Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2016.02.21 07:23
Jubileumi közgyűlését tartotta a Teleki Pál Egyesület
Nyomtatható verzió

A Premontrei Szent Norbert Gimnáziumban tartotta meg 25. jubileumi közgyűlését a Teleki Pál Egyesület szombaton. Az eseményhez ez alkalommal kiállítás is kapcsolódott, s itt adták át a Teleki Pál emlékérmet is, amellyel ezúttal Gémesi György polgármesternek köszönték meg az egyesület támogatását.




A rendezvény ünnepi műsorral vette kezdetét, majd film és fotó összeállításban elevenedtek meg a huszonöt évvel ezelőtti események. A Teleki Pál halálának 50. évfordulója alkalmából szervezett máriabesnyői megemlékezésen Antall József miniszterelnök, Göncz Árpád köztársasági elnök és Szabad György, az Országgyűlés elnöke is részt vett.

A közgyűlés résztvevői megemlékeztek az egyesület már elhunyt tagjairól, majd Szabó László, a Gödöllői Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szólt a Teleki Pál egykori miniszterelnök lengyel kapcsolataival foglalkozó kiállításról. A kétnyelvű – magyar és lengyel – tablók ezen belül az 1933-as Jamboree eseményeivel, valamint a magyar cserkészek 1935-ös lengyelországi látogatásával is megismertetik az érdeklődőket. Szabó László úgy fogalmazott, Teleki Pálnak volt köszönhető, hogy 1920-ban Lengyelországnak sikerült megállítani a szovjet katonai előretörést, valamint, hogy a II. világháború elején Magyarország befogadta a lengyel menekülteket. A kiállítással az egyesület megalakulásának 25. évfordulója, és az egykori miniszterelnök emléke előtt is tisztelegnek.

Az ünnepi közgyűlésen került sor a Teleki Pál emlékérem átadására. Az idén Gémesi György polgármesternek ítélték oda az elismerést, megköszönve a munkájukhoz nyújtott két és fél évtizedes folyamatos támogatást. A méltatásban elhangzott, Gémesi Györgynek döntő szerepe volt abban, hogy Teleki Pálról közterületet neveztek el Gödöllőn, valamit, hogy felállították első köztéri szobrát. Elismeréssel szóltak arról is, hogy az alkotás ellopását követően határozottan fellépett a hasonló esetek megakadályozása és szankcionálása érdekében. Mindezek mellett kiemelték, hogy létrehozta a Nemzeti Együvé Tartozás Napját.

A díj átadását követően Fábri Mihály, az egyesület elnöke mondott köszöntőt. Örömmel számolt be róla, hogy a tagság létszáma háromszáz fölé nőtt, munkájukat egyre nagyobb elismerés övezi. A nemzeti együvé tartozás szellemében negyvenegy Kárpát-medencei kirándulást szerveztek, s ezeken – a premontrei atyáknak köszönhetően - az anyagi mellett lelki támogatást is nyújtottak a határon túl élő magyaroknak.

Az ünnepi közgyűlést Teleki Pál nemrég elhunyt unokája, Teleki Géza özvegye és fia, valamint özv. Antall Józsefné is megtisztelte jelenlétével.











(c) Korondi Judit felvételei


Látogatottság: 1154
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision