Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2016.09.27 16:21
Szakmai konferencia Gödöllőn az Önkormányzatok Napja alkalmából
Nyomtatható verzió

„A kétezer fő alatti települések jövője (?)” címmel rendezett szakmai konferenciát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a Hanns-Seidel Alapítvány együttműködésével az Önkormányzatok Napja alkalmából 2016. szeptember 27-én, Gödöllőn. A rendezvényen a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szakemberei mellett a Magyar Faluszövetség elnöke tartott előadást a magyarországi települések több mint kétharmadának jövőjét érintő kérdéskörben. 


Az ünnepi konferencián Gémesi György MÖSZ elnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd Tóth Ferenc, a Belügyminisztérium Önkormányzati és Módszertani Főosztályának főosztályvezető-helyettese tartott előadást a kistelepülések helyzetének változásáról az önkormányzatiság kialakulásától napjainkig. Mint elmondta, az első önkormányzati törvény óta folyamatos átalakuláson ment keresztül a települések feladat-finanszírozási rendszere, amelynek meg kellett teremtenie az egyensúlyt a szétaprózott településszerkezet és a méretgazdaságos működtetés között. Ennek érdekében több olyan, a települések együttműködését célzó jogszabály is született, mint az 1997-es társulási, vagy a 2004-es többcélú kistérségi társulásokról szóló törvény, de a 2010-es önkormányzati, közigazgatási reformnak is hatékonyabb működés előmozdítása volt a célja. Jelenleg a mostani rendszer fenntarthatóvá tétele érdekében folytatnak az erőfeszítéseket.

Vékhelyi Balázs, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felzárkóztatásáért Felelős Főosztályának szakértője a hátrányos helyzetű csoportok felzárkózási kihívásairól és lehetőségeiről beszélt, különös tekintettel a falvakban és kistelepüléseken elvégzendő feladatokra. Előadásában számos programot, pályázati lehetőséget ajánlott a polgármesterek figyelmébe, amelyeknek segítségével javítani tudnak a településükön élő rászorulók életkörülményein.

A magyarországi községek és nagyközségek több mint kétharmada kétezer fő alatti, ezeken a településeken élő emberek gondozzák az ország földterületének közel felét – mutatott rá előadásában Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke, Szentkirály polgármestere a kistelepülések fontosságát érzékeltetve. Szabó Gellért szerint a kistelepülések mostohagyerekek, balekok és a reménység letéteményesei egyszerre. Mostohagyerekek, mert úgy érzik, mintha az ország vezetésének nem lenne igazán szüksége rájuk (ami a nekik jutó fejlesztési források mértékében is megmutatkozik), balekok, mert lakóik sokkal nagyobb arányban szavaztak a jelenlegi kormánypárt jelöltjeire, mit a fővárosiak, vagy a megyei jogú városokban élők, mégsem veszik figyelembe érdekeiket, de mindezzel együtt ők az emberség, a kultúra, a demokrácia és a természeti értékek megmaradásának reménységei is.

Az előadásokat követően a polgármesteri hozzászólások következtek, majd Wittinghoff Tamás, a MÖSZ Polgármesteri Tagozatának elnöke foglalta össze a konferencián elhangzottakat. Kiemelte, hogy a települések közötti együttműködésnek csak az önkéntesség és az autonómia messzemenő figyelembe vételével szabad megvalósulnia.

moszlap.hu


Látogatottság: 1092
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision