi eredmény, hiszen ez egy közös nyelv, közös érték, amit szeretnénk a továbbiakban is így tálalni. Illetve persze nőhetnek az idegenforgalmi bevételek is, de ezek még annyira nem erősek.” A jövőben többek között a termálturizmust szeretnék fejleszteni, amelynek alapjai egy új uszoda formájában már idén létrejöhetnek - jegyezte meg a polgármester.
A teljes műsort meghallgathatja itt

OrientPress Hírügynökség


Látogatottság: 1366
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision