Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2016.11.17 11:01
Remsey Jenő György mellszobrát is felállítják a Gödöllői Városi Múzeum előtt
Nyomtatható verzió

2017-ben Remsey Jenő György festőművész, író, Gödöllő város díszpolgára bronz mellszobrát is felállítják a Gödöllői Városi Múzeum épülete előtti területen. Papp Edina művész tervét 3 és fél millió forinttal támogatja a Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészet Kollégiuma. A képviselő-testület mai ülésén úgy döntött, hogy a korábban megszavazott 2,8 millió forintos önrészt  kiegészíti 2,9 millió  forinttal.



A város régóta tervezi, hogy felállíttatja a település egyik meghatározó személyének köztéri szobrát,  Körösfői-Kriesh Aladár és Nagy Sándor/Kriesch Laura szobrai mellett.

Az önkormányzat 3 különböző művésztől származó köztéri szobor terveivel pályázott, és a Képzőművészeti Kollégium választotta ki Papp Edina tervét.

A képviselő-testület támogatta, hogy a Szabadság tér 7. szám alatti korábbi Városháza elbontásával felszabaduló önkormányzati területen - figyelembe véve a tárgyban lezajlott lakossági és építészeti ötletpályázat, illetve lakossági konzultáció eredményeit, tanulságait - a főtér közösségi és kulturális funkcióinak kiterjesztése, ezen funkciók további fejlesztése valósuljon meg.

Módosították a 2016. évi költségvetési rendeletet és a helyi adókról szóló önkormányzati rendeletet.

Húszmillió forint likviditási kölcsönt nyújt az önkormányzat a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. részére, aminek a visszafizetése jövő januárban esedékes. A társaság a 2015. évben értékesített nettó jegybevétele alapján 90,7 millió forint társasági adó támogatást kaphat az év végéig. Mivel ez a támogatás december 20-a után folyik be, a társaságnál likviditási hiány jelentkezik a rendezvények, programok megvalósítása során. Ezt az átmeneti hiányt hidalja át az önkormányzati hitel.

A budapesti Memento Parknak adományozza az önkormányzat a bronzból készült „olvasó Lenin” szobrot, Varga Imre alkotását. A nyolcvanas években a Művészetek Háza és az akkori Pálma Cukrászda közötti területen elhelyezett szobrot a rendszerváltozáskor eltávolították és azóta a VÜSZI Kft. Dózsa György úti telephelyén tárolják. Helyére a Cserkészfiú szobor került. A Monumentum Közhasznú Alapítvány a Lenin szobrot véglegesen átveszi és a szállítás költségeit is vállalja.

A képviselő-testület szándéknyilatkozatot ad a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. részére arról, hogy a Szent-Györgyi Albert utcánál és a Tisza utcánál fekvő vasúti felüljáró teljes körű felújítását követően vállalja azok vagyonkezelési és üzemeltetési feladatainak ellátását.

A két felüljáró a Szent István Egyetem vagyonkezelésében álló területek megközelítését szolgálja, és mint ilyen, közlekedési szempontból nem nélkülözhető. A két vasúti felüljáró nem szerepel a városi közúthálózat részét képező műtárgyak leltárában, viszont az egyetem nem vállalta a vagyonkezelői és az üzemeltetői feladatok ellátását.

A képviselő-testület 2017-ben nem emeli a helyiségbérleti, a földterület-bérleti és a földhaszonbérleti díjakat.

Pályázatot írnak ki a Szabadság út 4. szám alatti volt Kastélykert Étterem ingatlan hasznosítására.

Az épület két részből áll. A Szabadság út felőli barokk épületrész műemlék, az 1700-as években készült, rossz műszaki állapotban van. Az Alsópark felőli épületrész 2002-ben készült el. Alapterületük 135 és 286 négyzetméter.

Az önkormányzat az új épületrészben vendéglátási, a régiben vendéglátáshoz, turizmushoz kapcsolódó tevékenységet képzel el.  A hasznosítás formájának a hosszabb távú bérletet tekinti a legcélszerűbbnek, aminek keretében a bérlő a szükséges felújításokat is elvégzi.

A képviselő-testület a Gödöllő, Várkapitányi lak helyreállítása III. ütem nevű feltételes közbeszerzési eljárást felvette az idei  közbeszerzési tervébe. Jelenleg az épület részleges helyreállításának II. üteme zajlik. Ennek során helyreállítják a barokk tetőszerkezetet és a belső fafödémeket, továbbá a kétszintes fa verandát, valamint cserélik a magastető fedését és bádogozását. A faveranda elemei műhelybe kerültek, ahol azokat restaurátori igényességgel állítják helyre.

Pályázik a város a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola tornacsarnokának felújítására a Magyar Kézilabda Szövetség Országos Tornaterem Felújítási Programja keretében. Nyertes pályázat esetén fedezi a szükséges önerőt, legfeljebb 30 millió forint értékben.  Az MKSZ vállalja a beruházás teljes körű lebonyolítását, valamint az elszámolást és maga választja ki a kivitelezőt is. A pályázat kiírás szerint legfeljebb 100 millió forint értékű beruházás valósulhat meg.

A Hajós tornaterme megfelel a pályázati feltételeknek. Állapota megköveteli a felújítást: gyakoriak a beázások, a tetőzet nem megfelelő, a padlózat is felújítandó, az üvegezés hőszigetelése, a villanyvezetéke és az öltözők is korszerűsítésre szorulnak.

Gödöllői is pályázik az I. világháborús hadisírok és emlékművek felújításának támogatására a  Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézeténél és Múzeumánál. A Városi Múzeum munkatársaival egyeztetve megállapították, hogy a Dózsa György úti temetőben 4 sír található, amelyben I. világháborús halottak, Révész Nándor, Sztrehovszki Pál, Képes József és Sipos Géza nyugszanak. Hadisíronként legfeljebb 100 ezer forint támogatás igényelhető. Sikeres pályázat esetén az elnyert támogatást saját forrással egészíti ki az önkormányzat.

Pótelőirányzattal egészíti ki az intézmények bérmegtakarítását a képviselő-testület annak érdekében, hogy minden intézmény rendelkezzen legalább a dolgozók két heti bérének és a vezetők egy havi bérének megfelelő jutalmazási lehetőséggel. Az összeget az intézményvezetők differenciáltan, a teljesítmények alapján oszthatják fel.

A képviselő-testület egyhavi jutalmat szavazott meg dr. Gémesi György polgármester  és  Gyenes Szilárd alpolgármester részére.

Határozatlan időtartamra bérbe adja a képviselő-testület a Civil Kerekasztal Egyesületnek a Palota-kert 4. sz. alatti 14 négyzetméter alapterületű önkormányzati tulajdonú helyiséget élelmiszer adományosztás nonprofit tevékenységéhez.

Az egyesület az Élelmiszerbank közreműködésével az élelmiszermentés jegyében rendszeres adományosztás elindítását tervezi a gödöllői rászoruló családok számára. Terveik szerint a Megújult Nemzedékért Alapítvány (MNÁ) és a Gödöllői Fészek Nagycsaládosok Egyesület önkéntesei - további civil szervezetek bevonásával - szállítják el naponta egy központi gyűjtőhelyre a már nem értékesíthető, de még fogyasztásra alkalmas élelmiszereket a programba bekapcsolódó élelmiszerboltoktól, amihez csatlakozási  szándékát fejezte ki már a TESCO nagyáruház. is. A központi gyűjtőhelyen az MNA tagja osztja majd ki az élelmiszer-adományokat az előzetesen megadott időpontban - egyelőre – a két szervezet családjainak. Amennyiben sikerül mindezt stabil, működőképes folyamattá alakítani, szeretnék ezt a lehetőséget a város nagyobb része számára is elérhetővé tenni, több szervezet és intézmény bevonásával.

Felhatalmazza a testület a VÜSZI Nonprofit Kft.-t a 2017. évi közút fejlesztési munkák teljes körű előkészítésére, így különösen a műszaki felmérések elvégzésére, a kiviteli tervek, a beruházások lebonyolításához szükséges dokumentációk összeállítására, a közbeszerzési eljárások lefolytatására. Ezzel az a cél, a jövő évben 450 millió forint értékben tervezett útprogramot eredményesen és a lehető legkedvezőbb szerződéses feltételek mellett lehessen lebonyolítani. A döntést az éves költségvetés keretei között hozzák meg, a kivitelezésre a VÜSZI Nonprofit Kft.-vel kötnek szerződést.

A képviselő-testület 54 millió forint 2015. évi zárolt pénzmaradvány feloldását és felhasználását engedélyezte az önkormányzati intézmények és a polgármesteri hivatal számára.

Az Egyebek napirendi pontban Pecze Dániel képviselő (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) már-már szakállas témaként említve ismét felvetette: Vécsey László országgyűlési képviselő azt ígérte, hogy el fog járni az M3-as autópálya zajvédő falának megépítése érdekében. Idén 798 aláírást gyűjtöttek Blahán és a Kertvárosban a zaj elleni védekezés megoldását sürgetve. A parlamenti képviselő azt is megígérte, hogy ha ez ügyben Blahán lakossági fórumot szerveznek, arra el fog jönni. Pecze Dániel elmondta, amikor ismert lesz a fórum időpontja, jelezni fogja a fideszes képviselőtársainak, hogy tolmácsolják a meghívást Vécsey László részére, akit nagy szeretettel várnak.

A polgármester elmondta, a közmeghallgatáson is szóba került a téma; a képviselőnek korábbi ígérete szerint kellene hatékonyabban eljárnia az ügyben. Hozzátette, levélben is erre fogja kérni a képviselő urat és a párt helyi képviselőit.

Mindenkit biztosítani szeretnék arról, reagált Simon Gellért képviselő (Fidesz) hogy Vécsey László mindent megtesz annak érdekében hogy a zajvédő fal mielőbb megépülhessen és ezzel az ott élők nyugalmát biztosítsa.

A képviselő egyben köszönetet nyilvánított az október 2-i népszavazáson részt vett gödöllői polgároknak, kifejezetten a 10.354 embernek, aki nemmel szavazott a kötelező betelepítési kvótákra. Hozzátette: Településvezetőkkel összefogva Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke Junckerhez, az Európa Bizottság elnökéhez fog fordulni, hogy felhívja a figyelmet a népszavazáson kifejezett választói akaratra, Magyarország egyértelmű véleményére, s ezzel kapcsolatban szeretném polgármester urat kérni, hogy támogassa ezt a kezdeményezést és álljon be azon településvezetők mellé, akik a népszavazás eredményének ismeretében is Magyarország érdekét érvényesíteni akarják és felhívják az Európai Bizottság elnöknek figyelmét Magyarország döntésére és akaratára.

Nem lenne rossz, ha képviselő úr a zajvédő fallal kapcsolatos helyi teendőit végezné el, bár nagyon örülünk, hogy rajta van az ügyön. Nemcsak az üzenetét várjuk, hanem azt is, hogy oldja meg, amit ígért, amire évek óta várnak a lakosok, válaszolt Gémesi György. Ezt követően reagált Simon Gellért képviselő felvetésére: Szerintem volt egy népszavazás, ami érvénytelen lett és elég világosan megüzente, mik az ezzel kapcsolatos társadalmi igények. Úgy vélem, Juncker úr is pontosan tudja ezt. Nem gondolom, hogy ebben a kérdésben önállóan lehetne döntenem. Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, én a Magyar Önkormányzatok Szövetségét vezetem. A MÖSZ elnöksége nem hozott ezzel kapcsolatban állásfoglalást. A legközelebbi elnökségi ülésen fogjuk ezt tárgyalni és az ott született döntést fogom képviselni. Tehát nem azt, amit a Fidesz mond, hanem azt az álláspontot, amit az önkormányzati szövetség kialakít.
Országgyűlési képviselő úr is írt egy ilyen levelet, arra törekedve, hogy ezek a kérdések visszajöjjenek a képviselő-testület elé, folytatta a polgármester. De szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ez ügyben volt egy Orbán Viktor által beterjesztett alaptörvény módosítási javaslat, amit nem fogadtak el. Most bekerült a Jobbik javaslata is, ami annyival egészíti ki miniszterelnök úr javaslatát, hogy a letelepedési kötvényt szüntessék meg. Szerintem a képviselő úr kezében van a döntés, és én azt javaslom, hogy támogassa az előterjesztést, amit az alaptörvény kapcsán a Jobbik ugyanazon értékek és gondolatok alapján nyújtott be; tegye hozzá a szavazatát. Szerintem annál nagyobb és erősebb javaslat, nincs, mint egy alaptörvény módosítása, amibe ez beépülhet. Van lehetősége harcolni az országért.

Gémesi György végül elmondta, hogy elkezdődött a KLIKK-kel a tárgyalássorozat az iskolák vagyonkezelői jogának átadásáról. Bár fenntartja a közoktatás államosításával szembeni véleményét, de az új vezetővel nagyon jó és korrekt beszélgetésen vett részt, a tárgyalások megfelelő emberi és szakmai tartalommal zajlanak. A dunakeszi székhelyű tankerület mintegy 80 iskolát vesz át, rengeteg még a nyitott kérdés. Ez ügyben a december 15-i ülésen kell döntenie a képviselő-testületnek.

A képviselő-testület ülésén adta át dr. Bujáki Gábor, a Szent István Egyetem kollégiumának korábbi igazgatója a Szent István Arany Kitűzőt dr. Gémesi György polgármesternek. Az elismerés adományozását Umenhoffer Péter, az egyetem korábbi hallgatói önkormányzati elnöke javasolta az Egyetemi Kollégiumi Alapítvány kuratóriumának az önkormányzat és a kollégium együttműködésének elismeréseként. Az alkalmat pedig az szolgáltatta a figyelmességre, hogy Gödöllő várossá nyilvánításának 50. évfordulója egybeesik a kollégium átadásának 50. évfordulójával. Az utóbbi alkalomból júliusban rendezett egyetemi ünnepségen nem tudott részt venni a polgármester.

Dr. Bujáki Gábor köszönetet mondott dr. Nánási Éva címzetes főjegyzőnek is, kiemelve az új kollégiumi beruházások megvalósításához nyújtott szakmai támogatását. Emlékként a kollégium B épületének földszintjére Járási Ildikó Éva iparművész által készített tűzzománc dombormű egy részletének másolatát adta át számára.

A testület ülésén bemutatkozott Lajmer György r. alezredes, a Gödöllői Rendőrkapitányság új vezetője. A rendőri pályán 26 éve dolgozó vezető együttműködést ajánlott és kért a munkájához a város és a járás köz- és közlekedésbiztonságának további javítása érdekében.

   









Látogatottság: 1252
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision