Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2017.01.22 17:32
Csányi István és a Cimbaliband a Gödöllő Kultúrájáért díj idei kitüntetettjei
Nyomtatható verzió

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Városunkban hagyományosan ezen a napon tartják a Gödöllő Kultúrájáért díj átadó ünnepségét. A kitüntetéssel azok munkáját ismerik el, akik értékteremtő tevékenységükkel a város művészeti és kulturális életében kiemelkedő eredményeket értek el. A képviselő-testület ebben az évben Csányi István zenészt és a Cimbaliband zenekart részesítette az elismerésben. A díjátadó kezdete előtt egy perces néma felállással emlékeztek az olaszországi autóbusz baleset áldozataira.


A Művészetek Háza színháztermében megjelenteket dr. Gémesi György polgármester köszöntötte, majd ő adta át a díjakat a kitüntetetteknek.

Ünnepi beszédében méltatta a város kulturális műhelyeit és a programjaikat látogató közönségnek is kifejezte köszönetét. Szólt arról, hogy az idei kulturális tematikus év a település számára kiemelkedően fontos Erzsébet királyné születésének 180. és a koronázás 150. évfordulója köré szervezi a különféle eseményeket. Megemlítette, hogy a néhány hete  átadott felújított színházterem méltó helyszíne az értékes előadásoknak, műsoroknak. Éppen a kultúra az a közös pont, a kapaszkodó,amely a közösségépítés eszközeként is segíthet a mindennapi élet számos gondján átlendülni.   

Arról is szólt, hogy a következő hónapokban készítik el azt a pályázatot, amivel Gödöllő 2023-ra elnyerni igyekszik az Európa  kulturális fővárosa címet.

Végül köszönetet mondott a kitüntetetteknek, hogy munkájuk révén gödöllőiekké váltak.

- Amikor meghallottam, hogy nekem ítélték az egyik díjat, az első gondolatom az volt, hogy én csak teszem a dolgomat; számomra az a díj, hogy minden nap azzal tölthetem az időt, amit szeretek, szólt a kitüntetés átvétele után Csányi István. Hozzátette: egyszer kiírta a facebookra, hogy Gödöllő jó hely. Azt kívánta, legyen ez szállóige, de elsősorban igaz legyen mindenki számára, aki itt él. Arról is szólt, hogy a Művészetek Házába 1985-től kulcsa volt, amikor kérte, kapott egy termet a gyakorlásra. A színpadon volt már főszereplő, háttérzenész színpadi munkás – díjazott most először. Ezután arról szólt, hogy élete értelmét az érzelmek és a kultúra adják. A díjat néhány éve elhunyt édesanyjának ajánlotta. Ha ő itt lehetne, még nálam is boldogabb lenne, mondta végül.

- Itt születtem 1977-ben, óvodába is ide jártam, vette át a szót Unger Balázs. - Anyukám óvónő volt a városban. Öcsémmel szadaiak vagyunk, és ha valami programra vágytunk,akkor általában ebbe a házba jöttünk. Itt voltak nagyobb események. A zenekar 2006-ban alakult, az évtized fordulóján találkoztam Kovács Balázzsal, az intézmény igazgatójával, aki megkérdezte, van-e olyan város, amely támogatja a Cimbalibandot. Ez után lettünk 2014-től Gödöllő művészeti csoportja.
A zenekar vezető úgy vélte, a zsák megtalálja foltját, vagyis, ahol színvonalas kulturális élet zajlik, oda az üzleti szereplők, a vállalkozások is szívesebben költöznek.


Csányi István zenész pályája során dolgozott a MAFILM-nél rendezőasszisztens-gyakornokként, majd a Madách Színházban 1989-ig. Zenei tanulmányait 1982-ben a MÁV zeneiskolájában kezdte szaxofon szakon, majd 1985-től a Postás Zeneiskolában folytatta. Itt lépett be első zenekarába, a Bumm együttesbe.
1989-ben a Zizi Labor tagja lett, majd néhány évig külföldön játszott. 1992-ben alakított egy saját bossa-nova formációt, amellyel a hazai klubokban léptek fel. 1994-ben  a Deák Bill Blues Band tagja lett, ezután kezdődött session-zenészi pályafutása.
Az elmúlt közel húsz évben számos neves énekes és zenekar produkciójában vett részt, többek között Zorán, az LGT, Demjén Ferenc, az Irigy Hónaljmirigy, a Neoton, Zséda, Hevesi Tamás, az EDDA, az Alapi Band, a Jeff Porcaro Emlékzenekar, a Talamba Ütőegyüttes, Keresztes Ildikó, Takács Nikolas, Wolf Kati, Radics Gigi, és a TNT koncertjein találkozhatott és találkozhat vele ma is a közönség.
1990-től Sík Olgánál tanult énekelni. 1999-ben a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz-tanszakán szaxofon előadóművész-tanári diplomát szerzett. 13 éve a Gödöllői Frédéric Chopin Zenei AMI  szaxofon tanára.
A szaxofon mellett EWI-n, billentyűs- és ütőhangszereken is játszik és vokálozik. 2016-tól Sax-O-Funk néven megalapította saját zenekarát. Mindemellett szervezője és házigazdája a Királyi Váróban zajló Jazz estek programsorozatnak, amelyen a műfaj legkiemelkedőbb hazai előadóit hallhatja a közönség.

A Cimbaliband zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal.  A zenekar tagjainak jelentős népzenész múltja van. Zenéjükre jellemző, hogy a dalok alapját a cimbalom alkotja, fűszerezve egy kis jazz-el, latin zenével, balkáni ritmusokkal.
A zenekar állandó tagjai: Unger Balázs - cimbalom, ének; (Akit a zenei szaklapok gyakran a "cimbalom Chuck Berry-je"-ként emlegetnek.) Unger Gergő - gitár, koboz, ének; Solymosi Máté - hegedű, kontra; Tóth Gergely - nagybőgő, basszusgitár, és Babos Lőrinc - dobok, cajon, derbuka, konga, kanna.
Rendszeres fellépői Danics Dóra – ének (X Faktor 2013 győztese), Annus Réka – népdalénekes és Agatics Krunoszláv – harmonika.
A Cimbaliband számtalan hazai és nemzetközi fesztiválon képviselte hazánkat nagy sikerrel, a zenekar tevékenységét több rangos díjjal ismerték ismerték el. Többek között 2008-ban a Fringe Festival Budapest szakmai fődíjasai, 2011-ben Dudás Juli-díjat kaptak a Galga menti hagyományok őrzéséért, 2013-ban A Petőfi Rádió Év felfedezettjei, 2016-ban ők vehették át a Pest Megye Népművészetéért díjat.
Pályafutásuk során tizenöt albumot jelentettek meg.
A Cimbaliband 2014-től Gödöllő város kiemelt művészeti csoportja, számos városi rendezvény és koncert résztvevője.

A díjátadást követő műsorban a két kitüntetett közös produkcióval lépett színpadra, majd a tiszteletükre rendezett összeállításban  Benedek Krisztina, Tömpe Gábor, Vörös Attila, a Talamba Ütőegyüttes, Varga Lilla és Lencsés Balázs és Csányi István tanítványai  szerepeltek.
































Látogatottság: 2165
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision