Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
       1  2  3  4
 5  6  7  8  9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Önkormányzati hírekKeresés:   
2015.04.25 11:12
Gödöllő-sétány Bad Ischlben
Nyomtatható verzió

Felavatták Bad Ischl új nevezetességét, a Sisi-parkot, ahol az osztrák kisváros testvérvárosai is helyet kaptak. Gödöllő mellett Opatijáról és Szarajevóról is sétányt neveztek el, valamint elültették a városokból hozott fákat. A Gödöllő-sétányon főleg gesztenyefák találhatók, így városunk szelídgesztenye-facsemetét ültetett.

A Gödöllő-sétány közvetlenül az Ischl folyó partján található. Hannes Heide, Bad Ischl polgármestere elmondta, az eredeti ötlet Gödöllőről származik, hiszen amikor 2 évvel ezelőtt a testvérvárosi szerződés megköttetett, akkor Bad Ischl is kapott itt egy sétányt a Rákos-patak partján. Fontosnak tartja, hogy a városok lakosai is megismerjék a testvértelepüléseket, így a jövőben információs táblákat is kihelyeznek majd.
Bad Ischlt és Gödöllőt a történelem is összeköti. Az osztrák településen ismerte meg egymást Erzsébet és Ferenc József, majd eljegyzésük is itt történt meg. Később, a Kaiser-villa megépítésével a nyarakat töltötte itt a család. Gödöllő pedig a királyné kedvenc tartózkodási helye volt, ahol több mint 2000 éjszakát töltött el. Erzsébetnek még ma is jelentős kultusza van Gödöllőn és halála után szinte elsőként itt neveztek el parkot a királynéról és állítottak szobrot a tiszteletére.
Az ilyen találkozások fontosak, hiszen Bad Ischlnek köszönhetően ismerhettük meg Szarajevó polgármesterét, Ivo Comsicot és ma már arról tárgyalhatunk, hogy a nagy sikerű Orient előadás remélhetőleg hamarosan bemutatásra kerülhet Bosznia-Hercegovina fővárosában. Az idén nyáron pedig már 5 diákot láthatunk vendégül Gödöllő ifjúsági táborában, Bad Ischlből pedig szintén diákok érkeznek Gödöllőre a nyár folyamán. Ivo Dujmic, Opatija polgármestere megjegyezte: fontos, hogy a monarchia egykori városai, melyeket a történelem vihara egykor szétválasztott, most újra megtalálják a közös pontokat, és lakosai is megismerjék egymást.
Az eseményen részt vett Marcus Habsburg, Ferenc József és Erzsébet királyné dédunokája, valamint Susanne Feichtinger Laxenburgból, Gödöllő másik ausztriai testvérvárosából; aki épp a tavalyi Erzsébet-bálon vehette át az Erzsébet királynéról elnevezett Ezüst Emlékérmet.Látogatottság: 1426
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision