Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2014.11.29 00:34
Gödöllőn tartották a Regionális Prima Díj ünnepélyes díjátadó gálaestjét
Nyomtatható verzió

A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) 2014. évi Közép-Magyarországi Regionális Príma Díj ünnepélyes díjátadó gálaestjét tartották pénteken a királyi kastély lovardájában. A rendezvény védnöke Petrás Mária népdalénekes, keramikus,  a 2013. év Prima Primissima díjasa volt. Az idén a Közép-Magyarországi Régió Regionális Prima Díjában részesült Rófusz Ferenc rajzfilmrendező, Kádas István grafikus, Kiss B. Attila operaénekes, Búth Emília költő, dr. Krasznai Magda orvos és Ungvári Miklós cselgáncsozó.
 


A Prima Primissima Díj 2005-től egészült ki a területi Prima díjak rendszerével. Alig hat év alatt az összes megye csatlakozott, így mára az ország egész területén önálló elismerésben részesülhetnek a szellemi élet, a kultúra, a tudomány, a művészet és a sport megyei legjobbjai. Ők azok, akik közelről figyelhető, megismerhető példaképeivé válhatnak szűkebb hazájuk közösségének. A megyei Prima díjak rendszerének célja, hogy megőrizze a magyar értelmiség és szellem helyi eredményeit, erősítve a kisebb társadalmi egységek összetartozását, elősegítve fejlődésüket.

Regionális PRIMA DÍJ elismerésben részesültek:

Magyar színház és filmművészet kategóriában: Rófusz Ferenc

Rófusz Ferenc Kossuth- és Oscar-díjas rajzfilmrendező. Habár legnagyobb filmjei egy nagyon is meghatározott korszaknak, a nyolcvanas évek vasfüggönyön inneni Magyarországának a dokumentumai, mégsem vesztettek érvényességükből, hiszen a korhoz és helyhez nem kötött ember mitikus portréját képesek felvillantani egy apró bogár, egy arctalan fogoly vagy egy érett alma képében.

Magyar képzőművészet kategóriában : Kádas István

Kádas István grafikus és festőművész. Dobroszláv Lajos és Kerti Károly tanítványa. Autodidakta. Volt vájár, nyomdász, majd szabadfoglalkozású művész lett. Dobroszláv Lajos festőművész és Kerti Károly grafikusművész indította el a művészi pályán. Tatabányáról Nyíregyházára, később Budapestre települt, majd ezt követően Dél-Afrikában és Ausztráliában, ’89 óta újra Magyarországon, Budapesten él. Kalligrafikus, lendületes grafikája mítoszteremtő, fennkölt pátosszal telített. Művészete tematikában mind a magyar múltra, mind az ószövetségi, valamint a görög-római kultúra tárgykörére kiterjed. Litográfiával, rézkarccal, alugráfiával, szerigráfiával egyaránt dolgozik.

Magyar zeneművészet kategóriában: Kiss B. Atilla

Kiss B. Atilla 1963-ban született,  Erdélyi származású Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (tenor). Énekművészi és énektanári licenciátusi diplomáját a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerezte 1996-ban. Elsősorban hőstenor szerepeket énekel. A klasszikus repertoár mellett kortárs magyar zeneszerzők operáinak ősbemutatóin is énekel főszerepeket. Külföldi vendégszereplései során Tokiótól Torontóig a világ különböző operaszínpadain lép fel. Oratóriumokat és kantátákat is énekel. Az Erkel Ferenc művéből forgatott operafilmben, a Bánk bánban a címszerepet énekli. 1999-től a Magyar Állami Operaház szólistája. 2011-ben megkapta  A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést is. Hangja, megjelenése önmagáért beszél!

Magyar tudomány kategóriában: Dr. Krasznai Magda

Dr. Krasznai Magda 1979-ben végzett a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán. 1984-ben fül-orr-gégészeti szakvizsgát, valamint allergológia és klinikai immunológiai, egy évvel később gyermek fül-orr-gégészeti szakvizsgát tett. 2012-ben summa cum laude  minősítéssel védte meg PhD doktori fokozatát allergológiai témában. 1979 óta oktat a Semmelweis Egyetem általános orvosi és fogorvosi karán, előadásokat tart, s gyakorlatokat vezet orvostanhallgatóknak. A heti rendszerességgel végzett oktató munka mellett naponta gyógyító munkát és műtéteket végez a Semmelweis Egyetem Orr-Fül-Gége és Nyaksebészeti Klinikáján. Részt vesz az orvos továbbképzésben is, az allergia és a klinikai immunológiai kurzusokat vezeti. Rendszeres szerzője orvostudományi és ismeretterjesztő lapoknak, televíziókban, rádiókban ad egészségügyi tanácsokat. Szerkesztője az Ahhoz képest, 50 felett egészségesen című könyvnek, amely az idősödő embereknek nyújt életviteli, egészségügyi tanácsokat!

Magyar irodalom  kategóriában: Búth Emília

Búth Emília 1954-ben született Gödöllőn. Megjelent könyvei: Felemás 1995, Madárlátta 1997, Papírkaland 2000, Szakálla volt kender 2014. 1998-tól publikál a Ligetben. Verseit közölte a Mozgó Világ, a Céh, a Végeken, a Hölgyvilág, a Reformátusok Lapja, az Események, az Irodalmi Füzetek, a Kartali Kisbíró Kalendáriumai. Nyirkáiból, melyek fekete-fehér, színes papírokból "nyirkált", ragasztott (kollázs-, montázs-szerű) papírképek, Hatvanban, Fóton, Kartalon, Gyöngyöshalászin rendeztek kiállításokat. Díjai:1987 Események plakett, életmű-díj. 1995 Tempefői-díj, Kartal Nagyközség Díszpolgára. Búth Emília tolókocsis mozgássérült  és nem látó.

Magyar sport kategóriában: Ungvári Miklós

Ungvári Miklós a magyar judo sport egyik legkiválóbb egyénisége. Olimpiai ezüstérmes, 3x-os Európa bajnok. Egyike azon sportolóknak (ha nem az első), aki a magyar judo sport legtöbb érmét gyűjtötte. Emberileg kifogástalan példamutató személyiség. Cegléd szülötte, ott is sportolt és ma is ott sportol. Nyitott személyiség, a sport mellett részt vesz a társadalmi szervezetek munkájában is. Ungvári Miklós díját kínai és japán versenyei miatt öccse Ungvári Zoltán vette át.



Az eseményen köszöntőt Marjay Gyula, a VOSZ KMRSZ elnöke mondott, a kitüntetetteket Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke köszöntötte. Az ünnepségen a várost dr. Gémesi György polgármester képviselte. 




 

 

 

 

 

 

 

 

(c) Balázs Gusztáv felvételei


Látogatottság: 2884
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision