Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2015.06.27 19:06
Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója a Magyar Szabadságért Díj idei kitüntetettje
Nyomtatható verzió

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója vehette át idén a Magyar Szabadságért Díjat. Az átadó ünnepségre június 27-én a gödöllői Szentháromság templomban került sor.

A megjelenteket Gémesi György, Gödöllő polgármestere köszöntötte, aki megemlékezett arról, hogy 1991. június 19-én az utolsó szovjet katona is elhagyta hazánkat, azóta minden évben, június utolsó szombatján kulturális értékeink felvonultatásával emlékezünk meg arról, hogy hazánk szabad, független állam, területén nincsenek idegen megszálló csapatok. Az Országgyűlés 2001-ben fogadta el az általa, Salamon Lászlóval és Orosházi Györggyel közösen benyújtott törvényjavaslatot, mellyel június 19-ét, a kivonulás napját nemzeti emléknappá, június utolsó szombatját pedig hivatalosan is a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította.
Szintén köszöntőt mondott Hugyecz János, a Szentháromság templom plébánosa, aki a figyelmes szeretetről beszélt, s Márk evangéliumából Jairus leányának feltámasztását hozta fel példának, amikor Jézus, a kislány feltámasztása után az őt csodáló tömegnek megtiltotta, hogy elhíreszteljék az esetet, s mindössze annyit mondott nekik, adjanak enni a leánynak. Kijelentette, ez a figyelmes szeretet jellemzi Böjte atyát is.
A Gémesi György és Koltay Gábor filmrendező által 2000–ben megalapított Magyar Szabadságért Díjat minden esztendőben a Magyar Szabadság Napjához kapcsolódóan adják át. Az elismerést idén Böjte Csabának ítélte a kuratórium, aki  - ahogy az az indoklásban áll - „a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozójaként tevékenységével, bátor kiállásával meghatározó módon hozzájárul a magyarság szellemi és erkölcsi értékeinek ápolásához, életben tartásához mind az anyaországban, mind a határainkon túl. Áldozatos szolgálata nyomán kilátástalan helyzetben élő gyerekek kapnak esélyt egy értelmesebb, boldogabb életre, Isten szeretetében.”
Az elismerést Gémesi György  a Magyar Szabadság Napja Alapítvány kuratóriumának elnöke és Koltay Gábor, a kuratórium tagja adta át, aki egyben méltatta is a kitüntetettet. 
Életútját ismertetve elmondta, abban, hogy a papi hivatást választotta, annak is jelentős szerepe volt, hogy édesapját, aki költő volt, egy verséért a Ceaușescu-rezsim bírósága hét évi börtönre ítélte, ahonnan négy és fél év múlva szabadult. A börtönben elszenvedett kínzások és egyéb megpróbáltatások következtében szabadulása után másfél hónappal meghalt. Böjte Csaba először autóvillamossági szerelőnek tanult, majd szakmáját feladta és bányászként dolgozott. 1982-ben a legnagyobb titokban jelentkezett a Ferences rendbe, s 1989-ben szentelték pappá. Már a Désen végzett szolgálat idején azt tervezte, hogy óvodát nyit. Amikor innen 1992-ben Dévára helyezték, oltalmába fogadott néhány utcagyereket, és a lakatot leverve az elhagyott és évtizedek óta üresen álló ferences kolostorba költöztek. A román hatóságok ellenezték ezt a lépését, és többször felszólították az épület elhagyására, de szerencsére nem rakták őket az utcára. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány ma már 5000 gyermekről gondoskodik a Kárpát-medencében.
Böjte Csaba sorsát a XX. század gyötrelmei határozták meg – mondta Koltay Gábor. Olyan embernek nevezte őt, aki a mai, ellentmondásokkal teli világban mély hittől vezérelve baráti kezet nyújt az elesett gyerekeknek, akik a legelemibb feltételek mellett szeretetet kapnak tőle.
„Bebizonyítja számukra, van remény, nincs leküzdhetetlen helyzet, a legdrámaibb helyzetből is fel lehet állni. Nekünk pedig bebizonyítja a szeretet erejét, és reményt ad, hogy képesek vagyunk hozzájárulni egy majdani erős nemzet kialakításához. Az ilyen példák erősítenek meg bennünket.”
A díj átvételét követően a könnyeivel küszködő Böjte Csaba édesapjára emlékezve elmondta, miközben azon gondolkodott, ki a felelős a tragédiáért, rájött, azok az emberek, akik halálát okozták, szintén áldozatok, a butaság áldozatai. A butaságot, a sötétséget pedig fénnyel, szeretettel lehet legyőzni. „Hiszem, hogy világunkat a szeretet és a jóság képes szabaddá tenni…Bízom benne, hogy Jézus, amikor azt mondta, hogy eljön az ő országa, nem utópiát, hanem reális dolgot állított” – jelentette ki.
Kiemelte az összefogás, az egységben gondolkodás fontosságát is. Trianon kapcsán is úgy fogalmazott, azt szeretné, ha román, szlovák, cigány és minden nemzetiség, aki itt él a Kárpát-medencében egymás mellett állva, együtt tudna imádkozni, hogy szebbé tudják tenni a jövőt.
„ Ötezer gyermeket fogadtunk be, most 2378 gyermeknek szerveztünk vakációt. Ezt csak úgy lehet, hogy sokan támogatnak bennünket. Én sosem kértem segélyt, és nem is pályáztam, úgy gondolom, apró cseppekből lesz a segítség. És ezek a gyerekek huszonkét év alatt egyszer sem feküdtek le éhesen, mindig volt mit enni adni nekik! Amikor szidják ezt a világot, én mindig azt mondom, hogy ha olyan rossz lenne, akkor ez nem lenne lehetséges” – jelentette ki Böjte Csaba.

A díjátadó ünnepi műsorában Annus Réka és a Csenderes Együttes közreműködött. A rendezvényt Antal József egykori miniszterelnök özvegye, Klára asszony is megtisztelte jelenlétével.
A Szentháromság templom gyülekezete a hét folyamán gyűjtést rendezett a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára, aminek eredményeként 856 000.- Ft gyűlt össze. Ezt Gödöllő város önkormányzata 1 millió forintra egészít ki. Az összegyűlt adományt Gémesi György polgármester adta át Böjte Csabának az ünnepséget követően.

A Magyar Szabadságért díj korábbi díjazottjai Nemeskürty István író, Antall Józsefné, Antall József volt miniszterelnök özvegye, Makovecz Imre építész, Csoóri Sándor író, Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja alelnöke, Pozsgay Imre egyetemi tanár, volt államminiszter, Sebestyén Márta énekesnő, Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa, Tempfli József nagyváradi megyés püspök, Rózsás János, Gulágot megjárt író, Bánffy György színművész, Markó Béla erdélyi magyar költő, politikus, Mádl Dalma, Mádl Ferenc özvegye, Sólyom László volt köztársasági elnök, Jókai Anna író, valamint a Kormorán együttes voltak.

Látogatottság: 1971
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision