Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
           1  2
 3  4  5  6  7  8  9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Önkormányzati hírekKeresés:   
2014.05.27 11:03
Emlék- és tájékoztató tábla az Év Fájánál
Nyomtatható verzió

Vackor emlék- és tájékoztató táblát avattak ma a Szent István Egyetem gödöllői Botanikus kertjében. A felirat szerint "Kertünk híressége a "Vén vadkörtefa" a 2013-as magyarországi Év Fája verseny győztese és a 2014-es Európai Év Fája verseny második helyezettje!" Az emléktáblát Gödöllő Város Önkormányzata és a Szent István Egyetem állíttatta.

Az eseményen köszöntőt mondott dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja, dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora és dr. Gémesi György polgármester.

Az ünnepség bevezetőjében dr. Szirmai Orsolya mb. botanikus kert vezető elmondta, hogy a botanikus kertek több évszázados múlttal rendelkező tudásközpontok. A Szent István Egyetem Botanikus kertje ebben az évben ünnepli alapításának 55. évfordulóját. A múlt esztendő és az idei több szempontból is emlékezetes marad. Az Ökotárs Alapítvány 2013-as Év Fája versenyére dr.Czóbel Szilárd által benevezett és Takács Gábor művészi fotójával fémjelzett Vén Vackor országosan, sőt mondhatjuk, hogy Európában is ismertté tette a kertet.

Az oktatás a kutatás mellett ilyen, a nagyközönség számára bemutatható értékekre is szükség van az egyetemen, mondta köszöntőjében dr. Gyuricza Csaba. Megállapította, hogy egyre többen látogatnak a Botanikus kertbe a vadkörtefának köszönhetően. Túl azon, hogy a „vackorfa” szerelem, az összetartozás szimbóluma, a környezeti nevelés, a környezettudatos gondolkodás segítője is lett Gödöllőn. A Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja megköszönte az emléktábla létesítéséhez nyújtott városi segítséget, amire más területeken is számít a jövőben.
Dr. Tőzsér János elismerését fejezte ki a Botanikus kertnek azért, hogy egy nagyon jó gondolatot kigondolt és nemcsak kigondolt, hanem meg is valósított, még nagyobb jelentőséget adva az oktatásban és a kutatásban minden nap használt területnek. Az is fontos, tette hozzá a Szent István Egyetem rektora, hogy az egyetemi és a városi polgárokkal is megismerteti a kert értékeit, egyben közelebb hozza a helyi társadalom két rétegét egymáshoz.
Lassan három éve lesz annak, hogy Magyarország európai uniós elnöksége idején Gödöllő felkerült Európa térképére. A vadkörtefa révén az idén ismét elhangzott Gödöllő neve Brüsszelben, emelte ki Gémesi György. A „vén vackor” köré szervezett programok a kert további értékeire is felhívják a figyelmet. A polgármester arról is szólt, hogy jövőre a város tematikus kulturális éve a kerteket emeli az érdeklődés homlokterébe és a programokba nyilván bekapcsolódik a Botanikus kert is.

A vadkörtefa kampány befejezésével az összefogás nem ért véget, hiszen a fa emléktáblája a kar, az egyetem és Gödöllő Város Önkormányzatának közös anyagi támogatásával készült. Az emléktábla mellett a híres vadkörtefa egy nagyobb méretű tájékoztató táblát is kapott.
A kert alapításának 55. évfordulóján méltó születésnapi ajándékként minden egyes tematikus gyűjtemény, fotókkal és leírásokkal ellátott információs táblával gazdagodik. A látogatók tájékozódását egy nagyméretű, dekoratív térkép is segíti. A kert bejáratánál pedig új névtáblát helyeztek ki.
A vackor emléktáblát a Varga és Fiai Kft. készítette. A botanikus kerti névtábla és információs táblák grafikai megtervezése Rajhona Tamás és Pándi Ildikó munkája. A térképet dr. Zsidai László egyetemi docens rajzolta. A névtábla Lengyel László mesterember, míg az információs táblák állványzatai Barthos Vilmos és Kerekes László asztalosok keze munkáját dicsérik.
A fejlesztések nem állnak le idén sem, a kert a Magnolia gyűjteménnyel gazdagodik. Szintén kiépítik a Kertészeti Intézet és dr. Neményi András támogatásával, szakértelmével kialakított bambuszgyűjteményt - amely hazánk egyik legfajgazdagabb gyűjteménye. Tervezik egy gyümölcs-tájfajta gyűjtemény kialakítását is. A gyermekek részére interaktív fajátékokat készítenek.
forrás: szie.hu

 Látogatottság: 1897
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision