Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2015.09.30 20:02
Gödöllői világbajnok íjászatban: Tóth Emese
Nyomtatható verzió

Gödöllőn rendezték augusztus 22-től 30-ig az IFAA íjász világszervezet WBHC (vadászíjász) világbajnokságát. Erre a világbajnokságra az IFAA történetében idén rekordszámú nevezés érkezett, így a kategóriánkénti megoszlásban is nagyszámú ellenfél mérte össze tudását. Minden versenynapon 28 3D-s célon (gumiállatokon) zajlott a küzdelem. Minden nap más és más pályán küzdöttek a versenyzők. Volt pálya a gödöllői Arborétumban, a gödöllői Egyetemnél, Valkón valamint Babaton is.


Az első 2 nap célonként maximum 3 vesszővel lőhettek a versenyzők az első találatig. Ennek eredménye alapján alakult ki az erősorrend. A harmadik, 3D-s versenynapon (2 vessző célonként) már e szerint állították össze a csapatokat. A negyedik nap volt a Hunter(vadász) forduló, melyen már csak célonként 1 vesszővel lőttek a versenyzők. Az íjászoknak a 4 teljesített versenynap alatt összesen 68 km-t kellett gyalogolniuk felszereléssel, íjjal, hátizsákkal, sokszor párás melegben, változatos terepviszonyok között. Egy nap akár 5-6 órán át is tarthatott a verseny, de ezek nem rettentették meg több mint 1300 versenyzőt, köztük sok–sok magyart sem. Így a versenynapok után a vasárnapi eredményhirdetésen is sok magyart tudtunk ünnepelni. A díjazottak között volt a Gödöllői Sport Klub több versenyzője is, akik közül Tóth Emese junior barebow kategóriában világbajnoki címet szerzett, Magyary Lenke ezüstérmet, Szabóné Ónódi Judit felnőtt női kategóriában 6. helyezést ért el. A felnőtt férfiak között csigás íj kategóriában Szabó László 49., barebow kategóriában Ceglédi Gábor 38., míg veterán vadászreflex kategóriában Szöllősi Antal 40., Czakkel István pedig a 62. helyen végzett.
Most a 16 éves Tóth Emesét faggatjuk a sporteseményről és az eddigi pályafutásáról.
- Ez volt az első nemzetközi versenyed?
- Nem, ez a második volt, hiszen idén júliusban már volt szerencsém megméretni magamat a 3D Európa bajnokságon Horvátországban, ahonnan szintén aranyéremmel tudtam hazatérni. A nemzetközi versenyeket különösen szeretem és élvezem, mert nagyon sokat jelent, hogy olyan emberekkel versenyezhetek akik értékelik és tudják, hogy mennyi belefektetett munkám van abban, hogy én is eljuthattam oda.
- Mióta készülsz a vb-re és hogyan?
- Azt hiszem, az első edzésem óta... hiszen mindig is meg akartam mérettetni magam nemzetközi versenyen is. A WBHC-re, amelyről tudott volt, hogy városunkban kerül megrendezésre – s ez különösen nagy lehetőség és megtiszteltetés – célirányosan egy éve készülök. Heti 3-4-szer edzek napi 2-3 órát a gödöllői pályánkon. Ezen felül otthon erősítek, futok, úszok, és néha, ha időm úgy adja, konditerembe is lejárok, hogy bírjam a nagyon hosszú „terep túrákat” a versenyeken. Nem csak a fizikai, de a mentális felkészültség is nagyon fontos.
A VB-re készülve a hazai versenyeken már nem a korosztályom szerinti kategóriámban, hanem felnőtt női kategóriában versenyeztem, hogy minél többet tapasztaljak és tanuljak a hazai élvonaltól, s nem utolsó sorban azért, hogy az idősebbek versenytechnikáit megismerjem, ellessem. Ez visszanézve nagyon sokat segített, de itt szeretném megköszönni edzőimnek és felkészítőimnek is (Hegedűs András, Kökény Róbert, Szabó Zoltán) a munkáját és nem utolsó sorban szüleimnek a kitartó támogatását.
- Hogy érezted magad?
- Én személy szerint nagyon élveztem, szerintem mindenki kitett magáért, mind a szervezők, mind a versenyzők egyaránt. Nem egyszerű dolog 7 helyszínen olyan pályákat kialakítani, melyek biztonságosak is egyben és kihívást is jelentenek a versenyzőknek. Ráadásul mindezt egy héten keresztül zökkenőmentesen vezényelni közel 1300 ember számára. Természetesen végig versenyezni sem volt egyszerű a változó időjárás és jelentős fizikai terhelés mellett. Egy ilyen versenynél nagyon fontos beosztani az energiát, folyamatosan koncentrálni, de mindennek ellenére egy felejthetetlen élmény.
Milyenek voltak az ellenfeleid?
Hogy milyenek voltak az ellenfelek? Az egyik ellenfelemet ismertem (Magyary Lenkét), hisz mindketten a GSK HUN-TER íjász szakosztály keretében versenyzünk. Ezért féltem is kicsit, mert Lenke is kiváló íjász. Az idei Diákolimpián is például végig fej-fej mellett haladtunk egymás mellett és végül csak a több X találattal nyertem akkor. A VB során nagyon jó volt a hangulat, nem csak köztünk, hanem az osztrák és német versenyzőkkel egyaránt. Egyébként mindenkitől nagyon tartottam, mivel nagyon magas eredményekkel és felkészülten jöttek a versenyre. Szerencsémre a mérleg felém billent, így sikerült legyőznöm őket 298 ponttal – ami csak 9 ponttal maradt el az Európa rekordtól -, s ilyen teljesítménnyel nagyon jó érzés világbajnoknak lenni!
- Milyen az idei mérleged?
- Nagyon jó! Világbajnoki és Európa bajnoki címen kívül sikerült megnyernem a Diákolimpiát és két országos csúcsot is megdöntöttem. Magam részéről több, mint elégedett vagyok ezekkel, de egyben kihívást is jelent, mivel az ember szeretne mindig jobb és jobb lenni.
- Mik a terveid? Hogyan tovább?
- Az edzés folytatódik, s az időjárás miatt hamarosan terembe kényszerülünk, de szerencsére a lehetőségeink adottak a folyamatos felkészülésre, a téli erőnléti és technikai edzésekre. Következnek a hazai teremversenyek is, melyeken szeretnék elindulni. Jelentkeztem a MISZ által szervezett Nemzeti Válogatottba is, remélem eredményeim alapján be is kerülök. Jövő tavasszal szeretnék, anyagi lehetőségeinkhez mérten további nemzetközi versenyeken részt venni, mint például a Word Archery versenysorozat, vagy a 2016. júniusában Ausztriában megrendezésre kerülő IFAA Vadászíjász Európa Bajnokság. Ezek sajnos nem kevés anyagi terhelést jelentenek szüleimnek és a klubomnak, úgy hogy a jövő évi terveim közt a támogatók keresése is szerepel.






Látogatottság: 1607
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision