Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2016.02.12 23:31
A szívemet dobom eléd...
Nyomtatható verzió

Habár a Bálint-nap, vagy ahogyan amerikanizált formában használjuk, a Valentin-nap eredete rendkívül bizonytalan, ma elsősorban azt jelenti, hogy február 14-én a szerelmesek megajándékozzák egymást (ha valakit pedig történetesen még Valentínnak is hívnak, az plusz ajándékokra is számíthat). Az ajándékozás Gödöllőn sem maradt el; február 12-én, pénteken este a Művészetek Háza színháztermében egy különleges produkciót láthatott a közönség, melyben az előadók dalban, táncban, zenében mutatták meg, hogy mire is képes az érzelmek kavalkádja.




A bő két órás terjedelemű „A Szerelemről...“ című műsorban a főszerepet Benedek Krisztina, Buka Enikő, Varga Lilla, Csányi István, Lencsés Balázs, L. Péterfi Csaba és Vajda Gyöngyvér alakították. Az est folyamán a dalok, a táncok segítségével elevenedtek meg a régmúlt és a jelen vallomásai. Az összeállításban minden előadó a saját stílusának, egyéniségének megfelelő dalokból válogatta ki a kedvenceit, így a jól ismert hazai és világslágerek mellett kevésbé szem előtt lévő szerelmes dalokat is hallhatott a közönség. Az összeállítást pedig olyan táncok turbósították fel – mint például a tangó –, amik ugyancsak összekapcsolódnak az érzelmekkel.
Az előadás élőzenei kíséretéről Dezső Piroska és Klacsmann Nóra (hegedű), Gémesi Gabriella (brácsa), T. Pataki Anikó (cselló), Bubenyák Zoltán (billentyű), Grünvald László (bass) és Kovács Zsolt (dob) gondoskodtak, mellettük pedig színpadra léptek a Gödöllő Táncszínház tagjai is (a koreográfusok Kézér Gabriella és Vajda Gyöngyvér voltak). Az est zenei rendezője Fodor László volt, aki a fináléban maga is bekapcsolódott egy kis örömzenélésre.
Érdekesség a Valentin-nap kapcsán:
A japán szokás eltér a nyugatitól. Február 14-én a hölgyek csokoládéval ajándékozzák meg imádottjukat, de akár férfi munkatársaikat, ismerőseiket is. Egy hónappal később viszonzásként fehér csokoládét kapnak ők ajándékba.
Finnországban a Valentin napot a „barátság” napjaként ünneplik, melyen képeslapot küldenek vagy kisebb ajándékot adnak át egymásnak azok, akik a másikat szimpatikusnak találják. Ez a szimpátia azonban nem erotikus jellegű.
Magyarországon a népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni.






























(c) Reményi Krisztián felvételei


Látogatottság: 1281
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision