Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2014.12.13 22:00
Orient: Zenés-táncos színpadi szuperprodukció Gödöllőn
Nyomtatható verzió

Gödöllőn is már többször, utoljára 2012 májusában járt a világ egyik leghíresebb expresszvonata, az Orient, amelynek 1883 óta íródó története szorosan összefügg Magyarország és Európa XIX. és XX. századi történelmével. Az alapvetően Párizs és Isztambul között közlekedő Orient Expresszről írtak már krimit, forgattak filmet, írtak dalt, azaz szinte beleivódott a kultúrába a ma már nosztalgikus szerelvény története, amiről most már zenés-táncos színpadi mű is megemlékezik. A Művészetek Háza Gödöllő és a békéscsabai Jókai Színház összefogásával megszületett az „Orient” című darab, ami az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékező kulturális tematikus év záró eseménye.

Az első világháború kitörése véget vetett az Orient Expressz első aranykorszakának: 1914. július 29-én a szerbek felrobbantották a zimonyi Száva-hidat. Az expressz nem közlekedett tovább. Az Orient 1924-től közlekedett ismét a régi útvonalán, de az 1939-ben kitört második világháború újra megszüntette az európai expresszvonatok közlekedését, a hidegháború pedig szintén nem „kedvezett” az újraindításnak.
Kulturális értelemben Gdöllőre megérkezett az Orient: december 13-án ugyanis ősbemutatót tartottak a Művészetek Házában, ahol zenés-táncos színházi produkciót vitték színpadra. Mivel már hetekkel a bemutató előtt minden jegy elfogyott a Művészetek Háza Gödöllő és a békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában megalkotott darabra, 15-én még egy előadást tartanak.
A Művészetek Háza és a Jókai Színház együttműködésében, Fekete Péter színházigazgató rendezésében megvalósult bemutató igazi különlegesség, a show teljes eszköztárának felvonultatásával: nagyszerű zenészekkel, táncosokkal, látványos képekkel tarkított zenés színházi előadást láthattak az érdeklődők. A nem hazai mértékkel is szuperprodukciónak mondható előadásban közreműködtek: a Talamba Ütőegyüttes, a Cimbaliband, a Fricska Táncegyüttes, Szomor György és Vasvári Csaba színművész, Gubik Petra színművésznő, a békéscsabai Jókai Színház színészei, továbbá a színház táncosai; koreográfus: Moussa Ahmed, díszlet, jelmez: Jókai Színház, zene: Szitha Miklós, Grünvald László, Unger Balázs, rendező: Fekete Péter.









 

 

 

 



(c) Tatár Attila felvételei





Látogatottság: 2451
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision