Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2014.06.27 13:11
Emlékezés a győztes pozsonyi csatára
Nyomtatható verzió

A Nemzeti Együvé Tartozás-parkjában felállított emlékoszlopnál emlékeztek meg a 907-ben lezajlott pozsonyi csatáról, június 27-én.  A honfoglalás lezárásának tartott esemény emlékére a Történelmi Vitézi Rend kezdeményezésére 2010-ben állítottak emlékoszlopot, ami fölé hat kopjafán álló tetőt emeltek, idén pedig felállításra került a csata történetét ismertető tábla is.


A résztvevőket dr. Gémesi György polgármester köszöntötte, aki úgy fogalmazott, a megemlékezés lényegében a nyitórendezvénye a hétvége eseménysorozatának, hiszen szombaton és vasárnap rendezik meg a X. Magyar Polgármesterek Világtalálkozóját, szombaton este pedig a Magyar Szabadság Napját ünnepeljük. Gémesi György köszönetet mondott mindazoknak, akik az emlékhely kialakításában részt vettek.
A rendezvényen Kerényiné Bakonyi Eszter, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója mondott beszédet, melyben áttekintette a 907-ben lezajlott eseményeket. Mint mondta, a győztes csata lényegében lezárta a honfoglalás folyamatát, s ez a győzelem egészen 1030-ig nyugalmat hozott a magyaroknak, és ennek köszönhetően teremtődtek meg az államalapítás feltételei. Egyben felhívta a figyelmet arra, sajnos ez a jeles esemény nem része a kötelező tananyagnak, így a magyar történelem számára meghatározó győzelemről a fiatalok jelentős része sosem hallott.
A beszédet követően Bucsy László, a Történelmi Vitézi Rend törzskapitánya - csatlakozva Gémesi György polgármesterhez - megköszönte mindazok segítségét, akik az oszlop környezetének rendezésében és az ismertető tábla felállításában részt vettek, majd úgy fogalmazott: Az emlékhelynek nem csak az a feladata, hogy lehetőséget adjon a megemlékezésekre, hanem az is hogy figyelmeztessen a magyar föld megtartásának fontosságára. Szükségesnek nevezte azt is, hogy a Nemzeti Együvé Tartozás-parkját minél jobban bevonják a városi rendezvényekbe.
A rendezvény zárásaként a résztvevők elhelyezték koszorúikat az emlékoszlop tövében. Gödöllő város önkormányzata képviseletében Gémesi György polgármester, valamint Tóth Tibor és Pecze Dániel alpolgármesterek koszorúztak.
 


Látogatottság: 1149
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision