Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2014.04.26 12:23
Felavatták Nagy Sándor és Kriesch Laura kettős mellszobrát
Nyomtatható verzió

A Gödöllői Városi Múzeum épülete előtt, Körösfői-Kriesch Aladár szobra mellett állították fel azt a kettős mellszobrot, ami az egykori gödöllői művésztelep társalapítójának, Nagy Sándornak és feleségének Kriesch Laurának állít emléket. Az ünnepélyes avatásra április 26-án került sort. A szobor felállításáról 2013. június 13-ai ülésén döntött Gödöllő képviselő-testülete. A megvalósítást az NKA Művészetek Kollégiuma által kiírt pályázat tette lehetővé, ahová Szinvai Pál alkotását nyújtották be. A szoborra 3 millió forint támogatást ítéltek meg, a 7.139.450 forintos összköltség többi részét az önkormányzat fedezte.



Az avatási ünnepségen dr. Gémesi György polgármester mondott köszöntőt, aki úgy fogalmazott: Egy olyan dinamikusan fejlődő városnak, mint Gödöllő, része kell, hogy legyen a múlt értékeinek ápolása. Az elmúlt években ennek jegyében állították Mária Terézia, Grassalkovich I. Antal, Ferenc József, valamint a Szent István Egyetemen a névadó szobrát. Elmondta, a tervek között szerepel, hogy a gödöllői művésztelep harmadik nagy alkotójának, Remsey Jenőnek – aki egyben Gödöllő díszpolgára is – emel szobrot a város. Ehhez szintén pályázati támogatást szeretnének igénybe venni.
A rendezvényen Nagy Sándor és Kriesch Laura életéről, kapcsolatáról és művésztelepi tevékenységéről Őriné Nagy Cecília művészettörténész beszélt, majd az alkotó, Szinvai Pál a műről szólva úgy fogalmazott, két olyan embert kellett megformáznia, akikkel könnyen és szívesen tudott azonosulni, mert „szeretnivaló, szeretetteljes, szeretetközösségben élni akarók és dolgozók voltak. Nem hősök, nem politikusok, nem nagy történelmi személyiségek. Egy házaspár, társak, akik a maguk egyszerű, természetes, idealista módján, művészeti tevékenységükkel, a spirituális élet iránti vonzódásukkal teremtettek itt Gödöllőn közösséget.”
A szobrot Gémesi György polgármester és Szinvai Pál leplezte le. A rendezvény ünnepi programjában Buka Enikős és Ferenczy Beáta közreműködött.


 

 

 




 




(c) Tatár Attila felvételei


Látogatottság: 2849
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision