Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
             1
 2  3  4  5  6  7  8
 9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Önkormányzati hírekKeresés:   
2015.12.30 10:39
Tudnivalók a tűzijáték termékek vásárlásáról és felhasználásáról
Nyomtatható verzió

A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011.(VII.24.) Korm. rendelet tartalmazza azokat az előírásokat, amelyeket még az év végi ünneplés hevében sem hagyhatunk figyelmen kívül. A jogszabály a szórakoztató célra szánt pirotechnikai termékeket – azok kockázati szintje, valamint felhasználási módja alapján – osztályokba sorolja.


A rendelet lehetővé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú (nagyon alacsony kockázat és elhanyagolható zajszint), emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejében történő használatra szánt 1. pirotechnikai osztályba, illetve az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban lévő behatárolt területen történő használatra szánt 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek szabad forgalmazását és felhasználását. Ezek a termékek olyan üzletekben is forgalmazhatóak, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre, pl.: „tortagyertyát” cukrászdában is meg lehet vásárolni.
Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 14. életévüket betöltött személyek, míg a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 16. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják.
A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 6 óráig felhasználhatják. A professzionális céllal készített 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.
Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletből vásárolható. A forgalmazható tűzijáték termékek év végi árusítását a rendőrhatóság ideiglenes tárolóhelyre - pl.: bevásárlóközpontok környékén felállított konténerre – is engedélyezi. Engedélyt csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel. Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek hozhatók forgalomba.
A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz. Ezen információk ismeretében – a rendeltetésszerű felhasználás során – biztosítható, hogy pirotechnikai tevékenysége ne sértse, illetve ne veszélyeztesse más ember és az állatok életét, testi épségét, egészségét, mások vagyonát, a természeti és az épített környezetünket.
Ne vásároljanak illegális árustól tűzijáték terméket, mert ezzel magukat és környezetüket is veszélyeztetik!
Az 1-3. pirotechnikai osztályokba tartozó tűzijátéktermékek közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi jogi személy által használt helyiségben, védett természeti területen és „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen, illetve rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen csak pirotechnikus jelenlétében használható fel!
Tűzijátéktermék tömegközlekedési eszközön történő felhasználása tilos és szállítása kizárólag zárt csomagolásban lehetséges!
Hibás, vagy lejárt felhasználhatósági idejű pirotechnikai terméket senki ne használjon! Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a vevő köteles a vásárlás helyére visszaszállítani, a forgalmazó köteles azt térítésmentesen visszavenni!
A fel nem használt, vagy hibás, 3. pirotechnikai osztályba sorolt termékeket a vevő január 5-ig köteles visszaszállítani, a forgalmazó pedig köteles azokat átvenni.
A petárda birtoklása, felhasználása egész évben tilos!
A pirotechnikai termék birtoklása is pirotechnikai tevékenységnek minősül, ezért a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt a pirotechnikai terméket, mellyel a szabálysértést elkövették, el kell kobozni.
A tűzijáték termékek komoly balesetet okozhatnak a szakszerűtlen kezelés eredményeként, ezért felhívjuk a figyelmet a tárolási szabályok betartására, és felhasználás előtt a használati útmutató elolvasására. A balesetek elkerülése és megelőzése érdekében a szülők hívják fel a gyermekek figyelmét a pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatos veszélyekre. (Forrás: www.police.hu)


Látogatottság: 1146
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision