Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2014.03.19 20:46
Európai második a gödöllői vén vackor
Nyomtatható verzió

37 ezer szavazattal második lett a gödöllői vén vackor az Év Európai Fája versenyben, aminek ma este tartották az eredményhirdetését Brüsszelben, az Európai Parlament épületében. A díjat a SZIE nevében a fát benevező dr. Czóbel Szilárd egyetemi docens, és dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja vette át. A várost Péterfi Csaba kommunikációs igazgató, a polgármesteri kabinet vezetője képviselte. A győztes a bolgár fa lett 70 ezer szavazattal.


A negyedik Európai Év fája verseny online szavazását 77 ezer szavazattal nyerte Szliven városából egy szilfa, míg a második helyezett a magyar gödöllői vackor lett majd 37 ezer szavazattal. A harmadik helyet a lengyel wybicki tölgy nyerte el, 16 ezer szavazattal. A verseny az utolsó pillanatig nagyon szoros volt, a bolgár fa a verseny utolsó hetében húzott el. A díjakat az Európa Parlamentben adta át a verseny szervezője, az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete a Nadace Partnerstvi. A verseny szervezésében a Tetra Pak és az Európai Földtulajdonosok Szövetsége is részt vett.
Az európai versenybe azok a fák kerülnek, melyek előző évben megnyerik a nevező ország Év Fája versenyét. A nemzetközi forduló szavazása februárban zajlott, a www.treeoftheyear.org oldalon. Idén tíz ország vett részt a versenyben: Bulgária, Csehország, Franciaország, Írország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Skócia, Szlovákia és Wales. A fák sikere leginkább az őket támogató helyi közösségnek köszönhető, melyek a versenybe nevezték kedvenc fáikat egy-egy történet kíséretében.
Az idei nyertes, a bolgár szilfa központi helyet foglal el a szliveniek életében, mindennapos találkozó pont és számos rendezvény és demonstráció indul innen a mai napig. Külön érdekesség, hogy a város tengerszint feletti magasságát is itt mérték meg először és szerepel a város címerében is.
A fődijat Pavel Poc európai parlamenti képviselő adta át. “A verseny egyik fő érdeme, hogy ezeken izgalmas európai fákon keresztül felhívja a figyelmet a természetes környezetünk védelmére, természeti és történelmi jelentőségükre, melyet ápolnunk és védenünk kell, amíg lehet.” - mondta Poc.
"A díj ugyanakkor arra is jó példa, hogy a magánemberek milyen sokat tudnak tenni a természeti kincseink védelméért. Számos esetben a magán földtulajdonosok gondoskodásának köszönhető, hogy ezek az idős fák évszázadokat élnek túl háborítatlanul. A versenynek köszönhetően az idős fák a tulajdonjoggal járó jó gazdálkodás jelképeivé válhatnak" -  tette hozzá Thierry de l´Escaille, az Európai Földtulajdonosok Szövetségének titkára.
A második helyezést elért vadkörte, mely a gödöllői Szent István Egyetem botanikus kertjében él, 36 ezer szavazattal lett második. A vackorhoz számos legenda fűződik, melyek közül az egyik legismertebb, hogy állítólag a fa lombjai alatt fogalmazta meg Kossuth a Függetlenségi nyilatkozatot 1849-ben. A harmadik helyezett lengyel tölgyfa 16 ezer szavazatot kapott. Az idős fa Będominból való, a lengyel nemzeti himnusz szerzőjének szülővárosából.
A verseny mondanivalóját szomorú esemény erősítette meg. A szavazás ideje alatt, február közepén söpört át Anglián és Írországon egy heves hurrikán mely gyökerestül kicsavarta az ír fát, mely az ország legmagasabb szürke nyárfája volt.
A verseny eredménye:
Öreg szilfa (Szliven, Szliven körzet Bulgária) – 77,526 szavazat
A gödöllői óriás vackor (Gödöllő, Pest megye, Magyarország) – 36,925 szavazat
Wybicki tölgye Będominból (Pomorskie régió, Lengyelország) – 16,768 szavazat
Tölgy Zechenter kertjéből (Kremnica, Banská Bystrica régió, Szlovákia) – 10,169 szavazat
Višňová oltalmazó tölgye(Višňová, Liberec régió, Csehország) – 8,211 szavazat
Begardi csenevész tölgy Bégard (Bégard, Brittany régió, Franciaország) – 4,989 szavazat
Niel Gow tölgye (Perthshire, Skócia) – 1,740 szavazat
Birr vári szürke nyár(Co Offaly, Írország) – 1,517 szavazat
Tölgy a holtak kapuja előtt (Wrexham, Wales) – 1,093 szavazat
A természet harmóniájának fája - molyhos tölgy (Alta Sabina, Lazio régió, Olaszország) – 689 szavazat
Összes szavazat: 159,627

A magyarországi Év fája versenyt november végén a Szent István Egyetem botanikus kertjében álló, 18 méter magas és bő 1 méter törzsátmérőjű vadkörtefa nyerte meg.

A körülbelül 300 éves vadkörtefa az ország egyik legtekintélyesebb méretű és legidősebb fája. A szép és “ereje teljében” lévő fa tavaly majdnem 50 ezer termést hozott. Az európai verseny keretében készült el  a gödöllői óriásvackor dala Varga Miklós Európa című slágerének zenéjére.

 
 
 


Látogatottság: 2598
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision