Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2014.09.26 01:08
Kutatók éjszakája - csaknem 90 programmal készül Gödöllő
Nyomtatható verzió

Egyetemi intézetek, kutatóhelyek és hatósági intézmények is bekapcsolódnak pénteken a Kutatók éjszakája programsorozatba Gödöllőn, ahol csaknem 90 rendezvényt kínálnak.
A Szent István Egyetem (SZIE) több mint hetven eseménnyel várja a természet- és a társadalomtudomány iránt érdeklődőket kutatóintézeteiben, tanszékein, tanüzemében és kutatólaboratóriumaiban, de kitárja kapuit a botanikus kert és a levéltár is.


A tudomány képviselői egyebek mellett a környezettudatos életmód gyakorlatából adnak ízelítőt az érdeklődők aktív közreműködésével, a középiskolások önismereti tesztek segítségével ismerhetik meg tanulási szokásaikat, hatékony tanulási módszereket sajátíthatnak el, de olyan kérdésekre is választ kaphatnak, hogy mi szükséges a lelki egészséghez vagy milyen "alkotóelemei" vannak az egészséges lelki fejlődésnek.
Emellett olyan témákat is körbejárnak az előadók, mint hogy milyen jelek mutatják, hogy az emberiség tevékenységével túllépte azt a határt, amelyet a természet és a társadalmak - tartós károsodás nélkül - képesek elviselni.
Az előadásokon választ keresnek arra is, hogy lehet-e jó a stressz, a vállalkozó kedvűek pedig nagy stresszkísérlet részesei lehetnek. A Globális falu, avagy elmélyülés a különböző népek kultúrájában és gasztronómiájában elnevezésű programban a SZIE külföldi hallgatóinak segítségével interaktív módokon kalauzolják el a látogatókat Afrikába, Ázsiába, Dél-Amerikába és Európába, a résztvevők bepillantást nyerhetnek az adott országok kultúrájába és gasztronómiájába, jellegzetes ételeket, fűszereket, italokat kóstolhatnak játékos vetélkedők formájában.
A levéltár Képekbe zárt egyetemtörténet - az I. világháború emlékezete címmel az egyetem történetét életre keltő kiállítást és fotógyűjteményt mutat be interaktív módon.
A leendő kutatók "helyszínelhetnek" is, s részt vehetnek nyomozáson: növényfajták molekuláris (DNS) "ujjlenyomatát" készítik el. A résztvevők választhatnak, hogy saját DNS-üket vagy zöld levélből kivont DNS-t visznek-e haza, s a kísérletek éjszakáján lézer show-val egybekötött izgalmas, látványos fizikai és kémiai kísérleteket is ajánlanak.
Az őssejtek szerepét, jelentőségét veszi górcső alá a Személyre szabott őssejtek című program, ahol arra keresik a választ, hogyan lehet egy bőr- vagy vérmintából őssejteket, majd ideg- szív- és más sejttípusokat, szöveteket létrehozni, de a látogatókat megismerkedhetnek az őssejtkutatások legújabb területeivel is.
A technika iránt érdeklődők a közlekedésben szerepet kapó csúcstechnológiáról hallhatnak előadást, de kipróbálhatják azt is, hogy hány Lego-autót lehet legyártani hét perc alatt egy gyártósoron.
A botanikus kertben "növényi horror" várja a látogatókat Ragadozó növények élőben és a vásznon címmel, ahol a vénusz légycsapója és a kancsókák állnak a fókuszban, de séta keretében a védett és védendő növényeket is meg lehet ismerni.  A halgazdálkodási tanszék többek között olyan különlegességeket kínál, mint a halsimogatás, vagy hogy miről árulkodnak a halpikkelyek.
A Mérnökinformatikai Központ kínálatában egyebek mellett az önjáró mobil robotok működése szerepel, de kiderül az is, hogyan készül egy nyelvvizsga-feladatsor, a Vadvilág Megőrzési Intézetben pedig a csapdák, automata fényképezőgépek, GPS-ek és egyéb, a vadbiológiai terepi kutatásokban használt eszközök interaktív bemutatója várja a látogatókat.
A kutatók éjszakáján Gödöllő más helyszínein is fogadják a látogatókat. A NAIK-Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézetében olyan kérdéseket járnak körbe, mint hogy miképp hozhatók létre genetikailag módosított állatok, hasznosíthatók-e a genetikailag módosított állatok a mezőgazdaság számára, de bemutatják a hasznos mikroorganizmusok tevékenységét, életét is, míg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vízélettani laboratóriuma a bemutatkozás mellett vízkémiai vizsgálatokat és mikroszkópos bemutatót is kínál.
MTI


Látogatottság: 1215
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision