Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2015.11.18 10:58
Forráskiadvány jelent meg Kosáry Domokos gödöllői éveiről
Nyomtatható verzió

A Nemzeti Kulturális Alap és a Szent István Egyetem támogatásával megjelent Kosáry Domokos, az Agrártudományi Egyetem tudományszervező könyvtárigazgatója című forrásgyűjteményt november 17-én, a Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozat keretében mutatták be Gödöllőn, a tudósról elnevezett könyvtárban.


Az eseményen részt vett Kosáry Judit professor emerita, dr. Solti László, az egyetem korábbi és dr. Tőzsér János jelenlegi rektora. A bemutatót Barna Marianna mb. igazgató, részlegvezető nyitotta meg, majd Kosáry Domokos és az egyetem könyvtára címmel Koósné Török Erzsébet főkönyvtáros, ny. főigazgató, Kosáry Domokos a forradalom előtt és után címmel Hanák Gábor történész, filmrendező tartott előadást.
A forráskiadványt dr. Kovács Kálmán Árpád PhD, tudományos munkatárs (Veritas Történet-kutató Intézet) mutatta be. Dr. Horváth Zoltán és Miklós Krisztina próza és énekes összeállítással idézte fel a Kosáry Domokos személyiségét, végül a névadónak a könyvtár főbejárata előtt elhelyezett emléktábláját koszorúzták meg. A programot Kissné Bognár Krisztina főlevéltáros, levéltárvezető moderálta.
*
Kosáry Domokos, az MTA rendes tagja, Széchenyi-nagydíjas történész, az Akadémia egykori nagy tekintélyű elnöke egyetemi oktatóként, az MTA Történettudományi Intézet nemzetközi szinten is jelentős történészeként, kiemelkedő tudományszervező és közéleti személyiségként ismert a hazai és nemzetközi nyilvánosság előtt. Életének kevésbé előtérben lévő időszakában, mellőztetése, háttérbe szorítottsága idején könyvtárosként is figyelemre méltó, maradandó értékű szakmai, tudományos munkát végzett.
A most közreadott, Koósné Török Erzsébet és Kissné Bognár Krisztina által szerkesztett forráskiadvány a Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltárban (KDKL) őrzött, kiadatlan, eredeti iratok alapján, a teljességre törekedve mutatja be a névadónak az első önálló Magyar Agrártudományi Egyetemen folytatott, kevésbé ismert és feltárt tevékenységét, érintve az Országos Könyvtári Központban az egyetemi könyvtárak előadójaként végzett feladatait is.
Az egyetemi hivatalok működése során keletkezett iratokból kirajzolódnak Kosáry Domokos tevékenységének, előmenetelének lépései. Az éves jelentésekből, beszámolókból, feljegyzésekből jól követhető a Központi Könyvtár szakmai alapjainak megteremtése, a szakszerű állománygyarapítási, bibliográfiai és tudományos tevékenység, a széles körű kiadványcsere megszervezése, számos jelentős könyvtári kiadványsorozat elindítása, az Agrártörténeti Munkaközösség létrehozása, az Agrártörténeti Szemle kiadásának kezdeményezése, első számainak megjelentetése, országos könyvtári szakmai rendezvények szervezése.
A könyvtár kiemelt feladataként azt jelölte meg, hogy „határozott arculatú, gödöllői székhelyű, valóban központi jellegű, tudományos színvonalú, olyan könyvtárrá fejlődjék, mely az egyetemen belül és a többi tudományos könyvtár sorában hiánytalanul be tudja tölteni az őt megillető helyet, és vállalni tudja rá, mint új típusú egyetemi könyvtárra és az agrár-felsőoktatási könyvtárhálózat központjára váró új feladatokat.” - olvasható Kosáry Domokos 1955. szeptember 10-én kelt tájékoztatójából.
A feltárt egyetemi források többnyire 1952 és 1957 között keletkeztek, így a jeles történész agráregyetemi alkalmazásának egész időszakát átfogják. A kötetben az iratokat szöveghű változatban, keletkezési sorrendbe rendezve, formai jellemzőik és lelőhelyük pontos jelzetének feltüntetésével közlik. A névmutató és a tanulmány elkészítéséhez felhasznált szakirodalmat összefoglaló irodalomjegyzék mellett a jelentősebb iratok másolat formájában is olvashatók, a bemutatott korszak megidézését korabeli fotók segítik.
A Kosáry Domokos halálának nyolcadik évében közzétett kiadvánnyal emlékezik a könyvtár az öt éve elhunyt Walleshausen Gyula ny. könyvtári főigazgatóra, történészre, címzetes egyetemi tanárra, Kosáry Domokos egykori munkatársára, az akkori igazgatóhelyettesre is, akinek az elmúlt évtizedekben készített egyetem- és könyvtártörténeti írásai, a vele való izgalmas beszélgetések, Kosáry Domokosra emlékező személyes hangvételű beszéd-, illetve írásmódja alapozták meg ezt a munkát.






Látogatottság: 891
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision