Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2016.05.26 11:31
Tormay: Az orvoshiány Gödöllőt is elérte - Állami működésiforrás-kivonás
Nyomtatható verzió

 Sajnos, egyre többeknek okoz nem kis kellemetlenséget, hogy a Tormay Károly Egészségügyi Központban csökken a szolgáltatások mértéke, vagy esetleg meg is szűnik. Éppen ezért a városi képviselő-testület május 26-i ülése az - önkormányzati fenntartású, ám állami finanszírozású - Tormay humánerőforrás helyzetéről szóló tájékoztató megtárgyalásával kezdődött, ahol elhangzott: Az elmúlt években az állam 400 milliárd forintot vont ki a teljes rendszerből, emiatt az orvosok elmennek külföldre vagy a magánszektorba dolgozni, pótlásuk egyre nehezebb, a tárgyalások pedig sokszor eredménytelenek maradnak.

Nagy Árpád igazgató beszámolójában megállapította, hogy az intézetben az elmúlt évek létszámmozgásai miatt is az orvosi korfa igen kedvezőtlen képet mutat: az orvosok zöme 55 év fölötti, és ebből is már igen sok az öregségi nyugdíj igénybevétele mellett dolgozó kolléga. Mindez napi kockázatként jelentkezik a betegellátásban. Ha valamilyen ok miatt kiesik egy orvos, akkor vagy nem tudják pótolni, vagy csak részfeladatot ellátó orvost tudnak szerezni. Ezekben az esetekben általában tovább emelkedik az igen idős orvosok száma.
Például az elmúlt években kénytelenek voltak végleg megszüntetni a járóbeteg-szakellátó tevékenységet a gasztroenterológia, az onkológiai és a gyermekkardiológiai szakmában. Több szakrendelés esetében pedig kénytelenek szüneteltetni a betegellátást, vagy a leszerződöttnél kevesebb óraszámban tudják fogadni a betegeket. (Pl. a szemészet területről távozott, heti 15 órában dolgozó kolléganőt csak 6 orvossal tudták helyettesíteni.) Jó hír viszont, hogy az alapvető fontosságú radiológiai osztályon, a korábbi hírekkel ellentétben, mégsem szűnik meg a munka, csak csökkentett óraszámban fogják tudni ellátni a feladatot.
Az eddigi kormányzati intézkedések alapján úgy tűnik, hogy a fekvőbeteg-ellátást részesítik előnyben, annak ellenére, hogy a háziorvosi szolgálat és a járóbeteg-szakellátás jelentős és haladéktalan fejlesztésével igen gyorsan és hatékonyan tehermentesíteni lehetne az amúgy is túlzsúfolt - és nem utolsósorban igen drága - fekvőbeteg ellátást. Ha ezen a területen változás történik, és a 2009 óta azonos finanszírozást érezhető módon emelik, valamint az egészségügyben dolgozó személyzet bérét tisztességes megélhetést biztosító szintre emelik, akkor lesz lehetőség visszaszerezni a betegellátásban eddig betöltött státuszukat, illetve az elvesztett munkatársakat.
Dr. Gémesi György polgármester emlékeztetett arra, hogy ez a probléma az ország távolabbi, főleg keleti, megyéiben már korábban jelentkezett, csak idő kérdése volt, hogy Gödöllőt mikor éri el. A főváros közelsége miatt is, sajnos, érthető okokból az orvosok nem városunkat választják. Elmondta, természetesen a kialakult helyzet rendezéséhez az önkormányzat erejéhez és lehetőségeihez mérten mindent meg fog tenni; legyen szó saját erőforrásairól, pályázati lehetőségekről vagy alapítványi támogatásokról.
Halász Levente (Lokálpatrióta Klub) önkormányzati képviselő hozzászólásában javaslatot tett arra, hogy a képviselő-testület felkérésére a polgármester írásban tájékoztassa a helyzetről az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságát. Gémesi György megjegyezte: természetesen megírja a levelet, ám hasonló határozottan kellene fellépnie az ügy érdekében Vécsey Lászlónak (Fidesz-KDNP) is, de körzetünk egyéni országgyűlési képviselője egyelőre hallgat...




Látogatottság: 1095
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision